11:54 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Σκάνδαλο Νοβάρτις: 15 βίντεο-φωτιά στην κατοχή των Αμερικανών - Ποιους καίνε

Σκάνδαλο Νοβάρτις: 15 βίντεο-φωτιά στην κατοχή των Αμερικανών - Ποιους καίνε

Του Πέτρου Κουσουλού

«Χέρι» στα άδυτα των μυστικών συσκέψεων μεγαλοστελεχών της Νovartis έχουν βάλει οι Αμερικανικές Αρχές που ασχολούνται με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Πρόκειται για 15 αρχεία οπτικοακουστικού υλικού που έχει παραδοθεί στο FBI, την Εισαγγελία αλλά και την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εμφανίζει στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού να περιγράφουν τον τρόπο δράσης και επιβολής της πολιτικής της εταιρείας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Πληροφορίες του ereportaz από “πηγές” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία αξιολογούνται από τους ειδικούς επιστήμονες (62 στο σύνολο) που έχουν αναλάβει την έρευνα. Συνολικά για τις διάφορες… προωθητικές ενέργειες της εταιρείας φέρονται να δόθηκε περισσότερο από μισο δις ευρώ. Την «πίτα» μοιράστηκαν ιατροί, ΜΜΕ, σύμβουλοι πολιτικών και φαρμακέμποροι.

Πρώην πρωθυπουργός

Σε ένα από τα βίντεο που βρίσκεται στην διάθεση των Αμερικανών μεγαλοστέλεχος της Novartis αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην επιρροή που μπορεί να ασκήσει σε πρώην πρωθυπουργό ο οποίος είχε «σχέσεις» με την Ελληνική Δικαιοσύνη. Βάσει όσων εμφανίζεται να λέει, λόγω της θέσης του και των γνωριμιών του, θα μπορούσε να «ελέγξει» τυχόν δικαστική έρευνα.

Ήταν η περίοδος που εντός της εταιρείας υπήρχε έντονη ανησυχία για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες που γίνονταν. Επίσης, σε άλλα βίντεο, ακούγονται και ονόματα υπουργών αλλά και υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών.

Η στρατολόγηση συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων

Η περίπτωση Novartis που κατέκτησε την κορυφή του φαρμάκου στην Ελλάδα αποτελεί πραγματικό case study. Σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος της εταιρείας το οποίο είχε πάρει “χρυσή μετεγγραφή” απο κρατικό οργανισμό. Το εν λόγω στέλεχος οργάνωσε -φυσικά με το αζημίωτο- το lobbying της Νοvartis.

Το τετράγωνο λειτουργούσε ως εξής: Πολιτική εξουσία και ΜΜΕ- γιατροί- φαρμακέμποροι-κλινικές μελέτες.

Το ereportaz είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι Αρχές της Αμερικής έχουν στην διάθεση τους στοιχεία για τον τρόπο στρατολόγησης διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου οι οποίοι ήταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την χάραξη της πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τον ρόλο συγκεκριμένων καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) οι οποίοι ήταν και σύμβουλοι υπουργών, αλλά και των διευθυντών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στοιχεία ένα πολύ μεγάλο μέρος των μιζών κατέληγε για την σύνταξη μελετών διαφόρων φαρμάκων που έβγαιναν στην αγορά.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Καθηγητές της έπαιρναν χορηγίες από την Novartis

«Ουσιαστικά ένας μεγάλος αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων είχαν στρατευθεί από την εταιρεία καθώς βρίσκονταν στο pay roll της», λέει πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς η ταρίφα κυμαινόταν περί τις 30.000 ευρώ τον χρόνο!

«Χοντρό» παιχνίδι γινόταν και με τους φαρμακεμπόρους και ειδικότερα με την εξαγωγή φαρμάκων της εταιρείας στο εξωτερικό όπου το κέρδος μπορεί να έφτανε ακόμη και 200%!

Ο καναλάρχης

Προνομιακή μεταχείριση από την Novartis φέρεται να είχε και γνωστός καναλάρχης ο οποίος μεσολαβούσε για ραντεβού στελεχών της εταιρείας με «ενοίκους» του Μαξίμου την περίοδο εκείνη. Ως αντάλλαγμα το κανάλι του λάμβανε διαφήμιση η οποία δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα ποσοστά στους πίνακες της AGB.

 μάρτυρες

Η απόπειρα αυτοκτονίας του 43χρονου μεγαλοστελέχους της εταιρείας ανήμερα την Πρωτοχρονιά έφερε στο προσκήνιο το θέμα των προστατευμένων μαρτύρων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. O παραλίγο αυτόχειρας δεν θέλησε να συνεργαστεί ούτε με τις αστυνομικές Αρχές, ούτε με τους εισαγγελείς Διαφθοράς αρνούμενος να καταθέσει τους λόγους που αποπειράθηκε να πηδήξει από τον 13ο όροφο του Hilton. Ωστόσο το «μυστήριο» ενδέχεται να λυθεί από τις κάμερες ασφαλείας του bar Galaxy.

Σε ότι αφορά εκείνους που έχουν σπάσει ήδη την σιωπή τους πρόκειται για δύο στελέχη της εταιρείας που σταδιοδρόμησαν στην Ελλάδα και στην συνέχεια μετακινήθηκαν στην Ελβετία.

Στην διερεύνηση της υπόθεσης έχει συνεισφέρει και ένα πολιτικό πρόσωπο, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποκάλυψε το ereportaz. O συγκεκριμένος έχει κληθεί και από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έρευνα και των Αμερικανικών Αρχών στην οποία συνεισέφερε τα μέγιστα η νομική εταιρεία του Παύλου Σαράκη.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis εδώ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας