More

  Σκάνδαλο Novartis: Αλήθειες και μύθοι για την υπόθεση που ανατινάζει το πολιτικό σκηνικό

  Του Πέτρου Κουσουλού 

  Όταν τον Δεκέμβριο του 2016 το ereportaz αποκάλυπτε την Αμερικανική έρευνα για την υπόθεση Novartis η ελληνική δικαστική εξουσία αλλά και ο πολιτικός κόσμος της χώρας βρισκόταν σε ύπνωση.

  Φεβρουάριος 2018 και η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται (εδώ και δυο ημέρες) από το Novartis-gate, το μεγαλύτερο όπως αποκαλείται σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Για πρώτη φορά δικογραφία στέλνεται στην Βουλή καταγράφοντας -βάσει μαρτυρικών καταθέσεων- πράξεις δωροδοκίας 10 πρωτοκλασάτων πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πρωθυπουργών.

  Υπαρκτό σκάνδαλο μίζας και διαφθοράς ή ιστοριες αστυνομικής και πολιτικής τρέλας με σκοπό να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα και να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης;

  Ποιες είναι οι αλήθειες και ποιοι οι μύθοι που έχουν στηθεί γύρω από το σκάνδαλο μιζών της πανίσχυρης φαρμακοβιομηχανιας;  

  Αλήθεια: Η υπόθεση Νοvartis ΔΕΝ είναι μια ελληνική υπόθεση. Η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην Αμερική και αφορά τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που ακολούθησε η εταιρεία σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Την έρευνα για την Ελλάδα ανέλαβε η νομική εταιρεία του Παύλου Σαράκη ο οποίος οδήγησε τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην αγκαλιά του FBI και την Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

  Αλήθεια: Ο ποινικολόγος και οι μάρτυρες, στελέχη της εταιρείας που ζουν στο εξωτερικό, ταξίδεψαν αρκετές φορές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και υποβλήθηκαν σε αλεπάλληλα τεστ αξιοπιστίας από τις Αμερικανικές Αρχές. Παρέδωσαν στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αξιοποιήθηκε επαρκώς. Κοινώς λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος μέσα στην εταιρεία “σηκώνοντας” αρχειακό υλικό και στοιχεία που αφορούν όλες τις παράνομες πρακτικές. 

  Μύθος: Oι μάρτυρες στις ΗΠΑ δεν κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για χρήματα τα οποία δόθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα. Περιέγραψαν όμως πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε ότι αφορά τον προσδιορισμό της τιμής του φαρμάκου, ενώ έδωσαν και στοιχεία για την εμπλοκή ιατρών που βρίσκονταν στο payroll της εταιρείας. 

  Αλήθεια: Με το που “έσπασε” η ιστορία στην Ελλάδα από τις διαρροές πολιτικών προσώπων που ήθελαν να υπαχθούν στο αμερικανικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων αλλά δεν τα κατάφεραν, η κυβέρνηση -και δικαίως- βρέθηκε μπροστά σε έναν “θησαυρό” τον οποίο θέλησε να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως. Άλλωστε η υπόθεση άγγιζε όλους τους προηγούμενους. 

  Αλήθεια: Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης στην Ελλάδα προκάλεσε απίστευτο εκνευρισμό στις Αμερικανικές Αρχές. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι έρευνες παραμένουν μυστικές μέχρι την περαίωση τους. Οι Αμερικανοί λοιπόν, φοβήθηκαν για ένα “φιάσκο” ανάλογο με εκείνο της Siemens. Eπίσης οι ελληνικές Αρχές φοβήθηκαν, αρχικά, ενδεχόμενη άρνηση των Αμερικανών να συνεργαστούν. 

  Μύθος: Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Αμερική είναι οι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

  Αλήθεια: Ουσιαστικά έλληνες και Αμερικανοί έχουν στην διάθεσή τους έξι μαρτυρες. Τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές Αρχές και τρεις στην Αμερική. Η αξιοπιστία των όσων λένε έχει φιλτραρισθεί από τους Αμερικανούς. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στην διάθεσή της αρκετά στοιχεία από την Αμερικανική έρευνα. Παρομοίως και οι Αμερικανοί έχουν στοιχεία από τις εφόδους που πραγματοποίησαν οι έλληνες εισαγγελείς στα γραφεία της Novartis, κρατικών λειτουργών αλλά και στελεχων της φαρμακοβιομηχανίας. Μεταξύ τους βρίσκονται αρχεία υπολογιστών, ιδιόγραφες σημειώσεις αλλά και ημερολόγια. 

  Αλήθεια: Πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο ανυπολόγιστου ύψους. Κομβικό ρόλο εχουν παίξει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κρατικοί λειτουργοί αλλά και ιατροί. 

  Μύθος: Ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε με την αποστολή της δικογραφίας στην Βουλή. Οι εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και οι Γενικοί Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν την έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα.

  Αλήθεια: Κομβικό ρόλο στην υπόθεση έχει παίξει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής. Οι μάρτυρες τον εμφανίζουν ως τον κομιστή μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα. Ο ίδιος αρνειται τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για σκευωρία. Του έχει ήδη απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα. Δεν έχει κληθεί από τις εισαγγελικές Αρχές για να παράσχει εξηγήσεις. Ακόμα. 

  Μύθος: Όσοι σπεύδουν να απαξιώσουν την έρευνα, θεωρούν ότι η υπόθεση κινείται από τις ελληνικές Αρχές. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο. 

  Αλήθεια: Το χοντρό παιχνίδι φαίνεται ότι παίχτηκε την περίοδο της γρίπης H1N1. Επί υπουργείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

  Αλήθεια: Στην υπόθεση εμπλέκονται και γνωστές εταιρείες επικοινωνίας αλλά και παλιοί γνώριμοι των Αρχών από άλλες υποθέσεις. Μεταξύ τους και ο Κυριάκος Γριβέας μέσω της εταιρείας CiP o oποίος ιδίως την περίοδο της γρίπης φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμη και μέσω ιατρικής ιστοσελίδας. 

   

   

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χάρης Ρώμας: Έχω βρει τον άνθρωπό μου και θα σκεφτόμουν το γάμο

  Στον καναπέ του Dot βρέθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο Χάρης Ρώμας. Ο δημιουργός των επιτυχιών αναφέρθηκε, μέσα σε όλα, στην προσωπική του ζωή...

  Δηλητηρίαση από αλκοόλ έδειξαν οι τοξικολογικές για την 14χρονη Κατερίνα

  Σε οξύ ισχαιμικό επεισόδιο μετά από δηλητηρίαση από υπερβολή κατανάλωση οινοπνεύματος οφείλεται ο θάνατος της 14χρονης Κατερίνας από τη Σαντορίνη, όπως επιβεβαιώθηκε από τις...

  Κέρκυρα: Ο «δράκος» αρνείται να χειρουργηθεί και λέει ότι θέλει να πεθάνει

  Μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση ο επονομαζόμενος δράκος του Κάβου συνελήφθη από την αστυνομία μετά τις καταγγελίες για την απαγωγή και τον βιασμό μιας...

  Παγκόσμια αναγνώριση για τον Α. Τουμανίδη: Κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου

  Το «Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου» για το «The True Story of Pinocchio» («Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο»), στο Vesuvius International Film Festival της Ιταλίας, ανάμεσα...

  Επεισόδια στη Μαλακάσα: Τραυματισμοί κατοίκων και εντάσεις (Βίντεο)

  Τραυματισμούς και εντάσεις έφερε η συγκέντρωση κατοίκων στη Μαλακάσα πριν λίγο για τη δομή μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή. Τα επεισόδια καταγράφηκαν όταν οι διαμαρτυρόμενοι...