20:26 Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Σκάνδαλο Παρακολουθήσεων: Πυρά Σάγια και Πιτσιόρλα για Τσίπρα και Ρουμπάτη

Σκάνδαλο Παρακολουθήσεων: Πυρά Σάγια και Πιτσιόρλα για Τσίπρα και Ρουμπάτη

 

  • Τι λένε στην «Μ» ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης που πρωταγωνιστούν στις συνομιλίες της ΕΥΠ

  • Μας παρακολουθούσαν το 2016, καταγγέλλει ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

Του Νίκου Νικολετάκη

 

Πυρά κατά της πρώην διοίκησης της ΕΥΠ αλλά και της κυβέρνησης αφήνουν μέσω τοποθέτησής τους στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» οι Σπύρος Σαγιάς και Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά την αποκάλυψη της περασμένης Κυριακής ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016 ο κοριός της ΕΥΠ είχε «τσιμπήσει» τα τηλέφωνά τους με αφορμή συνομιλίες που είχαν σχετικά με το σκάνδαλο του Ναυαγίου της Ζακύνθου. «Δεν θέλω να ασχοληθώ, είναι θέμα του Ρουμπάτη, του Τσίπρα, ξέρω εγώ;», είναι η δηκτική δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ που εμπλέκεται στην υπόθεση του Ναυαγίου. Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά επειδή παρακολουθούνταν το τηλέφωνό του, επισημαίνοντας ότι η ΕΥΠ τους άκουγε το 2016! Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πιτσιόρλας αποδομεί τον ισχυρισμό που εκφράστηκε εμμέσως από πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή οι παρακολουθήσεις των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών είχαν ξεκινήσει από το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Ρουμπάτης επεσήμανε ότι η παρακολούθηση έγινε επειδή η ΕΥΠ «σκάναρε» τις τηλεφωνικές συνομιλίες μελών εγκληματικής οργάνωσης, αναφερόμενος προφανώς στους επενδυτές του Ναυαγίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ereportaz.gr


 

Σπύρος Σαγιάς

 

«Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Ρουμπάτης, δεν θέλω να ασχοληθώ με το θέμα των παρακολουθήσεων, δεν με ενδιαφέρει», λέει στην «ΜΠΑΜ» ο κ. Σαγιάς. «Είναι θέμα του Ρουμπάτη, του Τσίπρα, ξέρω εγώ;» λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Εσείς καλά κάνετε και τα δημοσιεύσατε, αφού τα βρήκατε», Ο κ. Σαγιάς επισήμανε ότι δεν έγινε κάτι μεμπτό από μέρους του. Το θέμα είναι το ποιος ενδιαφερόταν γι’ αυτό. Οπωσδήποτε δεν αφορούσε ούτε την κυβέρνηση, εμείς πελάτη είχαμε και έχουμε το κράτος του Κατάρ» συμπληρώνει. Όπως μας είπε, ο ίδιος ναι μεν εξακολουθεί να συνεργάζεται με την ΠΙΜΑΝΑ, αλλά δεν μιλά ως εκπρόσωπος της εταιρείας, καθώς αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει εταιρεία από την Αγγλία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Ναυαγίου μας είπε ότι τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με κατοίκους για να επιλυθούν κάποιες διαφορές που υπήρξαν στα όρια της πωληθείσας περιοχής.

Ο κ. Σαγιάς τονίζει ότι όλα είναι νομότυπα βάσει δικαστικής απόφασης: «Υπάρχει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου το 2018, η οποία λέει ότι είναι απόλυτα νόμιμη η σύμβαση και απορρίπτει όλες τις αγωγές».

Αυτή είναι η μόνη απόφαση που υπάρχει μέχρι στιγμής στο αστικό κομμάτι. Στο ποινικό υπάρχουν δύο προτάσεις εισαγγελέως αντιφατικές μεταξύ τους. Η μία λέει κάτι και η άλλη ακριβώς το αντίθετο.

Ο ίδιος δικαιολόγησε ότι αντικαταστάθηκε όλο το ΔΣ που έκανε την αγοραπωλησία το 2014 επειδή άλλαξε ο μέτοχος.

 

Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και επικεφαλής ΤΑΙΠΕΔ

Το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του εξετάζει ο κ. Πιτσιόρλας. Ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης είπε στην «Μ»: «Με ενδιαφέρει, το παρακολουθώ και θα δω τι θα κάνω. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Δεν έχω καταλήξει αν θα κινηθώ και πώς όταν θα το κρίνω σκόπιμο. Αφού συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες θα κινηθώ με βάση αυτά που λέει ο νόμος» ανέφερε.

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επισήμανε ότι δεν τον ενόχλησαν αυτά που διέρρευσαν, αλλά το θέμα της παρακολούθησης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει: «Είναι μια συρραφή όλη αυτή η ιστορία. Δεν νιώθω να έχω κάνει κάτι που είναι μεμπτό. Τον ρωτήσαμε πώς σχολιάζει αυτό που προέκυψε από τον διάλογο που είχε με τον Σπύρο Σαγιά ότι έχει συστήσει απατεώνες δικηγόρους: «Όλα αυτά είναι βλακείες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει το παραμικρό μεμπτό. Δεν έκανα απολύτως τίποτα. Καμία παρέμβαση. Δεν είχα καμία αρμοδιότητα να κάνω κάτι. Ότι συνομιλούσα με κάποιους ανθρώπους που είχαν φοβηθεί ότι κάποιοι τους κυνηγούν είναι λογικό» ανέφερε και τόνισε πως αν είχε κάνει οτιδήποτε τόσα χρόνια, κάτι θα είχε βγει στη δημοσιότητα.  Στην ερώτηση εάν θα άλλαζε κάτι εκ των υστέρων βλέποντας την πορεία της υπόθεσης, ιδιαίτερα στο ποινικό της σκέλος, μας είπε: «Δεν έχω κάτι να κρύψω, απολύτως τίποτα. Είχα μια πολύ περιφερειακή σχέση για το θέμα μιας επένδυσης. Ήρθαν οι άνθρωποι να τους συμβουλέψουμε και να τους προστατέψουμε. Αυτό έγινε το 2014 και η ΕΥΠ μας παρακολουθούσε το 2016 πια. Το θέμα επί της ουσίας μία φορά έχει κριθεί στα πολιτικά δικαστήρια. Το συμβόλαιο δεν έχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει μια έρευνα ποινική. Προφανώς αν υπάρξει θέμα, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» κατέληξε.

 

Διάλογοι «φωτιά»

 

Βάσει όσων αποκάλυψε η «Μ», από το εννιασέλιδο πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ προκύπτει ότι στις 22/1/2016 ο κ. Σαγιάς συνομιλεί με στέλεχος της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ. Αναφέρονται σε ένα χαρτί που είχε σταλεί ανυπόγραφο σε συνεργάτη του τότε υπουργού Άμυνας. Ο Σαγιάς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια βλάπτει την υπόθεση και την ιστορία της εταιρείας, ενώ ισχυρίζεται ότι πλαστογραφήθηκε και η υπογραφή του! Στον ίδιο διάλογο ο Σαγιάς κατηγορεί τον Πιτσιόρλα λέγοντας ότι «έχει ευθύνη, γιατί μας έχει συστήσει απατεώνες».

Στη συνέχεια καταγράφεται συνομιλία του Στέργιου Πιτσιόρλα με τον Κώστα Καστρινάκη της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΑΝΤΩΡ. Μεταξύ άλλων ο Καστρινάκης αναφέρει ότι πήραν τον φάκελο από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γαληνό Μπρη, «και μέσα βρήκαμε πλαστογραφημένα και παραποιημένα έγγραφα και ψάχνουμε να βρούμε πώς πήγαν εκεί…».

Στις 22/1/2016 ο κοριός της ΕΥΠ πιάνει και τη συνομιλία μεταξύ Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο Σαγιάς ακούγεται λάβρος κατά του Πιτσιόρλα καθώς τον κατηγορεί ότι σύστησε στην εταιρεία δικηγόρο απατεώνα! Ακούγεται να του λέει ότι ένα στέλεχος της ΠΙΜΑΝΑ του είπε ότι εκείνος (σ.σ. ο Πιτσιόρλας) τους σύστησε τον δικηγόρο γιατί είχε «πανικοβληθεί ότι θα πάμε φυλακή». Στη συνέχεια ακούγονται και άλλα ωραία, όπως ότι οι δύο πρώην κυβερνητικοί «προσπαθούν να σώσουν την υπόθεση δουλεύοντας χωρίς να πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό, με την ελπίδα να πληρωθούν εάν τελειώσει» και ότι «τώρα βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης πλαστογραφίας και παραποίησης εγγράφων, η οποία είναι εναντίον όλης της υπόθεσης». Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο ένας στον άλλον, «το υπόμνημα που κατέθεσε ο… (αναφέρουν το όνομα του ποινικολόγου) παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και η κυριότητα δεν ανήκει στον πωλητή…». Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, σε μια αποστροφή του λόγου του προς τον κ. Σαγιά αναφέρει ότι ανέλαβε να φέρει εις πέρας την «επένδυση της Ζακύνθου» χωρίς να έχει την προσδοκία να πληρωθεί!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας