12:49 Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σκόπια: Εάν αποδεχθούμε την αλβανική πλατφόρμα θα γίνουμε «σαν την Κύπρο»

Σκόπια: Εάν αποδεχθούμε την αλβανική πλατφόρμα θα γίνουμε «σαν την Κύπρο»

“Η ουσία της πλατφόρμας είναι να αλλάξει τη συνταγματική τάξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα Σκόπια είναι μια πολυεθνική κοινωνία και έχουν ένα ενιαίο κράτος, θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνικό κράτος. Συγκριτικά θα λέγαμε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει σαν την Κύπρο, μόνο η χώρα μας δεν είναι νησί”είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ σε συνέντευξή του  στην κροατική εθνική τηλεόραση, όπως σημειώνει το σλαβικό PlusInfo.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι η αλβανική πλατφόρμα έχει πρόθεση να φέρει στο προσκήνιο την ισότητα των Αλβανών με τους Σλάβους, με απώτερο στόχο την αλλαγή του συντάγματος, που αναφέρεται στη συμφωνία- πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, σύμφωνα με την οποία οι εθνικές κοινότητες αποκτούν δικαιώματα εκπροσώπησης εφόσον καταλαμβάνουν το ποσοστό των 20% του συνολικού πληθυσμού (σε κάθε δήμο).

«Έτσι, η πρόθεση της πλατφόρμας των Τιράνων είναι ότι το 20% να αλλάξει, και η αλβανική γλώσσα να γίνει ίδια με τη σλαβική των Σκοπίων. Αυτό είναι μια άρνηση των κεκτημένων δικαιωμάτων που έχει η χώρα. Για παράδειγμα όταν οι Τούρκοι έχουν πλειοψηφία σε ένα δήμο, η επίσημη γλώσσα είναι η τουρκική, τα σχολεία είναι τουρκικά. Όταν έχουμε δήμο Ρομά, έχουμε τη γλώσσα των Ρομά και σχολεία στη γλώσσα των Ρομά, όπως και οι Σέρβοι έχουν δήμο σερβικό. Έτσι με την πλατφόρμα των Τιράνων τα εν λόγω δικαιώματα θα πηγαίνουν μόνο στην αλβανική κοινότητα, μόνο οι Αλβανοί θα έχουν δικαιώματα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο ίδιος αρνήθηκε σενάρια συνομοσπονδίας στη χώρα και πρόσθεσε ότι αυτή η εκδοχή έχει προκαλέσει χιλιάδες πολίτες, που επί έναν μήνα διαμαρτύρονται στους δρόμους.

«Ο στόχος τους (των Αλβανών) είναι να δημιουργήσουν – εάν μπορούσαμε να το πούμε ήρεμα – ένα τρίτο αλβανικό κράτος», δήλωσε ο Ιβάνοφ στην κροατική τηλεόραση «HTV».

ΠΗΓΗ plusinfo.mk-Απόδοση Βαλκανικό ΠερισκόπιοΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας