12:47 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Σκοταδισμός στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού": Επίθεση στο Πανεπιστήμιο - Οργή από καθηγητές επιστήμονες φοιτητές και γονείς

Σκοταδισμός στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού": Επίθεση στο Πανεπιστήμιο - Οργή από καθηγητές επιστήμονες φοιτητές και γονείς

Σκοταδισμός στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”  επίθεση στο Πανεπιστήμιο, οργισμένοι οι καθηγητές επιστήμονες  φοιτητές και γονείς

Αλεξία Σβώλου

Σκάνδαλο σχετικά με τη διαχείριση των ιατρικών φακέλων ανηλίκων από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» αποκαλύπτουν οι καταγγελίες εργαζομένων επιστημόνων και γονέων. Εργαζόμενοι επιστήμονες και γονείς (μέσω των δικηγόρων τους) καταγγέλλουν σε πολλούς φορείς τις παρεμβάσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στη λειτουργία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποτέλεσμα το σοβαρό bullying των ειδικών που επί σειρά ετών παρεμποδίζεται σημαντικά το έργο τους, αλλά και βλάβη στις οικογένειες και τα παιδιά. Ωστόσο, το θέμα έχει συγκαλυφθεί από τη Διοίκηση, που δεν έχει ερευνήσει την υπόθεση και δεν έχει δώσει απαντήσεις.

Οι γονείς τονίζουν ότι τα ανήλικα παιδιά τους έχουν λάβει σημαντική βοήθεια από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) και τους λειτουργούς αυτής, σε ιδιαίτερα δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και θεωρούν τη δομή πρωτοποριακή και με σημαντική προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, προσιτών στο κοινό. «Πρόκειται για δομή που ξεχωρίζει – εφαρμόζονται Πανεπιστημιακά πρωτόκολλα με άριστα για εμάς αποτελέσματα», λένε οι γονείς. Νέες καταγγελίες επιβεβαιώνουν τη χρόνια παρακώλυση του έργου και το επαγγελματικό bullying των Πανεπιστημιακών, χωρίς συνεργασία και με άθλιο κλίμα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Οι γονείς, μέσω δικηγόρων τους, καταγγέλλουν κατ’ επανάληψη και τη σκανδαλώδη μη ορθή χρήση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ιατρικών φακέλων ανηλίκων παιδιών τους επί σειρά ετών, χωρίς την έγκρισή τους, κατά παράβαση του Νόμου για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων της Ευρωπαϊκής ένωσης!  Η ασφάλεια και εμπιστοσύνη γονέων και ανηλίκων απειλούνται σφόδρα όταν διαπιστώνεται κατάχρηση των δεδομένων ανηλίκων εκτός της σφαίρας του Νοσοκομείου! Σύμφωνα με μάρτυρες λαμβάνονται φωτοτυπίες από μη θεσμικά πρόσωπα και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα εντός και εκτός Νοσοκομείου πολύ σοβαρές πληροφορίες που έχουν εμπιστευτεί οι ανήλικοι στους θεράποντες ιατρούς τους, χωρίς να τηρείται μια τυπική στοιχειώδης διαδικασία! Τα συμβάντα προκαλούν απορία και αποστροφή και στους φοιτητές που εκπαιδεύονται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους το καταγγέλλουν.

«Είναι πραγματικά λυπηρό να συμβαίνουν τέτοιες παραβιάσεις σε διεθνώς διακεκριμένη Πανεπιστημιακή Μονάδα, που το Νοσοκομείο οφείλει να προστατεύει και να διασφαλίζει, καθώς ο χώρος αυτός δίνεται από την Πολιτεία για να επιτελεστεί το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου», καταγγέλλουν με αγανάκτηση οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) έχει λάβει διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και ηγείται σε κλινικό έργο και έρευνα διεθνώς, ενώ πρωταγωνιστεί σε προσφορά εν μέσω πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.
«Η καλή συνεργασία με το Νοσοκομείο είναι σημαντική και προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό, επικοινωνία και διάθεση επίλυσης οποιονδήποτε δυσκολιών», τονίζουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και προτείνουν διάλογο, χωρίς έως τώρα η Διοίκηση να έχει κατά το ελάχιστο ανταποκριθεί – τουναντίον εφαρμόζει με ενισχυμένο ζήλο τις συνήθεις επιθετικές και ακραία μη αρμόζουσες τακτικές που οδηγούν σε πόλωση και ισχυρές αντιδράσεις.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να βάλλονται με τέτοιους αναχρονιστικούς τρόπους εγχειρήματα που προάγουν την υγεία των νέων στη χώρα και που προβάλλουν τη χώρα μας διεθνώς. «Τα Νοσοκομεία δεν αποτελούν ιδιοκτησία των Διοικητών και οι Διοικήσεις οφείλουν να συνεννοούνται, να διευκολύνουν και να συνεργάζονται για το καλό αποτέλεσμα και στις Πανεπιστημιακές Κλινικές», τονίζουν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόοδος στο Πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος και η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) αποτελεί τη μοναδική «φιλική για εφήβους» υπηρεσία στη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθώς και το πρότυπο για ανάπτυξη εφηβοκεντρικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα μέσω νέων προγραμμάτων τα οποία επεξεργαζόμαστε», συμπληρώνουν.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας