3:29 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Σλοβακία: Εμμένει στις θέσεις του για την Ουκρανία ο Ρ. Φίτσο, παρά τις πιέσεις

Σλοβακία: Εμμένει στις θέσεις του για την Ουκρανία ο Ρ. Φίτσο, παρά τις πιέσεις

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο νικητής των εκλογών στη Σλοβακία και ηγέτης του κόμματος Smer, δεν θα αλλάξει τη ρητορική του για την Ουκρανία και θα προτιμούσε να «πληρώσει το τίμημα» του αποκλεισμού του από την ευρωομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα του, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ύστερα από τις απειλές του ηγέτη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να τον διαγράψει από το κόμμα.

Ο Φίτσο χαρακτήρισε τα λόγια του ηγέτη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Στέφαν Λεβέν στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ως «εκβιασμό» και δήλωσε ότι περίμενε συγχαρητήρια και όχι απειλές.

Ειδικότερα, ο Λεβέν δήλωσε ότι αν η ρητορική συνεχιστεί και αρχίσει να εφαρμόζεται στην κυβέρνηση, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία αποπομπής.

«Εάν ο αποκλεισμός μας από το διεθνές κόμμα είναι το τίμημα για την επιδίωξη μιας γνήσιας αριστερής ατζέντας στη Σλοβακία και την έκφραση κυρίαρχων απόψεων, είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα τέτοιο τίμημα», δήλωσε ο Φίτσο.

Ο Φίτσο βρήκε επίσης τα λόγια του Λεβέν «αντιδημοκρατικά και αυταρχικά» και επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει καταδικάσει τη χρήση βίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά ότι οι απόψεις τους για την ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν.

Το Smer επανέλαβε πρόσφατα τη στάση του για την Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναζητήσει διπλωματική λύση και να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία αντί να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Φίτσο ως ηγέτης του κόμματος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ουκρανία, αλλά δεν θα στείλει «άλλη μια σφαίρα».

Σημειώνεται βέβαια ότι στο παρελθόν, ο Φίτσο έχει διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο που ξεκίνησε από «Ουκρανούς φασίστες» και παρομοίασε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στη Σλοβακία με τις ναζιστικές δυνάμεις.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αντιμετωπίζουν νέες εκκλήσεις για την διαγραφή του Smer από τις τάξεις τους, ενώ οι ηγέτες της ευρωομάδας των Πρασίνων δήλωσαν ότι η συνέχιση της συμμετοχής τους είναι «ακατανόητη».

«Είναι η στιγμή της αλήθειας για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν να ανήκουν σε μια ομάδα με ευρωβουλευτές από ένα κόμμα που διαδίδει ανοιχτά παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου, επιτίθεται στις μειονότητες και στην ελευθερία του Τύπου», δήλωσαν η Τέρι Ράιντκε και ο Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων/ ΕFA (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κόμμα Smer αποβλήθηκε για πρώτη φορά από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για δέκα μήνες το 2006 ως απάντηση στην κυβέρνηση συνασπισμού του με το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας, ενώ δέχτηκε και πάλι την απειλή της αναστολής το 2015 λόγω της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του ηγέτη του.

Έκτοτε, το PES παρέχει στο Smer μισή υποστήριξη, δεδομένων των σοσιαλιστικών του ριζών και της ανάγκης για τους τέσσερις ευρωβουλευτές που το κόμμα φέρνει στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας