21:15 Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Σοφία Βούλτεψη: «Με ενόχλησε που κάποιοι επιδοκίμασαν την κυρία Μπέουχελ»

Σοφία Βούλτεψη: «Με ενόχλησε που κάποιοι επιδοκίμασαν την κυρία Μπέουχελ»

Η χώρα μας θα απαντά στις προκλήσεις τύπου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το σημαίνον είναι άλλες προκλήσεις. Να φυλάσσονται τα σύνορα, και η προστασία που θα προσφέρει η χώρα μας στους ανθρώπους, τους πρόσφυγες που δικαιούνται τη διεθνή προστασία, να είναι η πλέον αποτελεσματική. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Σοφία Βούλτεψη.

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Η Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος, μιλά στην «Μ»


Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για τα πολύ σημαντικά θέματα του χαρτοφυλακίου της, αλλά επειδή έχει και μια μεγάλη καριέρα πίσω της ως δημοσιογράφος μπήκαμε στον πειρασμό να τη ρωτήσουμε και για το θέμα των ημερών, τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ.

Κυρία Βούλτεψη, τελικά ήταν η κυρία Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ τόσο σημαντικό πρόσωπο ώστε να ασχοληθούμε τόσο πολύ, ειδικά ο πρωθυπουργός, μαζί της; Θυμίζω το «δεν έχει καμία σημασία» που είχε πει κάποτε για έναν υβριστή του ο Γεώργιος Παπανδρέου… Το ζήτημα δεν είναι πόσο «σημαντικός» είναι κάποιος. Αντίθετα, πολλές φορές οι μεγαλύτερες βλάβες προκαλούνται από εκείνους που επιζητούν πέντε λεπτά δημοσιότητας – με την ελπίδα ότι αυτή (η δημοσιότητα) θα… μονιμοποιηθεί. Πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση η επιθετικότητα και οι ύβρεις προς τον  Έλληνα πρωθυπουργό σκοπό είχαν να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς -κυρίως της ευρωπαϊκής- κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης σε μια επαναλαμβανόμενη συκοφαντία σε βάρος της Ελλάδας. Πέτυχε τον σκοπό της; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Όχι μόνο επειδή η αυθόρμητα οργισμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν περισσότερο πειστική, αλλά και επειδή αυτά που είπε η συγκεκριμένη κυρία «ακούστηκαν» μόνο από αυτούς που ήταν ήδη «πεπεισμένοι». Επομένως, μηδαμινός ο αντίκτυπος. Αυτό που προσωπικά με ενόχλησε είναι ότι υπήρξαν στην Ελλάδα πολιτικοί και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιδοκίμασαν αυτήν τη συμπεριφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ολλανδή παραβίασε όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η οποία καλεί τους δημοσιογράφους να σέβονται τον διακριτό ρόλο μεταξύ της είδησης και του σχολίου, να μην προεξοφλούν δικαστικές αποφάσεις, να μην επηρεάζονται από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, να αναβαθμίζουν τον δημοσιογραφικό λόγο, να φέρνουν πάντα στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώνουν όσα υποστηρίζουν.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτά που λέει η κυρία Μπέουχελ τα λένε και άλλοι, ντόπιοι, όχι Ολλανδοί, Άγγλοι, Γάλλοι ή Πορτογάλοι, για να θυμηθούμε και τον Ευγένιο Σπαθάρη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κρύβεται από πίσω; Τι έχετε να μας πείτε για τις φωνές περί επαναπροωθήσεων; 

Για την Ελλάδα η πολιτική που ακολουθείται είναι σαφής: Προστασία των συνόρων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Οι δύο αυτές έννοιες δεν είναι ασύμβατες, είναι συμπληρωματικές. Όταν επικρατεί χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Το Λιμενικό μας έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Ωστόσο, οι σοβαρές χώρες προστατεύουν τα σύνορά τους – και αυτό κάνουμε. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι -χωρίς καμιά απόδειξη- καταγγελίες οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιες ΜΚΟ έχουν δυσαρεστηθεί από μια νέα διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να προβεί κάποιος σε έρευνα και διάσωση στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να ενημερώσει το Λιμενικό και να τεθεί υπό τον έλεγχο και τις εντολές του.

Τι έχει αλλάξει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό από το 2015 και τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που περνούσαν τα σύνορά μας, αλλά και από εκείνη την εποχή με τις θλιβερές, τραγικές εικόνες από τη Μόρια; 

Η φύλαξη των συνόρων με αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο. Οι ροές έχουν μειωθεί και η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Παράλληλα, η προστασία που προσφέρουμε στους ανθρώπους που δικαιούνται τη διεθνή προστασία είναι πλέον αποτελεσματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει γίνει πρότυπο για όλη την Ευρώπη όσον αφορά στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που δημιουργήθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Μέσα σε έναν χρόνο η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη οργάνωσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού όλων των παιδιών που ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες -στη ζούγκλα της Μόριας και στις φαβέλες στο Βαθύ της Σάμου, για παράδειγμα-, απομακρύνθηκαν όλα τα παιδιά που βρέθηκαν να ζουν σε προστατευτική φύλαξη μέσα στα αστυνομικά τμήματα, μια απαράδεκτη πρακτική που καταργήθηκε με νόμο, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο έσπασε το φράγμα των 1.000 μετεγκαταστάσεων ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό εγχείρημα, το οποίο μάλιστα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσα στην πανδημία, με κλειστά σύνορα και αεροδρόμια.

Μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ή το μεταναστευτικό για να μας απειλήσει εκ νέου;

Πάντα υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία άνοιξε την αυλαία μιας πολύ επικίνδυνης πρακτικής, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ιστορία επαναλήφθηκε στα σύνορα της Λευκορωσίας, στην καρδιά της Ευρώπης. Όπου μάλιστα τα θύματα αυτής της γεωπολιτικής επιθετικότητας μεταφέρονταν εκεί με αεροπλάνα. Η Ελλάδα άντεξε τότε και έκτοτε θωρακίζεται συνεχώς.

Στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, που ήταν μεγάλο κόμμα και για χρόνια ιδεολογικός αντίπαλος, ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όσον αφορά στα πολιτικά στελέχη και όσον αφορά στους ψηφοφόρους. Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε πάντα η δημαγωγία και το ψέμα. Δεν μετράνε πια οι ιδεολογικού περιεχομένου ταμπέλες. Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και ουδείς έχει το μονοπώλιο της λαϊκής προέλευσης. Αντίθετα, η πράξη όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει πως εμάς μας ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια του αέρα. Και είναι σημαντικό ότι οι Ελληνίδες και οι  Έλληνες το έχουν πλήρως αντιληφθεί. Όπως έχουν καταλάβει πόσο δύσκολα υπήρξαν αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, με την πατρίδα μας να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην άυλη συνταγογράφηση και η αγωγή των ασθενών με AIDS

Κ. Μητσοτάκης: Άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας