9:29 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Σοφία Ζαχαράκη : Οι αλλαγές που έρχονται στην παιδεία.

Σοφία Ζαχαράκη : Οι αλλαγές που έρχονται στην παιδεία.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για τις αλλαγές που θα έρθουν στην Παιδεία. Μίλησε για το  πότε θα γίνουν μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών, πως αντιμετωπίζονται στα σχολεία γρίπη και κοροναϊός, καθώς και για το αν ο πατέρας της ήταν διευθυντής του Αλέξη Τσίπρα στο σχολείο.

Στα νέα βιβλία που ετοιμάζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τους 15.000 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών το 2020, για τον κοροναϊό και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται στα σχολεία, για τις αλλαγές στις απουσίες και τις σχολικές εκδρομές αλλά και για το πότε θα μονιμοποιηθούν αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου.

Η κα Ζαχαράκη μίλησε για για τον αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αλλά και για το περιστατικό που σόκαρε με την φραστική επίθεση μαθητή ΕΠΑΛ σε καθηγήτρια στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα περιέγραψε και προσωπική της εμπειρία όταν δίδασκε ως καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.

Η αξιολόγηση του έργου του υπουργείου Παιδείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από τον Ιούλιο έγινε ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σήμερα, λέει η κα Ζαχαράκη. «Για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν αυτή τη στιγμή και όσους έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση και έχουν άμεση σχέση, ξέρουν ότι ο Ιούλιος είναι ένας πολύ απαιτητικός μήνας.» Για την παρουσίαση του έργου στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όπως γίνεται από όλα τα υπουργεία είπε: «…παρουσιάσαμε το εξάμηνο και θέσαμε τους νομοθετικούς στόχους αλλά και τους ευρύτερους στόχους για την πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια. Νομίζω περάσαμε πάντως. Θα έλεγα ότι έχω δρόμο ακόμα μπροστά μου για το άριστα».

Οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και τα νέα βιβλία
Αναφερόμενη στις αλλαγές που έρχονται το 2020 στον χώρο της εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν στέκεται απορριπτικά στο έργο που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξήγησε ωστόσο ότι «ξεκινάει ένα νέο πλαίσιο στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και είναι πολύ σημαντικό ηταν προεκλογική δέσμευση να έχουμε ένα μεγαλύτερο δίκτυο πρότυπων και πειραματικών, δεν είναι το ίδιο πράγμα πολλές φορές το συγχέουμε, περισσότερα ανά την Ελλάδα.».

Επίσης, νέες θεματικές ενότητες και εξήγησε: «Μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, καλλιέργεια ηπίων δεξιοτήτων, μέσα από μαθήματα όπως η οδική ασφάλεια, το μάθημα του εθελοντισμού, το μάθημα της διαπαιδαγώγησης στο πώς να σέβεσαι τον άλλον. Πράγματα τα οποία βλέπουμε ότι ταλανίζουν την σχολική κοινότητα, γεγονότα βίας σε όλα τα μαθήματα αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενστερνιστούν και ένα νέο τρόπο το πως βλέπουν την διπλανή και το διπλανό τους, το πώς να αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, πράγματα τα οποία συμβαίνουν γύρω μας και θέλουμε τα παιδιά μας να είναι έτοιμα να τα αντιμετωπίσουν, το τι γίνεται δηλαδή στον κόσμο γύρω τους.
Μόρφωση έξω απ’ το σχολείο πολύ σημαντικά μαθήματα, μαθήματα επιχειρηματικότητας και μάλιστα με μία διάσταση στο επιχειρείν. Όχι γιατί όλοι θα γίνουν επιχειρηματίες αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν να τολμούν και να αντιμετωπίζουν και την αποτυχία γιατί ούτος ή άλλως είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνεις ρίσκο και αυτή η καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων είναι ένας διάλογος να ξέρετε που ούτως ή άλλως διεξάγεται εδώ και καιρό σε Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ειδικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης ».

«Πρόγραμμα επιμόρφωσης για 16.000 εκπαιδευτικούς»
Ειδικά για τα θέματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, η κα Ζαχαράκη προανήγγειλε ότι ξεκινάει ένα εκτεταμένο διευρυμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης το οποίο θα το τρέξουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής από το Σεπτέμβριο και αφορά για αρχή περίπου 16.000 εκπαιδευτικούς .

Πρόσθεσε ότι η επιμόρφωση «Θα είναι πολύ σημαντική και για τους νεοδιόριστους, αυτούς τους ανθρώπους που τώρα θα διοριστούν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στο δημόσιο σχολείο, αλλά και για τους νηπιαγωγούς οι οποίοι θα έχουν νέα προγράμματα σπουδών και καλώς εχόντων των πραγμάτων μία νέα προσέγγιση στο προνήπιο και το Νηπιαγωγείο».

Πότε θα γίνουν οι 15.000 νέοι διορισμοί
Για τους 15.000 νέους διορισμούς η κα Ζαχαράκη μίλησε με αριθμούς και ημερομηνίες. «…Για την προκήρυξη της ειδικής αγωγής έχουν ήδη αναρτηθεί οι δύο πρώτες κατηγορίες, ήδη από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, αυτοί οι άνθρωποι είναι το ειδικό εκπαιδευτικό και το Ειδικό βοηθητικό προσωπικό».

Γενική εκπαίδευση
Η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια διορίζονται εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση. Η προκήρυξη όπως είπε, αναρτήθηκε μέσα στα Χριστούγεννα και ήδη οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο asep.gr και πηγαίνουν και καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις κατά τόπους διευθύνσεις, από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινούν και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας. Αυτό θα τρέξει μέχρι 24 Φεβρουαρίου.

Πότε θα μονιμοποιηθούν αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
Για το θέμα της μονιμοποίησης, η κα Ζαχαράκη είπε ότι «..αυτή τη στιγμή, τρέχουν οι προκηρύξεις για να κάνουν τα χαρτιά τους για την γενική εκπαίδευση, για την πρωτοβάθμια. Ξέρουν τις ημερομηνίες από αρχές Φεβρουαρίου και για την δευτεροβάθμια και ξέρουμε λοιπόν ότι από αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν τα σχολεία, 10.500 θα είναι στα επόμενα χρόνια στη σχολική τάξη, ως μόνιμοι πλέον και προσμετρώνται προφανώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια και προϋπηρεσία και λοιπά ούτως ή άλλως κριτήρια τα οποία αναλυτικά, αναφέρονται μας προκηρύξεις».

Πρόσθεσε ότι «για το 2020 υπάρχουν οι πιστώσεις για τους εκπαιδευτικούς αυτούς για το πρώτο κύμα των 5.250 εκπαιδευτικών στην γενική όπως υπάρχουν βέβαια και πιστώσεις για την ειδική αγωγή που όπως σας είπα είμαστε στο τελικό στάδιο με την ήδη αναρτημένη λίστα των τελικών αποτελεσμάτων σε δύο προκηρύξεις και στην άλλη μία την μεγάλη που περιμένουμε. Άρα λεφτά υπάρχουν για αυτά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την προκήρυξη και βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνέχεια της διαδικασίας των διορισμών».

Ο φόβος για τον κορονοϊό, η εποχική γρίπη και οι σχολικές απουσίες
Η κα Ζαχαράκη αναφερόμενη τόσο στην εποχική γρίπη όσο και στον κοροναϊό είπε ότι είχε έγκαιρη ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και πως εστάλησαν οδηγίες την Πέμπτη σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Εστάλησαν δύο διαφορετικές εγκύκλιοι, μία για τον κορονοϊό και μία για την γρίπη.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετά σχολεία κλειστά και περιέγραψε πως λαμβάνεται η απόφαση να κλείσει ένα σχολείο. «Την απόφαση αυτή την λαμβάνει ο Δήμος. Και σε συνεργασία με την σχολική μονάδα, βλέποντας και τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και την ροή που έχει ούτως ή άλλως η εποχική γρίπη, αποφασίζουν το κλείσιμο των σχολείων.».

Έρχονται αλλαγές για εκδρομές και απουσίες
«Νομοθετήθηκε μια πολύ σημαντική αλλαγή για το κομμάτι των εκδρομών, την οποία μας την ζητούσαν τα σχολεία, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι», λέει η κα Ζαχαράκη στο newsit.gr. «Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκδρομές έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, δε χρειάζεται να έρθει στο γραφείο της Υπουργού το χαρτί μιας εκδρομής, υπάρχουν υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνος Σύλλογος Διδασκόντων, ο Διευθυντής του σχολείου, και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να αποφασίσει αν θα γίνει μία εκδρομή ή όχι και δε μιλάμε για ένα σχολικό περίπατο αλλά για τις μεγαλύτερες εκδρομές.».

Για τις απουσίες είπε ότι γίνεται μια συζήτηση. «Αυτή τη στιγμή στο δημοτικό, επιτρέπεται το 50% του χρόνου το παιδί να βρίσκεται εκτός. Αυτό πιστεύουμε όλοι ότι θέλει περιορισμό, οπότε θέλουμε να δούμε ακριβώς τον αριθμό ο όποιος θα είναι η σωστή και η δίκαιη ποσόστωση. Βέβαια αυτό συνδέεται και θεωρώ πολύ σημαντικό που έκανε και Υφυπουργός Εργασίας πριν από λίγες ημέρες με το επίδομα. Το να συνδέεται και το θέμα του επιδόματος με την παρουσία στο σχολείο. Και συνδέεται αυτό το ζήτημα με το να παρακολουθούν τα παιδιά και την φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.»

«Δεν ήταν ο πατέρας μου διευθυντής του Τσίπρα»
«Ο μπαμπάς μου ήταν θεολόγος, διευθυντής στο διπλανό σχολείο του Αλέξη Τσίπρα. Άρα ο πρώην Πρωθυπουργός πήγαινε σε κοντινά σχόλια που πήγαινα και εγώ δίπλα στο γενικό λύκειο της περιοχής μας αλλά όχι δεν ήταν ο διευθυντής του.».

Πηγή: Newsit.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας