19:03 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Σοκάρουν τα στοιχεία: Κάθε χρόνο παντρεύονται 12 εκατομμύρια παιδιά

Σοκάρουν τα στοιχεία: Κάθε χρόνο παντρεύονται 12 εκατομμύρια παιδιά
  • Μεγάλα βήματα έχουν γίνει κατά των γάμων παιδιών σε όλο τον κόσμο ωστόσο τα νούμερα παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, την περασμένη δεκαετία αποτράπηκαν 25 εκατομμύρια παιδικοί γάμοι.
  • Συνολικά, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18, ενώ πριν από μία δεκαετία η αναλογία ήταν ένα στα τέσσερα

Στην Ινδία, όπως σημειώνει το BBC, αυτό επετεύχθη με την καλύτερη εκπαίδευση των κοριτσιών και με την ευαισθητοποίηση στο θέμα των συνεπειών των παιδικών γάμων.

Η Unicef επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι τώρα πιο σοβαρό στην Αφρική, αν και στην Αιθιοπία οι παιδικοί γάμοι μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Με δεδομένο το ότι οι παιδικοί γάμοι αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή των κοριτσιών «κάθε περιορισμός τους είναι καλό νέο, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» σχολίασε εκ μέρους της UnicefAnjuMalhotra. «Όταν ένα κορίτσι εξαναγκάζεται να παντρευτεί στην παιδική του ηλικία, είναι αντιμέτωπο με άμεσες και διαρκείς συνέπειες. Οι πιθανότητες να τελειώσει το σχολείο μειώνονται σημαντικά ενώ οι πιθανότητες να κακοποιηθεί από τον σύζυγό του ή να αντιμετωπίσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη αυξάνονται πολύ».

Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, το μεγαλύτερο πρόβλημα των παιδικών γάμων μετατοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος. Σύμφωνα με τη Unicef, σχεδόν ένας στους τρεις γάμους παιδιών γίνονται πλέον στην υποσαχάρια Αφρική συγκριτικά με έναν στους πέντε, πριν από μία δεκαετία.

Στόχος της Unicef είναι οι γάμοι παιδιών να τερματιστούν έως το 2030. Σύμφωνα με τη Malhotra, εντείνονται οι προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «προκειμένου να προστατευτούν εκατομμύρια κορίτσια για να μην χάσουν, μέσω αυτής της καταστροφικής πρακτικής, την παιδική τους ηλικία».

Η Νότια Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στους γάμους παιδιών παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς ο κίνδυνος ενός κοριτσιού να παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά του έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από περίπου 50% σε 30%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο στην Ινδία.

Η αύξηση των ποσοστών εκπαίδευσης των κοριτσιών, οι κρατικές επενδύσεις στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και η μεγάλη δημοσιότητα και τα μηνύματα σχετικά με την παράνομη φύση των γάμων σε παιδική ηλικία και των βλαβών που προκαλούν είναι μεταξύ των λόγων της αλλαγής.

«Όταν ένα κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί όταν είναι παιδί, αντιμετωπίζει άμεσες και δια βίου συνέπειες. Οι πιθανότητές της να τελειώσει το σχολείο μειώνονται ενώ οι πιθανότητές της να κακοποιηθεί από τον σύζυγό της και να έχει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Υπάρχουν επίσης τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και μεγαλύτερος κίνδυνος για διαιώνιση του κύκλου της φτώχειας από γενιά σε γενιά», δήλωσε η AnjuMalhotra, Επικεφαλής Σύμβουλος της UNICEF για θέματα Φύλων.

«Δεδομένων των θεμελιωδών επιπτώσεων που έχει ο γάμος σε παιδική ηλικία στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, οποιαδήποτε μείωση αποτελεί καλοδεχούμενη είδηση, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της UNICEF, ο συνολικός αριθμός των κοριτσιών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία εκτιμάται τώρα στα 12 εκατομμύρια ετησίως. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μια συνολική μείωση κατά 25 εκατομμύρια λιγότερους γάμους σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, για να τερματιστεί η πρακτική έως το 2030 – όπως έχει τεθεί στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – η πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά. Χωρίς περαιτέρω επιτάχυνση, περισσότερα από 150 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια θα παντρευτούν πριν από τα 18α γενέθλιά τους έως το 2030.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες που είναι εν ζωή σήμερα, παντρεύτηκαν ως παιδιά. Καθώς η Νότια Ασία προπορεύεται στο δρόμο για τη μείωση των γάμων παιδιών κατά την τελευταία δεκαετία, ο κύριος όγκος των γάμων παιδιών παγκοσμίως μετατοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά προόδου πρέπει να αυξηθούν δραματικά για να αντισταθμίσουν την πληθυσμιακή αύξηση. Από τις πιο πρόσφατα παντρεμένες νύφες-παιδιά, σχεδόν 1 στις 3 βρίσκονται τώρα στην υποσαχάρια Αφρική, σε σύγκριση με 1 στις 5 πριν από μία δεκαετία.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι παρόλα αυτά υπάρχει δυνατότητα προόδου στην Αφρικανική ήπειρο: Στην Αιθιοπία – κάποτε μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών στους γάμους παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική – η εξάπλωση της πρακτικής μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 10 χρόνια.

«Ο κάθε ένας πρόωρος γάμος παιδιού που αποτρέπεται δίνει σε ένα ακόμα κορίτσι την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητές του», δήλωσε η AnjuMalhotra. «Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος στους γάμους παιδιών μέχρι το 2030, θα πρέπει συλλογικά να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να αποτρέψουμε να κλαπεί η παιδική ηλικία εκατομμυρίων κοριτσιών εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πρακτικής».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας