14:29 Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Σολτς και Μπορν αναθερμαίνουν τις γερμανογαλλικές σχέσεις

Σολτς και Μπορν αναθερμαίνουν τις γερμανογαλλικές σχέσεις

Όλαφ Σολτς και Ελιζαμπέτ Μπορν συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να επισφραγίσουν την αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Το πρώτο απτό αποτέλεσμα ήταν η υπογραφή από τον Γερμανό καγκελάριο και την Γαλλίδα πρωθυπουργό, κοινής δήλωσης για την ενεργειακή αλληλεγγύη των χωρών τους, ενώ ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε τόσο στην στήριξη της Ουκρανίας «μέχρι το τέλος» όσο και στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε την Ελιζαμπέτ Μπορν με στρατιωτικές τιμές και χαρακτήρισε τη Γερμανία και τη Γαλλία «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σολιάζοντας παράλληλα πως «οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλο».

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και η Γερμανία από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023.

Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία.

Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. «Κοντά στην 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων», περιορίστηκε να δηλώσει η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης Φιλίας του 1963 μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία εβδομάδα εντατικών γαλλογερμανικών επαφών», δήλωσε η γαλλίδα πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τρεις γερμανοί υπουργοί επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπεγράφη γερμανογαλλική συμφωνία γλωσσικής στρατηγικής, με στόχο «να καταστεί η γαλλική γλώσσα πιο δημοφιλής στη Γερμανία και η γερμανική πιο δημοφιλής στη Γαλλία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρ μιας “διευρυμένης” Ευρώπης τάχθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών

Πρόταση μομφής του Μελανσόν κατά της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας