1:28 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Σολτς: Έτοιμες Γερμανία - Ευρώπη εάν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου

Σολτς: Έτοιμες Γερμανία - Ευρώπη εάν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε το Σάββατο πως το Βερολίνο και η Ευρώπη είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «η Ρωσία να διακόψει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες φυσικού αερίου λόγω του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας», εξήγησε ο Σολτς προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει δημιουργήσει τερματικούς σταθμούς στις βόρειες ακτές της για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Εξοικονομήσαμε φυσικό αέριο. Χρησιμοποιούμε και πάλι τις δυνατότητες παραγωγής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα. Στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας, εάν αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε ο Γερμανός ηγέτης.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη αμφισβητήθηκε από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, η οποία εκπροσωπεί περίπου 14.000 δήμους και πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε σχετικά ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης.

«Μια επίθεση χάκερ και/ή μια υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό μπλακ άουτ, υποστήριξε ο Gerd Landsberg, στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Μια τέτοια υπερφόρτωση θα μπορούσε να προκληθεί εάν πάρα πολλά νοικοκυριά συνδέσουν ηλεκτρικές θερμάστρες αντί για θερμάστρες αερίου, είπε. Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν κάνει ακόμη αρκετά για να προετοιμαστεί, πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με την εφημερίδα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε πλήγμα στα σχέδιά της να διατηρήσει σε λειτουργία ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια ως εφεδρεία. Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απορρίφθηκε από έναν εκ των τους φορέων εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι τεχνικά εφικτό και συνεπώς δεν είναι κατάλληλο ως μέσο για τη διασφάλιση τμήματος εφοδιασμού των σταθμών αυτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τις πόλεις Ιζιούμ και Κουπιάνσκ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες κυρώσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας