22:16 Τετάρτη 25 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

SOS από ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον H1N1

SOS από ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον H1N1

Δραματική προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επειδή ο νέος κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (H1N1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009.  Παράλληλα ζήτησε μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

ΠΟΥ είχε κηρύξει πάλι πανδημία το 2009

Ο ιός ήταν τότε ο H1N1. Αρχικά ονομάστηκε ως γρίπη των χοίρων, γιατί περιείχε γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων και δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε. Έτσι δεν υπήρχε καμία ανοσία στον πληθυσμό κι αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε πανδημία. Ανοσία σε αυτή την περίπτωση είχαν, εν αντιθέσει με τον κορωνοϊό, άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν εκτεθεί σε ιούς τύπου Α, οι οποίοι κυκλοφορούσαν πριν το 1957.

Το κρούσμα της γρίπης που θεωρήθηκε υπαίτιο της εξάπλωσης ανακαλύφθηκε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2009. Ο ιός γρήγορα εξαπλώθηκε και πρόσβαλε κυρίως παιδιά και ενήλικες κάτω των 65, άτομα δηλαδή στα οποία δεν υπήρχε περίπτωση ανοσίας. Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία στις 11 Ιουνίου του ίδιου έτους. Μόνο στις ΗΠΑ, μέχρι και τον Απρίλιο του 2010, τα κρούσματα έφτασαν τα 60 εκατομμύρια, ενώ 273 χιλιάδες άνθρωποι εισήχθησαν στα νοσοκομεία. 12.500 με 18.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας στις 10 Αυγούστου. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ χορήγησαν ένα νέο εμβόλιο σε επιλεγμένους ασθενείς και δυο μήνες αργότερα, το εμβόλιο έγινε διαθέσιμο για όλον τον πληθυσμό.

Μπορεί η τωρινή κατάσταση να μοιάζει πιο σοβαρή, αλλά υπολογίζεται πως παγκοσμίως οι θάνατοι έφτασαν μεταξύ 151.000 και 576.000. Αριθμός που δεν είναι καθόλου μικρός.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live – Ο χάρτης με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας