21:01 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σωτήρης Τσιόδρας: Έγιναν πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19

Σωτήρης Τσιόδρας: Έγιναν πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19

Σωτήρης Τσιόδρας: Παρέμβαση του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σωτήρης Τσιόδρας: Η long-Covid, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων, αλλά και ο εμβολιασμός παιδιών και εγκύων, τέθηκαν στην ημερίδα Covid -19 Update που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» και επισήμανε πως πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι, παράλληλα με τα εμβόλια, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε θεραπευτικά σχήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ράκος ψυχολογικά ο 40χρονος για χάρη του οποίου επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα η Έφη Κακαράντζουλα

Τέλος, είπε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.

Οι επισημάνσεις των καθηγητών

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης, από την πλευρά του σημείωσε πως παρότι είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ο φόβος της εισαγωγής στο νοσοκομεία οδηγεί τους ασθενείς σε καθυστερημένη προσέλευση. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν post-Covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων καθώς άνθρωποι που νόσησαν στη συνέχεια εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση για μεγάλο διάστημα, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν τις παρενέργειες των εμβολίων στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση νοσηλειών στα παιδιά που θα πάθουν Covid-19 και υπογράμμισε ότι το 1-2% των παιδιών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και για αυτό θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Σημείωσε επίσης ακόμη ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση νόσησης και ελάχιστη από ότι στο εμβόλιο. Επίσης πρόσθεσε ότι η νόσηση συνδέεται με αύξημένα ποσοστά κατάθλιψης.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης, είπε ότι η νόσηση των παιδιών δεν είναι πάντα ήπια, ότι υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Όσον αφορά την 3η δόση του εμβολίου είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική και ότι συνιστάται μόνο σε ευπαθή άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία μετά τη δεύτερη δόση ή αναπτύσσουν αργά την ανοσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό και σημείωσε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε περίπου 150.000 εγκύους στις ΗΠΑ χωρίς να παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα ούτε οι ίδιες ούτε τα παιδιά που γέννησαν.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας