14:39 Κυριακή 21 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σουηδία: Μια πολυκατοικία "αναγκάζει" νέους και ηλικιωμένους ενοίκους να κάνουν παρέα

Σουηδία: Μια πολυκατοικία "αναγκάζει" νέους και ηλικιωμένους ενοίκους να κάνουν παρέα

Μια πολυκατοικία στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας προσπαθεί να καταπολεμήσει την μοναξιά “αναγκάζοντας” νεαρούς και ηλικιωμένους ενοίκους της να κάνουν παρέα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC από τις 21 Φεβρουαρίου.

Πριν το ξέσπασμα τον κορωνοϊού η Σουηδία καταπολεμούσε και την μοναξιά με μοναδικό τρόπο.

Στη Σουηδία η μοναξιά είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για μικρούς και μεγάλους και έχει αποτελέσει ο λόγος που πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στην κατάθλιψη και άλλες φορές στην αυτοκτονία.

Είναι συνηθισμένο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, μετά το σχολείο να μένουν οι νέοι μόνοι τους με συγκάτοικο την μοναξιά τους, καθώς στατιστικά στοιχεία της χώρας δείχνουν ότι τα περισσότερα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν μόνο έναν ένοικο.

Νέοι και ηλικιωμένοι ένοικοι παραδέχονται ότι η ζωή τους έχει αρκετή μοναξιά με μέρες στις οποίες δεν μιλούν σε κανέναν και οδηγούνται στην κατάθλιψη.

Τα διαμερίσματα του Χέλσινμποργκ μπορούν να τα νοικιάσουν μόνο συνταξιούχοι και άνθρωποι κάτω των 25 ετών, ενώ στο συμβόλαιό τους υπάρχει ένας πρωτόγνωρος κανόνας. Πρέπει οι ένοικοι να παιρνούν 2 ώρες την εβδομάδα μαζί.

«Θέλουμε οι νέοι να μεταδώσουν στους ηλικιωμένους την ενέργεια και την τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθουν σε όλη την νέα πληροφορία που υπάρχει στην κοινωνία, ενώ ελπίζουμε οι ηλικιωμένοι να μεταδώσουν στους νέους ένα κομμάτι της ιστορίας και του παρελθόντος», λέει μία από τους διαχειριστές της πολυκατοικίας.

πολυκατοικία

Μία από τους διαχειριστές της πολυκατοικίας με έναν νεαρό ένοικο

«Δεν χρειαζόταν να κάνουμε τίποτα. Βλέπαμε ότι οι νέοι και ηλικιωμένοι ήδη έκαναν επιτυχημένη προσπάθεια να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και έρχονταν πιο κοντά.»

Η πολυκατοικία ήταν παλαιότερα κέντρο ευγηρίας, επομένως υπάρχουν πολλοί χώροι ψυχαγωγίας που παρέχουν ευκαιρίες για μια ευχάριστη κοινωνικοποίηση.

πολυκατοικία

Ένα ζευγάρι ενοίκων που έχει αναπτύξει μια όμορφη φιλία είναι η 86χρονη Gunnel και η 20χρονη Fia, οι οποίες μιλούν με τα καλύτερα λόγια η μία για την άλλη.

Η 20χρονη Fia kai h 86χρονη Gunnel

«Είχα μια πολύ άνετη ζωή αλλά είχε γίνει τόσο μοναχική. Υπήρχαν μέρες που δεν μιλούσα σε κανέναν και γινόμουν λίγο…παράξενη» σχολιάζει η 86χρονη Gunnel. «H Fia με έχει βοηθήσει πολύ με την τεχνολογία και είναι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος»

«Μου έχει διδάξει πολλά για τη ζωή. Έχει πλάκα, διασκεδάζω μαζί της!» λέει η 20χρονη Fia ενώ παλιότερα «πήγαινα στη δουλειά γυρνούσα, έτρωγα, έπαιζα βιντεοπαιχνίδια και έπεφτα όλο και περισσότερο σε κατάθλιψη».

Σε περίπτωση που κάποιος δεν κοινωνικοποιείται και δεν δείχνει ενδιαφέρον οι διαχειριστές θα μιλήσουν μαζί του, όμως μέχρι τώρα όλοι τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Από τον Νοέμβριο έχουν μετακομίσει στην πολυκατοικία πάνω από 70 άνθρωποι, δίνοντας την ελπίδα στους διαχειριστές ότι κάποια μέρα θα είναι αυτά τα διαμερίσματα του μέλλοντος.

«Ελπίζουμε σε μια καλύτερη κοινωνία. Όσο κοινωνικοποιούνται θα γίνονται όλο και πιο χαρούμενοι και θα αρρωσταίνουν λιγότερο».

Με πληροφορίες από το BBC

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Η χώρα χωρίς καραντίνα – Έχει αποτέλεσμα η στρατηγική της;

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στη Σουηδία χωρίς καραντίνα – Τι λέει μια Ελληνίδα φοιτήτρια στην Ουψάλα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας