21:10 Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
eReportaz

Live:

Σπάνια τα περιστατικά αναφυλαξίας στο εμβόλιο της Moderna

Σπάνια τα περιστατικά αναφυλαξίας στο εμβόλιο της Moderna

Αναλογία ενός περιστατικού αναφυλαξίας σε 400.000 χορηγήσεις δόσης του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού διαπίστωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στην έρευνα διαπιστώθηκαν 10 περιστατικά αναφυλαξίας σε 4 εκατομμύρια χορηγηθείσες δόσεις μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη παρενέργεια εξαιρετικά σπάνια. Στο εμβόλιο κατά της γρίπης, κατ’ αντιστοιχεία, τα περιστατικά είναι 1,3 ανά εκατομμύριο δόσεων, σύμφωνα με τα CDC.

Τα CDC συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι απόλυτα ασφαλή, ενώ συστήνουν μόνον σε όσους έχουν ειδική αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά που περιέχονται στα εμβόλια ή είχαν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν να αποφύγουν να εμβολιαστούν.

Το ρίσκο του να κολλήσει κανεις τον κορωνοϊό παραμένει ασύγκριτα μεγαλύτερο του κινδύνου από το εμβόλιο, συμφωνούν οι ειδικοί.

Ακόμη και οι ελάχιστοι εμβολιασθέντες που παρουσίασαν αναφυλαξία δέχθηκαν άμεση ιατρική βοήθεια και αναρρώνουν κανονικά, καθώς η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται συνήθως ελάχιστα λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Έως τις 19 Ιανουαρίου, τα περιστατικά αναφυλαξίας λόγω του εμβολίου της Moderna διαμορφώνονταν σε 2,1 ανά εκατομμύριο, ενώ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Pfizer ήταν λίγο υψηλότερα, στα 6,2 ανά εκατομμύριο εμβολιασθέντων.

Διαβάστε επίσης 

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για την βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού

Ν. Χαρδαλιάς: Αλλαγές σε κάποια μέτρα αλλά και παράταση του lockdown

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας