4:05 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Spiegel: Αποχωρούν τα γερμανικά «Patriot» από την Τουρκία

Spiegel: Αποχωρούν τα γερμανικά «Patriot» από την Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος «Patriot», που είναι εγκατεστημένο στην νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς και την επιστροφή 260 γερμανών στρατιωτών μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμα του το «Spiegel online», κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας. «Η στρατιωτική αποστολή των πυραύλων Patriot στην Τουρκία ήταν ένα σημαντικό «φύλλο πορείας» για το γερμανικό Ομοσπονδιακό Στρατό. Τώρα θα φέρουμε πίσω τους στρατιώτες μας», επιβεβαιώνει το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας.

spiegel1
Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει το γερμανικό κοινοβούλιο για την απόφαση τερματισμού της γερμανικής συμμετοχής στην νατοϊκή αποστολή του ΝΑΤΟ «Αctive Fence» («Ενεργός Φράχτης») που είχε ως σκοπό την προστασία της Τουρκίας από πιθανές επιθέσεις από τη Συρία.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει την στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ πριν από δυόμισι χρόνια μετά από επιθέσεις με οβίδες κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.Οι τουρκικές αρχές και η βορειοατλαντική συμμαχία είχαν υπογραμμίσει αρκετές φορές τον αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραύλων, κάτι που επέκριναν τότε Δαμασκός και Μόσχα. Στην Τουρκία οι πύραυλοι Patriot είχαν αποσταλεί για αποτρεπτικούς λόγους, άλλες δύο φορές στο παρελθόν: το 1991 στον Πολέμο του Κόλπου και το 2003 στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η Γερμανία παραμένει παρούσα στην ευρύτερη περιοχή

Η εντολή του γερμανικού κοινοβουλίου προβλέπει την παραμονή 400 γερμανών στρατιωτών με τον ανάλογο εξοπλισμό μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2016. Από εκεί και πέρα δε θα υπάρξει παράταση της παραμονής τους.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε πως η Γερμανία δεν γυρνά την πλάτη στην εστία κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η απειλή σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή έχει πλέον μια διαφορετική εστίαση, μιας και προέρχεται πλέον από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Η Γερμανία παραμένει στρατιωτικά παρούσα στην περιοχή: στη ελεγχόμενη από Κούρδους πόλη Έρμπιλ στο Βόρειο Ιράκ και την επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Εσωτερικές διενέξεις

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ενόψει των στρατιωτικών επιθέσεων της Τουρκίας κατά του PKK, οι «Patriot» βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Ακόμα και στους κύκλους του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπήρξαν αιτήματα για αποχώρηση της αποστολής, αν η τουρκική αεροπορία συνεχίσει τις επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων.

Το Βερολίνο πάντως δεν συνδέει την απόφαση για την αποχώρηση των Patriot με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αναφέρει ως μόνο λόγο ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για επιθέσεις από τη Συρία σε βάρος της Τουρκίας

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας