More

  Σπίτια 30ετίας σε τιμές… όνειρο! Οι ευκαιρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  Όσοι αγοράζουν σπίτια δείχνουν την ξεκάθαρη προτίμησή τους σε ακίνητα που… τα έχουν τα χρονάκια τους. Προσφάτως ανακαινισμένα και μέχρι 90 τετραγωνικά τα δύο πιο “καυτά” κριτήρια στις προτιμήσεις των αγοραστών. Από 550 ευρώ/τ.μ. οι τιμές σε διαμερίσματα… κάποιων ετών στους Αμπελοκήπους, την ώρα που το πωλητήριο στα νεόδμητα «αγγίζει» έως και τα 2.250 ευρώ/τ.μ. Παραδείγματα για πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα και… αποκαλυπτικά στοιχεία.

  Ακίνητα άνω της 30ετίας, τα οποία, όμως, έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα και, άρα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εμβαδού μέχρι και 90 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό είναι το σπίτι των ονείρων Ελλήνων, αλλά και ξένων, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια αγοράς που κλείστηκαν πέρυσι από το πανελλαδικό δίκτυο της RE/MAX Ελλάς. Πιο αναλυτικά, περίπου εννέα στα 10 σπίτια ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), με τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα να συγκεντρώνουν μόλις το 5% και το 7% αντίστοιχα του ενδιαφέροντος.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και όσον αφορά στην ηλικία, στις προτιμήσεις των αγοραστών κέρδισαν οι παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας), σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας), που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

  «Στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία, βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών, καθώς επτά στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσε στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων», επισημαίνει η RE/MAX Ελλάς και συνεχίζει: «Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες, ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα».

  Οι τιμές για τα σπίτια

  Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε από πρόσφατη έρευνα της εταιρίας για τις τιμές των ακινήτων, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου σπιτιού είναι μεγάλη, γεγονός που φαίνεται να επιδρά στις όποιες αποφάσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

  Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα παλαιότερο της πενταετίας στους Αμπελοκήπους διατίθεται προς πώληση από 550 ευρώ/τ.μ. έως και 1.167 ευρώ/τ.μ., όταν το πωλητήριο στα νεόδμητα «αγγίζει» έως και τα 2.250 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά να είναι έως και διπλάσια σε αρκετές περιπτώσεις. σπίτια

  Αναφορικά με το εμβαδόν, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, «αγγίζοντας» το 67%, με σχεδόν αναλογική κατανομή των ποσοστών στις τρεις υποκατηγορίες (1-50 τ.μ., 51-70 τ.μ. και 71-90 τ.μ.). Αξιόλογη κίνηση είχαν τόσο οι κατοικίες 91-110 τ.μ. (14%) όσο και εκείνες 111-130 τ.μ. (9%). Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 10% των αγοραστών.

  Τα σπίτια στην Αττική και την Θεσσαλονίκη

  Περισσότερα από εννέα στα 10 σπίτια, που πωλήθηκαν πέρυσι στην Αττική, ήταν κατοικίες, με τη συμμετοχή των οικοπέδων/αγροτεμαχίων να περιορίζεται μόλις στο 2% και των επαγγελματικών στο 6%.

  Την ίδια στιγμή, πάνω από τέσσερα στα πέντε σπίτια (85%) ήταν παλαιά (άνω 25ετίας), με τα νεόδμητα να μην έχουν καμία απήχηση, ενώ τα ηλικίας από έξι έως 15 ετών να συγκεντρώνουν μόλις το 7% των προτιμήσεων. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων -16 έως 25 ετών- το ποσοστό προτίμησης διαμορφώθηκε στο 8%.

  Τέλος, το 40% των αγοραστών επέλεξε μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), το 41% μικρές (1-50 τ.μ. και 51-70 τ.μ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

  Οι αγοραπωλησίες για τα σπίτια στη συμπρωτεύουσα επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες και μόλις 2% σε οικόπεδα –αγροτεμάχια. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 25ετία, με ποσοστό 63%, ενώ ένα στα έξι ήταν έως 10ετίας (12%).

  Το υπόλοιπο 25% αφορούσε σε ακίνητα 11 έως 25 ετών. Οσον αφορά στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71 έως 90 τ.μ., που την προτίμησαν τρεις στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (20%) τα διαμερίσματα 1- 50 τ.μ., ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

  Πηγή: newsit.gr

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Διπλωματικές πηγές: Η ελληνική προσέγγιση βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο Διεθνές Δίκαιο

  «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη...

  Δολοφονία Καραϊβάζ: Στη ΓΑΔΑ πήγε η Ζήνα Κουτσελίνη (Βίντεο)

  Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης τη Γ.Α.Δ.Α. Η δημοσιογράφος βρέθηκε εκεί προκειμένου να βοηθήσει τις έρευνες της αστυνομίας...

  Κ. Χατζηδάκης: Ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας

  «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, ένα μέτρο δικαιοσύνης, που θα μας επιτρέψει...

  Σύγκρουση on air Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα – Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος, μετανάστες, μειονότητες το πεδίο σύγκρουσης

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου μετά...

  Συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

  Ευρείες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο...