8:42 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Σπύρος Μπιµπίλας: «Στα όρια της επιβίωσης πλέον οι καλλιτέχνες»

Σπύρος Μπιµπίλας: «Στα όρια της επιβίωσης πλέον οι καλλιτέχνες»

Για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν -εν μέσω πανδημίας- και πολλοί ηθοποιοί (όπως οι περισσότεροι κλάδοι της τέχνης και του πολιτισμού), μιλάει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ     
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιµπίλας µιλά για τον Γολγοθά των ανθρώπων του κλάδου, τα συσσίτια και την αλληλεγγύη µεταξύ των ηθοποιών

Ως πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τους τελευταίους μήνες βρίσκεται με διακριτικότητα δίπλα στους συνάδελφους του που έχουν ανάγκη – και δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί που τους λείπει ακόμη και ένα πιάτο φαγητό, όπως λέει. Ευτυχώς, όμως, όπως επισημαίνει, αρκετοί είναι και εκείνοι που σε αυτές τις δύσκολες εποχές, είναι πάνω από όλα άνθρωποι και βοηθούν όσο μπορούν.

Πώς βιώνεις όλο αυτό που ζούμε; 

Εγώ, εγκλεισμό δεν έχω καταλάβει! Είμαι έξω συνέχεια για να βοηθήσω όλη αυτή τη δραματική κατάσταση των ηθοποιών. Μαζεύω τρόφιμα μιλάω με τα υπουργεία, βγαίνω σε συνδέσεις και προσπαθώ να βγάλω άκρη με όλα αυτά που γίνονται. Πολλά τα προβλήματα, αλλά είμαι ευγνώμων που μπορώ να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος άνθρωπος. Μου λείπουν τα χειμερινά μου μπάνια στη θάλασσα αλλά δεν πειράζει, ας περάσει όλο αυτό και θα κάνω.

Τόσοι πολλοί καλλιτέχνες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας (χωρίς να θίξουμε ονόματα), πού θα βγει όλο αυτό; 

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την πολιτεία και καταφέραμε να πάρουν επιδόματα αρκετοί άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Με προβληματίζει, όμως, γιατί πολλοί,  δεν τα πήραν επειδή δεν πρόλαβαν να γραφτούν και  κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πάρουν έστω και κάτι αφού είναι στα όρια της επιβίωσης. Υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν να φάνε! Είναι μεγάλη κατραπακιά όλο αυτό  που ζούμε.  Είναι η πιο δύσκολη κρίση που έχουμε περάσει. Όλο αυτό το μεγάλο κακό που ήρθε, δεν ξέρω αν ήμουν στη θέση των κυβερνώντων τι θα έκανα. Πολύ δύσκολο όλο αυτό που περνάνε, αλλά και που όλοι εμείς τελικά πληρώνουμε.

Τώρα τελευταία το γεγονός ότι ξεκινάνε παραστάσεις μέσω διαδικτύου είναι ένα σοβαρό θέμα για να πληρώνονται και οι ηθοποιοί; 

Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα αυτό. Πληρώνει αντίτιμο κάποιος για να δει μέσω διαδικτύου. Αυτό είχε ξεκινήσει πρό κορωνοϊού, ως μορφή τέχνης. Επειδή δεν είναι νομοθετημένο, ακόμα τουλάχιστον διεκδικούμε ό,τι μας αναλογεί οι ηθοποιοί.   ∆εν γίνεται να μην πληρώνονται οι ηθοποιοί, ενώ παίζουν σε διαδικτυακή παράσταση. Είναι κάτι που θα μπορούν να το δουν σε όλο τον κόσμο και θα πρέπει να αμείβονται.  Είμαστε σε συνεργασία με πολλούς φορείς και ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε.

Πιστεύεις ότι κάποιοι συνάδελφοί σου έκαναν λάθος διαχείριση και έφτασαν στα όρια;  Είναι ένα αβέβαιο επάγγελμα όλο αυτό που κάνετε…

Μεγάλη αλήθεια. Κάποιοι βλέπουν και φροντίζουν για το μέλλον τους και άλλοι δεν προετοιμάζονται. Εμείς σαν Σωματείο δεν μπορούμε να «καταδικάσουμε» κάποιους γιατί έκαναν λάθη ή για κακή τους τύχη ήρθαν όλα στραβά και να τους «τιμωρήσουμε». ∆εν μπορούμε να τους «ξεχωρίσουμε», γιατί πολλές φορές δεν φταίνε μόνο αυτοί, φταίει και το σύστημα αρκετές φορές. Γι’ αυτό έχουμε για όλους μια μεγάλη αγκαλιά και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους!

Κάποιοι άνθρωποι σε παραδέχτηκαν μετά από πολλά χρόνια για όλο αυτό το έργο που έχεις κάνει; 

∆εν είχα τέτοιο πρόβλημα ποτέ, αλλά αν κάποιοι με είχαν βάλει λάθος στο μυαλό τους ή με είχαν παρεξηγήσει, ίσως τώρα να κατάλαβαν ότι με ενδιαφέρει να βοηθάω όσο μπορώ. Εγώ ήξερα και ξέρω ποιος είμαι. Πάντα ήξερα ότι σε μια δύσκολη, θα βοηθήσω τον κόσμο και όποιον με χρειάζεται.  ∆εν κρύφτηκα. Στην εποχή που δεν χρειαζόταν να βοηθήσω, δεν το έκανα. Τώρα νιώθω ότι θέλω να προσφέρω! Ολοι πρέπει να προσφέρουμε όταν χρειάζεται, γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί. Τις εποχές που όλοι περνούσαμε τέλεια και είχαμε λεφτά, ζούσαμε σε ένα όνειρο, δεν χρειαζόταν να βοηθήσεις κάποιον, τώρα όμως είναι ανάγκη.

Ανατρεπτικός και κόντρα ρόλος στο «Καφέ της Χαράς»; 

Λίγο μεν, αλλά πολύ καλό. Με τον Χάρη (Ρώμα) έχουμε συνεργαστεί και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Μου το χρωστούσε ένα ρόλο τόσο αντίθετο από εμένα, από εκείνον που με στάμπαρε από τους «Μεν και ∆εν.» Τόσο κόντρα σε εμένα. Γιατί πιστεύω πως είμαι ένας ηθοποιός που μπορώ να παίξω τρελή κωμωδία αλλά και πολύ δραματικό ρόλο και το έχω αποδείξει. Μπορώ να παίξω τα πάντα. Όλους τους ρόλους νέους, γέρους, γκέι, τραβεστί.

Κάθε χρόνο το ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ δίνει μια ανάσα οικονομική; 

Το ετήσιο ημερολόγιο του Ταμείου αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών δίνει μεγάλη βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και είδαμε πως έχει μια δόση βοηθείας, αλλά πραγματικά είναι πάντα συλλεκτικά τα ημερολόγια μας. Και φέτος έχουμε και ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στη Μιμή Ντενίση που ανεβάζει ιστορικά έργα και πάντα είναι πρόθυμη (από τους πρώτους ανθρώπους) να βοηθήσει.

Βοήθησαν άλλοι ηθοποιοί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας; Έδωσαν χρήματα για βοήθεια; 

Πολλοί ηθοποιοί έτρεξαν να βοηθήσουν αμέσως μόλις δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Είναι πολύ τιμητικό για όλους αυτούς που είναι άνθρωποι πάνω από όλα και αγκαλιάζουν τον συνάνθρωπο.

Από τους πρώτους που βοήθησαν και έτρεξαν να δώσουν χρήματα για τις ανάγκες του συλλόγου ήταν ο Φασουλής, ο Μπέζος, η ∆ανδουλάκη, η Πιταράκη, η Ασλάνογλου, η Μιμή Ντενίση, ο Άκης Σακελαρίου και πάρα πολλοί άλλοι.

Είναι πολλοί που πραγματικά έδωσαν χρήματα και έτσι εμείς από το σωματείο μπορέσαμε και κάναμε πολλά γεύματα και μοιράσαμε πολλές σακούλες από σούπερ μάρκετ στους συναδέλφους μας που είχαν ανάγκη. Έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους στο ∆Σ του Συλλόγου – ένας πολύ γερός σύμμαχός μου είναι ο Ζαχαρίας Ρόχας – που πραγματικά αξίζουν και δίνουν πολλή ζωή και στήριξη σε όλο αυτό που κάνουμε. Θέλω να πιστεύω μέχρι να τελειώσει όλο αυτό που περνάμε, θα έχουμε καταφέρει να γραφτούν πολλοί ακόμα στο Σωματείο και να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζώρτζια Βαϊνά: H πρώην παίκτρια του My Style Rocks παντρεύτηκε – Δείτε φωτογραφίες

Γιώργος Μαυρίδης: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τον εφιάλτη με τον κορωνοϊό!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας