20:52 Τρίτη 17 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Στ. Μπεκίρος - Καθηγητής Πανεπιστημίου: «Η Αβάσταχτη και Επικίνδυνη (πλέον) Ελαφρότητα μιας Ηγεμονεύουσας Μετριότητας των Ουραγών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια»

Στ. Μπεκίρος - Καθηγητής Πανεπιστημίου: «Η Αβάσταχτη και Επικίνδυνη (πλέον) Ελαφρότητα μιας Ηγεμονεύουσας Μετριότητας των Ουραγών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια»

Άρθρο γνώμης από τον Στέλιο Μπεκίρο ,ο οποίος διετέλεσε επί χρόνια καθηγητής πανεπιστημίου στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Όπως έχει παρουσιάσει ήδη η “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” έχει καταγγείλει διώξεις σε βάρος του επειδή αποκάλυψε τα κακώς κείμενα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

«Η Αβάσταχτη και Επικίνδυνη (πλέον) Ελαφρότητα μιας Ηγεμονεύουσας Μετριότητας των Ουραγών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια»

 “Υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων, η διοίκηση του ΟΠΑ εξέδωσε την ακόλουθη παρελκυστική, ψευδή και προσβλητική ανακοίνωση, για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τους λειτουργούς του Τύπου που επιτέλεσαν το καθήκον τους υποδειγματικά και πάντοτε στο πλαίσιο της δεοντολογίας, και εν τέλει για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Μετήλθαν μία γνωστή τακτική, αυτή της «ιδρυματικής θυματοποίησης» αντί της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία ως προς τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες συγκάλυψης των τερατωδών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα επί πολλά έτη και τα οποία είναι σε πλήρη γνώση τους. Και αντί να μας «απαλλάξουν» από την παρουσία τους, εκείνοι δυστυχώς συνεχίζουν να «παιανίζουν» αδιάφορα, δίχως ίχνος αιδούς.

Η (παρελκυστική) ανακοίνωση της Πρυτανείας ΟΠΑ, είναι η ακόλουθη:

“Επιστολή προς το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΟΠΑ

 Αγαπητά μέλη του Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, το πολυτιμότερο στοιχείο της αξίας του Πανεπιστημίου, μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του, σε μια κρίσιμη ώρα που διακυβεύεται η φήμη και το κύρος του ΟΠΑ, με σκοπό να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα και ολοκληρωμένα. Το ΟΠΑ βάλλεται από πολλές πλευρές και για διαφορετικούς λόγους και σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα από όλο αυτό το θόρυβο είναι αρνητικό για την εικόνα του Πανεπιστημίου και για όλους μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ως ομάδα και ως κοινότητα.

Πρώτα από όλα, όμως, χρειάζεται να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Γι’ αυτό σας ενημερώνουμε ότι οι Πρυτανικές Αρχές και οι υπηρεσίες του ΟΠΑ έχουν κάνει άμεσα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, όλες τις νόμιμες ενέργειες-στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας τους-για όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών, διώξεων και δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε οποιοδήποτε μέλος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Δεν συγκαλύπτουμε ποτέ, κανέναν και για οποιοδήποτε λόγο. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας για όλους μας, με βάση τις αξίες και την αποστολή μας ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του μέλους ΔΕΠ που ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο αμφιθέατρο, πράξη αποτρόπαια και καταδικαστέα που πολλοί την παραβλέπουν σκόπιμα, απαντήσαμε αναλυτικά και με γεγονότα, όπως θα διαβάσατε στο δελτίο τύπου της 14ης/1/22 για όλες τις ενέργειες που έκανε το Πανεπιστήμιο, άμεσα και σύμφωνα με το νόμο.

Επιπρόσθετα:

1) Απευθυνθήκαμε εγγράφως προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να μας γνωστοποιήσει στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί, μετά από τη μήνυση κατά του συγκεκριμένου μέλους ΔΕΠ, καθώς επίσης και εάν εκκρεμεί ποινική δικογραφία για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

 2) Αποστείλαμε έγγραφο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ (το οποίο είναι ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αφορά σε υποθέσεις όλων των ελληνικών πανεπιστημίων) για να μας ενημερώσει για την πορεία όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν, δεδομένου ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοση σχετικών αποφάσεων.

3) Αποστείλαμε, επίσης, στην Εισαγγελία Αθηνών, έγγραφο που πρόσφατα μας στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά καταγγελίες κατά του συγκεκριμένου μέλους ΔΕΠ.

4) Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά-έγκλιση για τις ζημιές και τους βανδαλισμούς στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου.

Σε κάθε περίπτωση και μόλις υπάρξει οποιαδήποτε δίωξη ή καταδικαστική απόφαση, είτε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε από τις  δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, τότε οι όποιες σχετικές ενέργειες και αποφάσεις εκτελούνται άμεσα από το Πανεπιστήμιο.

Όποιοι ισχυρισμοί για αδιαφορία ή συγκάλυψη κυκλοφορούν σε δημοσιεύματα ή φημολογίες στα ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο είναι όχι απλά αβάσιμοι, αλλά συκοφαντικοί και εξυπηρετούν σκοπιμότητες τρίτων.

Ως προς τις άλλες ενέργειες που πραγματοποιήσαμε, σας ενημερώνουμε ότι:

ü      Καταδικάσαμε άμεσα τον ξυλοδαρμό του μέλους ΔΕΠ και τα περιστατικά βίας και καταστροφών στο χώρο του κεντρικού κτηρίου (Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ, TV και Ραδιοφωνικές εκπομπές ειδησεογραφίας)

ü      Αναφέραμε εκτενώς την υπόθεση του παραπάνω μέλους ΔΕΠ και όλες τις ενέργειες στις οποίες είχαμε ήδη προβεί, απαντώντας δυναμικά στα ψευδή ή ανακριβή δημοσιεύματα κατά του Πανεπιστημίου (Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ που είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και εσωτερικό μήνυμα σε όλα τα μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ)

ü      Στείλαμε μήνυμα ότι είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους φοιτητές και επιδιώκουμε συνάντηση με εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου, ώστε να τους ενημερώσουμε κατάλληλα και να ακούσουμε τις απόψεις και προτάσεις τους (ανακοίνωση στο δικτυακό μας τόπο, αφίσα στην Πρυτανεία και προφορική ενημέρωση των μελών του συλλόγου)

ü      Στείλαμε ανοικτή επιστολή προς όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενημερώνοντάς τους για τις ενέργειές μας (εσωτερικό μήνυμα και δικτυακός τόπος του ΟΠΑ)

ü      Ενημερώνουμε κι εσάς με την παρούσα επιστολή για τις ενέργειές μας

ü      Προχωράμε σταδιακά στην αποκατάσταση των χώρων και των βλαβών του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος

ü      Παρακολουθούμε καθημερινά τόσο την εξέλιξη των υποθέσεων που βρίσκονται στα δικαστήρια ή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ώστε να αποφασίζουμε για τις περαιτέρω ενέργειές μας.

Ως προς τις ενέργειες που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα , σας ενημερώνουμε ότι:

Ø       Σχεδιάζουμε άμεσες και δυναμικές απαντήσεις μέσω συνεντεύξεων σε επιλεγμένα ΜΜΕ, αλλά και μέσα από τα δικά μας κανάλια και Social Media

Ø       Συνεχίζουμε τη δημοσίευση θετικών νέων για το Πανεπιστήμιο σε όλα αυτά που ήδη γίνονται, αλλά και για όλα αυτά που έρχονται, όπως τις ενέργειες για τη διεθνοποίηση του ΟΠΑ και τον ειδικό διαδικτυακό τόπο που δημιουργούμε, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και τις ενέργειες εξωστρέφειας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας κ.ά.

Ø       Συνεχίζουμε τις ενέργειες, αλλά και σχεδιάζουμε νέες ενέργειες προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της δεοντολογίας, όπως οργάνωση συζητήσεων για θέματα όπως: τι σημαίνει «ανοικτό πανεπιστήμιο», θέματα επιστημονικής δεοντολογίας, αντι-δεοντολογική συμπεριφορά εντός του πανεπιστημίου, παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας, αλλά και αξιοποίηση της επιτροπής ισότητας με συγκεκριμένες ενέργειες για έμφυλη βία, διακριτική μεταχείριση κ.ά.

Ø       Τέλος, προγραμματίζουμε ενέργειες ανοικτής επικοινωνίας με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, όπως ξεχωριστή υπηρεσία παραπόνων, αλλά και ιδεών/προτάσεων βελτίωσης των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, όπως και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, για παράδειγμα της ειδικής εφαρμογής για κινητά που ετοιμάζουμε με τη συμμετοχή ομάδας εθελοντών φοιτητών του ΟΠΑ.

Οι αξίες του ΟΠΑ παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και 101 χρόνια. Η αποστολή μας είναι να δημιουργούμε λαμπρούς επιστήμονες και ανθρώπους με τη δική σας συμβολή, τους εξαιρετικούς επιστήμονες του ΟΠΑ. Και δεν παρεκκλίνουμε καθόλου από τους στρατηγικούς μας στόχους της αριστείας στην εκπαίδευση και στην έρευνα, της διεθνοποίησης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της ποιότητας και της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας κρίσης. Ως μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Χρειαζόμαστε το πολύτιμο έργο, αλλά και τη «φωνή» σας μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε και μαζί με τα κανάλια επικοινωνίας του Πανεπιστημίου να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αξία του ΟΠΑ και να προστατεύσουμε τη φήμη και το κύρος του για το κοινό καλό. Μαζί θα κερδίσουμε όχι μόνο αυτή τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο.

Για να έχουμε, επιτέλους, το Πανεπιστήμιο που μας αξίζει.

 

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ – Αναρχικοί οι δράστες

ΑΣΟΕΕ: Ποιοι καλύπτουν τον καθηγητή “Δράκο” στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Νέο σκάνδαλο – Καθηγητής καταδικασμένος για υπεξαίρεση υπηρετεί ακόμα!


Προσέξατε τη μανιέρα της «προβολής» μιας επικείμενης απειλής υπονόμευσης των «αξιών του ΟΠΑ» εν είδει «υπνωτικής υποβολής»;

Αναφερόμενοι μέσω μιας αδιανόητα υπερφίαλης επιδεικτικής υπεροψίας του ακλόνητου ηγεμόνος, ότι πρέπει να « … απαντήσουμε δυναμικά στα ψευδή ή ανακριβή δημοσιεύματα κατά του Πανεπιστημίου (Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ που είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και εσωτερικό μήνυμα σε όλα τα μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ)»;

Μετερχόμενοι υποβολιμαίες νύξεις απαξίας του ΟΠΑ, προστασίας της φήμης και του κύρος του για το «…κοινό καλό» (!), εκπορευόμενες από τους «ΕΧΘΡΟΥΣ», ήτοι δημοσιογράφους, φοιτητές, κοινή γνώμη;

Τη μάχη του «καλού» με το «κακό» που υποβόσκει, λάθρα υποκρύπτεται, υφέρπει, ενώ η αντίσταση που πρέπει να προβάλλουμε – υπό τη δική τους ηγεσία πάντοτε (!) -υποφώσκει την ελπίδα της αποκατάστασης του βαλλόμενου κύρους με πεφωτισμένες « … ενέργειες που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε άμεσα»;

Θα λέγαμε ίσως, κλασική στρατηγική, πλήρως επιτυχημένη εφαρμογή των αρχών του marketing, τύπου αμερικάνικης προεκλογικής εκστρατείας … Κι όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται δυστυχώς για την ανάδειξη της ευφυούς εφαρμογής των αρχών της «έξυπνης προώθησης» προϊόντων και ιδεών, που άλλωστε διδάσκεται ως αναπόσπαστο πεδίο της οικονομικής και διοικητικής επιστήμης, αλλά μίας διαστροφικής επινόησης ανύπαρκτων εχθρών, προκειμένου να συνεχίσουμε να συγκαλύπτουμε την ένοχη σιωπή ενός σκοτεινού ιερατείου.

Να γίνουμε ως εκ τούτου πιο συγκεκριμένοι;

«Σε κάθε περίπτωση και μόλις υπάρξει οποιαδήποτε δίωξη ή καταδικαστική απόφαση, είτε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, τότε οι όποιες σχετικές ενέργειες και αποφάσεις εκτελούνται άμεσα από το Πανεπιστήμιο».

Ερωτώ λοιπόν;

Για ποιόν λόγο, ο ταπεινός συγγραφέας του παρόντος απολύτως ακριβούς και στοιχειοθετημένου άρθρου γνώμης – πλην λαϊκίστικου και επικίνδυνου φληναφήματος για το κύρος και τη φήμη του Ιδρύματος κατ’ αυτούς – επαύθη των καθηκόντων του χωρίς να « … υπάρξει οποιαδήποτε δίωξη ή καταδικαστική απόφαση, είτε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές», απλώς επειδή « … εκκρεμεί απόφαση του Πειθαρχικού Συμβούλιου», βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, της Πρυτανείας ΟΠΑ και της Υπουργού Παιδείας κατόπιν στημένης δίωξης εναντίον «μη-ημετέρων»;

Eνώ στην περίπτωση του Αξιότιμου κ. Αναστάσιου Δράκου, γιατί δεν επεβλήθη ουδεμία αργία ή αποχή καθηκόντων, κατά το δοκούν;

Πολλώ δε μάλλον, όταν στην περίπτωση του κ. Δράκου αναμένονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αφού είχε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και ουδέποτε ετέθη σε παύση από την Πρυτανεία ΟΠΑ εωσότου εκδοθούν αποφάσεις, ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν σοβαρότατες κατηγορίες και επίκεινται εκδικάσεις υποθέσεών του, ωστόσο και πάλι ασκεί τα καθήκοντα του κανονικά με πλήρεις αποδοχές.

Ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι ασφαλώς αυτοαναφορικός, δεν «διαμαρτύρομαι» εντόνως και δημοσίως για να βρω το δίκιο μου (!), να επανέλθω στα καθήκοντά μου, ή αποσκοπώ στο να αρθεί η παύση μου.

Απλούστατα, επισημαίνω την á la carte απονομή ποινών, την κατά το δοκούν απαλλαγή ή μη από πειθαρχικά παραπτώματα, και κυρίως υπογραμμίζω τη συγκάλυψη και την αποποίηση των ευθυνών της διοίκησης του Πανεπιστημίου, μέσω μιας πρωτοφανούς, απροκάλυπτης και παρελκυστικής τακτικής «ιδρυματικής θυματοποίησης» που στοχεύει στο «θυμικό», επικαλείται ψευδεπίγραφες επιθέσεις εναντίον του κύρους και της φήμης του ΟΠΑ, αντί της απόδοσης ευθυνών.

Δεν διακυβεύεται το κύρος του Θεσμού, του Πανεπιστημίου ή της ιστορίας των 100 ετών της ανεκτίμητης προσφοράς του ΟΠΑ στην Ελληνική διανόηση και στην κοινωνία.

Η διοίκηση, οι συγκεκριμένοι «πανεπιστημιακοί», που τυγχάνει να έχουν «εισβάλει» στις ηγετικές θέσεις καταχρηστικά αυτήν την ταραχώδη περίοδο για το Ίδρυμα, δεν ταυτίζονται με τον Θεσμό. Και ποτέ δεν πρόκειται να ταυτιστούν.

Αυτό που ζητάει η Πανεπιστημιακή κοινότητα και η Ελληνική κοινωνία, είναι να μας «απαλλάξετε» από την παρουσία σας.

Είτε εσείς οι ίδιοι – ευκταίο μεν, ουτοπικό δε –  ή εκείνοι που πρέπει να «σας απαλλάξουν».

Επιτέλους, ΤΕΛΟΣ στην κακοποίηση, στον εκφοβισμό, στην απαξίωση, στην αναξιοκρατία, στη βία, στους «ΟΥΡΑΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ».

Ζητούνται επειγόντως οι «ΤΑΓΟΙ» για να βγούμε από το τέλμα.

Στέλιος Μπεκίρος

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας