More

  Στα €500.000.000 ο μποναμάς διάσωσης της Aegean

  Το Μάιο του 2019 όταν σιγά-σιγά χαλάρωναν τα μέτρα του πρώτου lockdown ο επικεφαλής της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας σε αναλυτές είχε αναφέρει ότι η εταιρεία του επιθυμεί να λάβει κρατική στήριξη αλλά την ίδια στιγμή εξηγούσε πως δεν είναι επιθυμητή η παραχώρηση ποσοστού της εταιρείας στο Ελληνικό ∆ημόσιο, ως αντάλλαγμα για αυτή τη στήριξη.

  Του ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
  Τα 120 εκατ. που έρχονται, οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια 150 εκατ. ευρώ, το Κοινοπρακτικό των 120 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και τα δανεικά άνω των 100 εκατ. ευρώ από τους πελάτες με απόφαση του κράτους
  Αιτήματα

  Λίγες ημέρες μετά η εταιρία σε επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις», θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως πέντε ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. «Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150.000.000 ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας. Η AEGEAN πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους». Ήταν σαφές πως το ζήτημα κρατικής στήριξης είχε κλείσει υπό τη μορφή που γινόταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της επιμονής της εταιρείας να μην εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο το ελληνικό ∆ημόσιο.

  Η εταιρεία, βέβαια, είχε ξεχάσει να αναφέρει πως είχε λάβει χρηματοδοτική γραμμή 120.000.000 ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες από την οποία είχε εκταμιεύσει 40.000.000 ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Τον Αύγουστο, μάλιστα, η χρηματοδοτική γραμμή μετατράπηκε σε κοινοπρακτικό δάνειο με μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης με λήξη το 2022 ενώ ήδη το ποσό που είχε εκταμιευτεί είχε ανέλθει από τα 40.000.000 ευρώ στα 92.000.000 ευρώ!
  H Aegean είχε ξεκινήσει το 2020 με διαθέσιμα, δηλαδή ταμείο, 505.000.000 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις περίπου 199.000.000 ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα διαθέσιμά της είχαν υποχωρήσει σε 433.000.000 ευρώ και ο δανεισμός της είχε αυξηθεί σε 290.000.000 ευρώ. ∆ηλαδή, η εταιρεία είχε «κάψει» περί τα 160.000.000 ευρώ. Ο δανεισμός της στα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά επιπλέον 150.000.000 ευρώ φτάνοντας τα 440.000.000 ευρώ.

  Ουσιαστικά, δηλαδή, η εταιρεία από την αρχή του 2020 έχει λάβει ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες και το κράτος (λόγω των εγγυημένων δανείων) συνολικά 241.000.000 υρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στις κρατικές εγγυήσεις ανέρχεται σε 120.000.000 ευρώ.
  Φαίνεται, όμως, ότι αυτά δεν αρκούσαν και η εταιρεία βρήκε τον τρόπο και πέτυχε τον στόχο της να πάρει και άλλη κρατική στήριξη χωρίς το ∆ημόσιο να γίνει μέτοχός της, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Βέβαια, τα ποσά που δόθηκαν σε άλλες χώρες είναι τεράστια αλλά έχει σημασία πώς συνέβη αυτό. Η γερμανική Lufthansa ενισχύθηκε για παράδειγμα από το κράτος αλλά εκεί το κράτος απέκτησε μετοχές μέσω αύξησης κεφαλαίου, εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο και ταυτόχρονα και απλό ομολογιακό δάνειο, ενώ εισήλθε και τη διοίκηση.

  Οι μέτοχοι

  Στην περίπτωση της Aegean το τοπίο είναι θολό, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι μέτοχοι θα βάλουν 60.000.000 ευρώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα δοθεί η στήριξη των 120.000.000 ευρώ μέσω της έκδοσης warrants.

  O αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός. Συγκεκριμένα είπε: «Τι κάνουμε στην Aegean; Κρατική ενίσχυση 120.000.000 ευρω. Αύξηση κεφαλαίου 60.000.000 ευρώ. ∆ηλαδή, ο ιδιώτης βάζει το χέρι στην τσέπη για 60.000.000 εκατομμύρια. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά. Έχει γίνει μάλλον μόνο στην Austrian, αλλά ιδιώτης εκεί είναι η Lufthansa, που είναι κρατική εταιρεία. Σε καμία άλλη χώρα δεν ζητήθηκε από ιδιώτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Εδώ, όμως, ζητήθηκε».
  Αυτό, βεβαίως, είναι αληθές αλλά το ∆ημόσιο δίνει βοήθεια χωρίς να γνωρίζει κανένας αυτή τη στιγμή τουλάχιστον αν θα την πάρει πίσω. Οι κινήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα θολώνουν τα νερά και ήταν ενδεικτική η αρνητική αντίδραση του Χρηματιστηρίου μετά τη δημοσιοποίηση για παροχή κρατικής στήριξης μέσω warrants. Άλλωστε, υπάρχει η αρνητική εμπειρία των warrants των τραπεζών και του μηδενικού τελικού αποτελέσματος.

  Σημειώνεται ότι τα warrants δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην περίπτωση των τραπεζών warrants είχαν αποκτήσει δωρεάν όσοι μετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Τα warrants έδιναν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να αγοράσει στο μέλλον μετοχές, με μια προκαθορισμένη τιμή (λίγο υψηλότερη από εκείνη της αύξησης κεφαλαίου) και σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

  Στην περίπτωση της Aegean, το ∆ημόσιο θα δώσει 120.000.000 εκατ. ευρώ και θα λάβει warrants τα οποία θα μπορεί να μετατρέψει σε μετοχές, αν δεν αποπληρωθεί από την Aegean το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

  Συνήθως τα warrants χρησιμοποιούνται για arbitrage στη δευτερογενή αγορά μετοχών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να εκδώσει warrants για να χορηγήσει στην Aegean 120.000.000 ευρώ κρατική βοήθεια. Ο κίνδυνος που αναλαμβάνει είναι η εταιρεία να μην πάει καλά και να χάσει ποσά ακόμα και αν ασκήσει το δικαίωμα αγοράς μετοχών, καθώς η τιμή θα υποχωρήσει σε επίπεδα κατώτερα της τιμής άσκησης. Σε απλά ελληνικά, το ∆ημόσιο αν η εταιρεία πάει καλά παίρνει τα λεφτά του, αν όχι, γράφει ζημία και θα του μείνει «δώρο» ο έλεγχος της εταιρείας.

  Warrants

  Και οι μέτοχοι της Aegean ρισκάρουν 60.000.000 ευρώ λαμβάνοντας συνολικά και πέρα από τα warrants μια σημαντική κρατική βοήθεια. Γιατί μην ξεχνάμε ότι και η ανακυκλούμενη πίστωση των τραπεζών προέρχεται από τις τράπεζες οι οποίες ελέγχονται από το ΤΧΣ, δηλαδή το ελληνικό ∆ημόσιο. Ακόμα και να εξαιρεθεί το κοινοπρακτικό δάνειο ανακυκλούμενης πίστωσης είναι δεδομένο οι εγγυήσεις του ∆ημοσίου που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και τα 120.000.000 ευρώ ανεβάζουν το ποσό στα 240.000.000 ευρώ με το ∆ημόσιο να μην έχει ουσιαστικά κανένα δικαίωμα στην εταιρεία.

  Σημειωτέον ότι το ελληνικό ∆ημόσιο έχει κάνει και ένα άλλο πολύ μεγάλο δώρο στην Aegean με τα χρήματα των πελατών. Το δώρο ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, καθώς η Aegean δεν επιστρέφει τα χρήματα από ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω Covid, αλλά δίνει vouchers 18 μηνών. Στην ουσία δανείστηκε με την άδεια του ∆ημοσίου από τους πελάτες. Μόνο που αυτά τα χρήματα σε 18 μήνες πρέπει να επιστραφούν ή αν αντικατασταθούν με νέα εισιτήρια τα έσοδα της εταιρείας θα είναι μειωμένα. Σε απλά ελληνικά, εντός του 2021 θα έλθουν τα… δύσκολα.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οι αριθμοί αποτυπώνουν την θετική πορεία της ΔΕΗ

  Ένα μεγάλο deal για την Vivartia με τις “ευλογίες” του συμβούλου «N.M. Rothschild & Sons Limited»

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νομοσχέδιο – φρένο στην διασυνοριακή φοροδιαφυγή

  Κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές...

  Η πρόεδρος της Κομισιόν καθησυχάζει ότι οι δόσεις που αναμένονται από την Pfizer θα παραδοθούν κανονικά

  Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19, η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή...

  Ρόδος: 42.340€ αποζημίωση στην Αικ. Βιδάλη που φυλακίστηκε άδικα για την δολοφονία της γιαγιάς της

  Δεκτή έγινε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η αίτηση που υπέβαλε η Αικατερίνη Βιδάλη του Μιχαήλ για την αναγνώριση και επιδίκαση αποζημίωσης...

  Τουρκία : Προκλητικές NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021

  Την ώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει «σήμα» για την πιθανότητα συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Τουρκία...

  Παλαιστίνη: Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

  Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα ότι προκήρυξε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με φόντο την προσέγγιση...