12:39 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Στα... πέτρινα χρόνια επιστρέφει το ποδόσφαιρο μετά την καραντίνα

Στα... πέτρινα χρόνια επιστρέφει το ποδόσφαιρο μετά την καραντίνα

Από τις πέντε προσαγωγές για τα επεισόδια σε Γαλάτσι και Πατήσια μεταξύ οπαδών, το βράδυ της Τετάρτης, οι τρεις έγιναν συλλήψεις. Την ώρα που τα «παλικάρια» της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού έλυναν τις διαφορές τους με κάθε πιθανό όπλο, στη Γαλλία ασχολούνταν με τα επεισόδια στον αγώνα Ανζέ – Μαρσέιγ και στη Βοσνία οι οπαδοί της Βελέζ Μόσταρ, που απέκλεισε την «Ένωση» από το Conference League, διέκοψαν τον αγώνα με την Μπάνια Λούκα και έπειτα έκαψαν το αυτοκίνητο των διαιτητών, οι οποίοι σώθηκαν από θαύμα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


Η εμφάνιση όπλων στα χέρια των χούλιγκαν έχει προκαλέσει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται τα κρούσματα βίας!


Είχε προηγηθεί στη Γαλλία μία δολοφονική ενέδρα από οπαδούς της Μονπελιέ σε πούλμαν που μετέφεραν φίλους της Μπορντό για τον αγώνα των δύο ομάδων. Αλλά και στην Ελλάδα οι πυροβολισμοί κατά οπαδού του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, βέβαια, αφορούσε ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Εντάχθηκε στο πλαίσιο των διαφορών ανάμεσα σε ομοϊδεάτες. Αν και όπως μας διευκρίνισε αστυνομική πηγή με γνώση του χώρου: «Η ουσία δεν αλλάζει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναβάθμιση του χουλιγκανισμού και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε απευθείας σύνδεσή του με το ποινικό έγκλημα. Έτσι, φτάνουν τα όπλα στα χέρια τους».

Είναι σαφές ότι οι αρμόδιοι στη χώρα μας φοβούνται τις βεντέτες μεταξύ των οπαδών. Προεξοφλούν ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγει το πράγμα και μπορεί να ζήσουμε καταστάσεις 2007 με κάποιο ραντεβού θανάτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχίας τους ήταν η επαγρύπνηση για να αποτραπεί η μετάβαση οπαδών της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη για ραντεβού με ΠΑΟΚτσήδες. Οι δύο ομάδες κοντράρονται σήμερα στην Τούμπα, και στα στέκια των «κιτρινόμαυρων» συζητούσαν, σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς, την προοπτική να μιμηθούν τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι κατέβηκαν στην Αθήνα την παραμονή του τελικού Κυπέλλου, αν και γνώριζαν ότι δεν θα έμπαιναν στο γήπεδο.

Συναγερμός στη Γαλλία

Αλλά, όπως προαναφέραμε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι πανευρωπαϊκό. Ακόμα και σε αγώνες διεθνών διοργανώσεων έχουν προκληθεί φέτος επεισόδια, ενώ στη Γαλλία κάθε τρεις και λίγο ηχούν οι σειρήνες των αστυνομικών οχημάτων που σπεύδουν να διακόψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών. Ειδικά στο Σαμπιονά έχουν σοβαρό θέμα όπως αντιλαμβάνονται όλοι από τη διακοπή του αγώνα Νις – Μαρσέιγ, όταν έκαναν «ντου» οι οπαδοί των γηπεδούχων και επιτέθηκαν σε παίκτες των φιλοξενούμενων. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και τα ΜΜΕ ζητούν από τον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει μέτρα πριν χαθεί εντελώς ο έλεγχος.

Στην κριτική προς τον Γάλλο πρόεδρο, μάλιστα, γίνεται σαφές ότι η κοινή γνώμη θεωρεί πως άργησε να αντιδράσει. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο πολύ σοβαρά κρούσματα βίας που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Καραντίνα και αυστηρά μέτρα

Για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, που θα περιορίσουν τα επεισόδια, επιβάλλεται να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι εκρήξεις των οπαδών οφείλονται, μεταξύ άλλων και σε όσα συνέβησαν την τελευταία διετία, με τα μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού. Οι αγώνες διεξάγονταν χωρίς οπαδούς, με συνέπεια να μη λειτουργεί η βαλβίδα αποσυμπίεσης στη χύτρα των γηπέδων. Θεωρούν οι ειδήμονες ότι, εάν ο κόσμος πήγαινε κάθε εβδομάδα στο γήπεδο, θα ξέδινε με τις φωνές και δεν θα φτάναμε στις σημερινές καταστάσεις. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Στην UEFA, όπως και στις εθνικές ομοσπονδίες, παρακολουθούν με προσοχή τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι οπαδοί συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες έχουν και σχετικό φάκελο. Για παράδειγμα, οι οπαδοί της Λέγκια Βαρσοβίας και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι τόσο σε επίπεδο ποδοσφαιρικών θεσμών όσο και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σταδιακά μπαίνουν στο παιχνίδι και οπαδοί ομάδων που δεν είχαν επιδείξει στο παρελθόν βίαιες συμπεριφορές. Εξέλιξη που μπορεί να λειτουργήσει ως φυτίλι πυροδότησης νέων επεισοδίων.

Η διείσδυση στις θύρες

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να περιορίσει τα ραντεβού των οπαδών μέσα από την παρακολούθηση επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, αλλά και με διά ζώσης επαφές. Όπως λένε οι μυημένοι, σε κάθε θύρα οργανωμένων υπάρχουν αστυνομικοί που λειτουργούν ως οπαδοί για χάρη της υπηρεσίας τους. Έτσι, καταφέρουν και αντλούν πληροφορίες οι οποίες αποδεικνύονται χρήσιμες για την αποτροπή συγκρούσεων ή τη σύλληψη εμπλεκομένων σε σοβαρά επεισόδια. Όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έπαιξαν ρόλο τα βίντεο, αλλά οι βασικές πληροφορίες αντλήθηκαν μέσα από προσωπικές επαφές. Όπως το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη χρονιά με τους πυροβολισμούς μεταξύ οπαδών στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα, βέβαια, παραμένει άλυτο και εκφράζεται ο φόβος ότι έως τα Χριστούγεννα θα ζήσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Με την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων να αποτραπεί το μοιραίο που θα ανοίξει έναν νέο κύκλο αίματος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΚ – Αγγελόπουλοι: “Δεν θα ξανακάνουμε 10 χρόνια να έρθουμε στα γραφεία της Ομοσπονδίας”

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Φενέρμπαχτσε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας