8:21 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σταϊκούρας: Η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 7,9%

Σταϊκούρας: Η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 7,9%

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο CNN Greece σήμερα μίλησε μεταξύ άλλων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο οποίο εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι στο 4,7% στο βασικό σενάριο και στο 7,9% στο δυσμενές.

Σχετικά Άρθρα:

 

Σε αντίθεση με την εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Προβλέψεις της εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη, κάνοντας λόγο για ύφεση 9,7% φέτος.

«Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για τις αντοχές κοινωνιών και οικονομιών σε ολόκληρο τον πλανήτη, και στη χώρα μας.» λέει ο υπουργός.

«Δυστυχώς, κανείς – παγκοσμίως – δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει, με σχετική ασφάλεια, την έκταση και την ένταση του προβλήματος, γι’ αυτό και βλέπετε ότι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί αναθεωρούν διαρκώς, ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση, τις εκτιμήσεις τους το τελευταίο δίμηνο.

Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη αβεβαιότητα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάστηκε δύο σενάρια: ένα βασικό και ένα δυσμενές, όπως αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ύφεση, χωρίς τα μέτρα στήριξης που πήρε ή θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμάται μεταξύ 10% και 13,2%.

Μετά τα μέτρα στήριξης της υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής, τα οποία σε πλήρη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ, η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 4,7% και 7,9%.

Θεωρώ ότι, λειτουργώντας με προνοητικότητα, μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, θα περιορίσουμε τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, θέτοντας τις βάσεις για δυναμική ανάκαμψη το 2021, όπως αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Προβλέψεις της.

Προβλέψεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την «ταχεία πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης» στο πεδίο της οικονομίας.» δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ Επιτροπής και κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας λέει «αυτή οφείλεται σε δύο κυρίως παραμέτρους: αφενός, η Επιτροπή υποθέτει ότι το lockdown θα διαρκέσει περισσότερο και, αφετέρου, δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων.»

«Συμφωνούμε όμως, ότι η ανεργία στο τέλος του 2021 θα είναι χαμηλότερη από το τέλος του 2019.» συμπληρώνει ο υπουργός.

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο»

Για τον αντίκτυπο που θα έχει η ύφεση στο δημόσιο χρέος και για τα σενάρια αναδιάρθρωσης που υποστηρίζονται από διεθνείς οίκους, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε:

«Πριν από την υγειονομική κρίση, το δημόσιο χρέος βρισκόταν σε καθοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραφαν διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε μεν την πτωτική πορεία των αποδόσεων και προκάλεσε την αύξησή τους, αλλά αυτή διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, αφού η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP) περιορίζει την πίεση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Έτσι η Ελλάδα, μέσα στη δίνη της κρίσης, προχώρησε επιτυχώς στην έκδοση 7ετούς ομολόγου με ικανοποιητική απόδοση, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε, μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, υψηλότερα ποσά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις, με επιτόκιο αντίστοιχο του προ κρίσεως επιπέδου.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον δανειακό προγραμματισμό τους για το τρέχον έτος.

Τις παραμέτρους αυτές ανέδειξε την περασμένη Τετάρτη και ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι, που τόνισε ότι “το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”. Την ίδια επισήμανση έκανε προχθές και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβκις, προσθέτοντας ότι, παρά την αύξηση του χρέους εφέτος, “περιμένουμε σημαντική μείωση του χρόνου”.

Πρέπει να σας πω ότι, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί φέτος σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει την 4η υψηλότερη αύξηση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, και μάλιστα την προσεχή χρονιά θα πετύχει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην ευρωζώνη, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της φετινής αύξησης. Εκτιμά δε ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα σε τροχιά αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας στο βασικό σενάριο στο 135% του ΑΕΠ το 2030.

Υπάρχουν, συνεπώς, οι ενδείξεις ότι η επίδραση της ύφεσης στο δημόσιο χρέος θα είναι παροδική και διαχειρίσιμη.

Επιπλέον όμως, ευελπιστώ η Ευρώπη να καταλήξει σε δραστικές, καινοτόμες και αλληλέγγυες λύσεις, ώστε η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομικών να υποστηριχθεί κυρίως με επιχορηγήσεις, αντί δανείων που θα αυξήσουν σε όλες τις χώρες το δημόσιο χρέος.».

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας