More

  Στάση μετρό Συντάγματος: Ποιοι κρύβονται πίσω από την προκλητική αφίσα στο μετρό

  Μπάτε σκύλοι, αλέστε, η διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σάλος με την καμπάνια για τις αμβλώσεις στο Σύνταγμα. «Νίπτει τας χέιρας της» η ΣΤΑΣΥ. Στο προσκήνιο και οι αμφιλεγόμενες αφίσες της GayParade και το κίνημα των vegan.

  Της Αλεξίας Σβώλου

  Οργουελικές διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη μεσαιωνική προπαγανδιστική καμπάνια για την απαγόρευση των αμβλώσεων, που «στόλισε»τις αποβάθρες στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος και κατέβηκε με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή,καθώς κατά την αναζήτηση των υπευθύνων, οι οποίοι επέτρεψαν την τοποθέτηση των αφισών,αποκαλύφθηκε ότι κανείς δεν έχει την ευθύνη για το τι διαφημίζεται στις στάσειςτων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που ανήκουν στην εταιρεία Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ)!Έτσι, το Αττικό Μετρό έγινε το πρώτο Μετρό παγκοσμίως που έκανε έστω και σύντομης διάρκειας στάση στον Μεσαίωνα, δημιουργώντας συνειρμούς πως γίναμε ξαφνικά έθνος Μουλάδων. Επιπλέον, με το μπάχαλο που επικρατεί σε ό,τι αφορά την ανάληψη της ευθύνης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν ξέρουμε τι μας…ξημερώνει στις αποβάθρες του Μετρό. Στο άμεσο μέλλον, λοιπόν, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και παίρνοντας τον υπόγειο συρμό για να πάμε στη δουλειά μας να πέσουμε πάνω σε μια πληρωμένη διαφημιστική προπαγάνδα για το επερχόμενο τέλος του κόσμου και για αυτόκλητους «Σωτήρες» βγαλμένους από σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το «1984» του συγγραφέα ΤζόρτζΌργουελ και το «VforVendeta» του σκηνοθέτη Τζέιμς ΜακΤιγκ.

  Πηγές της «ΜΠΑΜ» στη ΣΤΑΣΥ, την Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία ανήκει οΗλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ), η Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) και η ΤΡΑΜ Α.Ε., παραδέχονται ότι ήταν λάθος του εμπορικού τμήματος της εταιρείας να δεχτεί να τοποθετηθούν στις αποβάθρες κεντρικών σταθμών του Μετρό οι επίμαχες αφίσες της καμπάνιας κατά των αμβλώσεων με κεντρικό μήνυμα «Αφήστε με να ζήσω» που προσβάλλει ευθέως το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για τη μητρότητα και για το σώμα της. Η ΣΤΑΣΥ εισέπραξε γι’ αυτή την καμπάνια το ποσό των 3.000 ευρώαπό την κοινωφελή Οργάνωση με ονομασία «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων», ενώ οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την εμπειρία που είχε η εταιρεία με δύο προγενέστερες αμφιλεγόμενες καμπάνιες,τηνGayParadeκαι το κίνημα των vegan, θα έπρεπε το εμπορικό τμήμα να ζητήσει μια δεύτερη γνώμη για το κατά πόσο το περιεχόμενο των αφισών προσβάλλει το κοινό αίσθημα. Κι ενώ το ποιος αποφασίζει για το τι διαφημίζεται σε αποβάθρες και συρμούς που χρησιμοποιεί η μισή Ελλάδα σε καθημερινή βάση παραπέμπει στον τίτλο της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Μπάτε σκύλοι, αλέστε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Στέλιος Πέτσας τονίζει πως: «Οι διαφημιστικές καμπάνιες σε δημόσιους χώρους πρέπει να μην διχάζουν. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν αξιολόγησε το ζήτημα όπως θα έπρεπε και γι’ αυτό ελέγχεται».
  Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτηση των επίμαχων αφισών –που ήδη κατέβηκαν μετά την παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Σταύρος Στεφόπουλος προέβη σε πυροσβεστικές δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να κατευνάσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κοινού: «Είναι αδιανόητο ένα εδώ και χρόνια κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν για τη μητρότητα, να προβάλλεται για προπαγανδιστικούς λόγους μέσα από το Δίκτυο του Μετρό».Η πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της ΣΤΑΣΥ ήταν βέβαια αναμενόμενη, καθώς ήδη η ηγεσία του υπ. Μεταφορών και Υποδομών είχε ζητήσει να κατέβουν οι απαράδεκτες αφίσες, τονίζοντας πως: «Η καμπάνια που ξεκίνησε εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.»

  Οι επίμαχες αφίσες που «έντυσαν» τις αποβάθρες αρκετών σταθμών και μεταξύ των οποίων τον σταθμό του Συντάγματος όπου χτυπά η καρδιά του αθηναϊκού Μετρό παρουσιάζουν την άμβλωση σαν δολοφονία και αναγράφουν μηνύματα του τύπου: «Ήξερες ότι από την 18η ημέρα χτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή», ενώ φέρουν το λογότυπο ενός siteμε ονομασία «Αφήστε με να ζήσω».Παρότι πίσω από την καμπάνια εμφανίζεται η Οργάνωση «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων» είναι πλέον κοινό μυστικό ότι πίσω της βρίσκονται θρησκευτικές οργανώσεις, 19 μάλιστα στον αριθμό, και στηρίζονται από την Εκκλησία που θέσπισε μάλιστα μέσω της Ιεράς Συνόδου την «ημέρα του αγέννητου Παιδιού».

  Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  Είναι δολοφονία η έκτρωση λέει η Ιερά Σύνοδος ακόμη και μετά τον βιασμό!

  Η «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου για να ενημερωθεί για τηθέση της Εκκλησίας στο ζήτημα της καμπάνιας κατά των αμβλώσεων και έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «Η Εκκλησία διατηρεί την πάγια στάση της κατά των εκτρώσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για δολοφονία αφού η ζωή ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης μέσα στη μήτρα». Στην ερώτηση αν συντάσσονται με τους καθολικούς, τους Προτεστάντες και τους Μουσουλμάνους στο ζήτημα αυτό, το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου απάντησε πως «δεν τασσόμαστε με άλλα Δόγματα, αλλά για εμάς ο φόνος είναι φόνος». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση τι γίνεται αν η εγκυμοσύνη έχει προκύψει μετά από βιασμό, η απάντηση ήταν ανεκδιήγητη και δείγμα τραγικού σκοταδισμού εν έτει 2020, που παραπέμπει όχι σε Ιερά Σύνοδο αλλά σε μεσαιωνική Ιερά Εξέταση! Το γραφείο Τύπου υποστήριξε πως: «Δεν μας αφορά πως προέκυψε η εγκυμοσύνη. Από τη στιγμή που έγινε η σύλληψη και υπάρχει ζωή, ο φόνος είναι φόνος».

  ӕͅđɁӇ ԇӠͅS Ʌс ӕ͏ďը 󵭨峧)-2016-2017– בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

  «Δεν πρέπει να αφορίζουμε, αλλά να δείχνουμε δρόμους στους νέους»

  Πολύ πιο φιλελεύθερη είναι η άποψη των επιστημόνων, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο,τον ομότιμο καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Ευθύμη Δεληγεώρογλου εξειδικευμένο στην παιδική και εφηβική γυναικολογία να τονίζει στην «ΜΠΑΜ» (απευθυνόμενος στην Εκκλησία): «Δεν πρέπει να αφορίζουμε, αλλά να δείχνουμε και δρόμους. Κάθε παιδί που γεννιέται πρέπει να είναι ένα επιθυμητό παιδί. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων ημών, των λειτουργών της υγείας να ενημερώνουμε τους έφηβους, τα αγόρια και τα κορίτσια πως οι σεξουαλικές επαφές που αρχίζουν στην ηλικία των 14-15 ετών για τα ελληνόπουλα (όπως δείχνουν οι έρευνες) πρέπει να είναι ασφαλείς. Ασφαλείς σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Παλιότερα οι Ελληνίδες, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν την άμβλωση σαν αντισυλληπτική μέθοδο με συνέπεια κοντά στο 2.000 να φτάσουμε να έχουμε 150.000 αμβλώσεις και 100.000 γεννήσεις ετησίως! Αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί. Μειώθηκαν οι γεννήσεις από την οικονομική κρίση, μειώθηκαν και κατά 50% οι αμβλώσεις γιατί οι γυναίκες ενημερώθηκαν για την αντισύλληψη και κυρίως για το χάπι. Στα καθολικά κράτη, το αντισυλληπτικό χάπι και το χάπι της επόμενης ημέρας καταδικάζονται στο πυρ το εξώτερον μαζί με τις αμβλώσεις. Αυτή η αντιμετώπιση δεν οδηγεί πουθενά. Αντί να επενδύουμε σε καμπάνιες κατά των αμβλώσεων ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των μαθητών για τις ασφαλείς σεξουαλικές επαφές και αργότερα για τον οικογενειακό προγραμματισμό», λέει ο κ. Δεληγεώρογλου και συνεχίζει:«Στην πατρίδα μας ο ισχύον νόμος 1609 του 1986 αναφέρει ξεκάθαρα ότι η άμβλωση είναι δικαίωμα όλων των γυναικών μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης, και μέχρι την 24η εβδομάδα αν υπάρχουν σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο ή κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας από τη διατήρηση της κύησης. Επίσης, ο νόμος αναφέρει πως η άμβλωση επιτρέπεται μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η γυναίκα δεν είναι σε θέση να συναινέσει στη σεξουαλική πράξη-όπως ισχύει για παράδειγμα στα άτομα με νοητική υστέρηση».

  Τον προβληματισμό του για την προτεσταντική καμπάνια κατά των αμβλώσεων, σε μια εποχή μάλιστα που ο Ντόναλντ Τραμπ περνά αντίστοιχα μέτρα με νομολογία σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ (εκμεταλλευόμενος τον άκρατο πουριτανισμό των τοπικών κοινωνιών) εκφράζει στην «ΜΠΑΜ» και ο Δρ. Νίκος Βλάχος, μαιευτήρας γυναικολόγος και διευθυντής της Β Γυναικολογικής κλινικής στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο, λέγοντας: «Το δικαίωμα της άμβλωσης όπως και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι αυτονόητα και αναφαίρετα. Σε μια καθολική και προτεσταντική Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει ένα προπύργιο φιλελευθερισμού με πολύ προοδευτική νομοθεσία και την Εκκλησία σύμμαχο στις προοδευτικές απόψεις. Το να προπαγανδίζουμε κατά των αμβλώσεων είναι σαν να γυρνάμε στα χρόνια του Μεσαίωνα και στο κυνήγι μαγισσών. Η Ελλάδα μέσα σε όλα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ζήτημα υπογεννητικότητας, που απειλεί να τη συρρικνώσει πληθυσμιακά και να την καταστήσει έθνος παππούδων, καθώς η σύσταση του πληθυσμού είναι υπερβολικά γηρασμένη. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και μάλιστα προτού περάσουμε το «σημείο μηδέν», που η ζημιά δεν θα είναι πια αναστρέψιμη. Η υπογεννητικότητα όμως δεν λύνεται με την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά με επένδυση στην ενημέρωση και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Άλλωστε, οι Ελληνίδες έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά σε σύγκριση με το πρόσφατο (προ οικονομικής κρίσης) παρελθόν και δεν χρησιμοποιούν πια την άμβλωση σαν αντισυλληπτική μέθοδο» λέει ο κ. Βλάχος. Και καταλήγει: «Οι νέες γυναίκες ενημερώνονται για τις μεθόδους αντισύλληψης και σιγά-σιγά υποχωρεί η προκατάληψη, με την οποία γαλουχήθηκαν από τις μανάδες τους πως τα αντισυλληπτικά προκαλούν καρκίνο. Είναι μια προκατάληψη που έκανε μεγάλη ζημιά, αλλά σπάει σιγά-σιγά».

  * Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ρωσία: Η αστυνομία προφυλάκισε την Λιούμποβ Σομπόλ, μία στενή σύμμαχο του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι

  Η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε σήμερα, την Λιούμποβ Σομπόλ, μία στενή σύμμαχο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στο κέντρο της...

  Επί ποδός πολέμου η Ταϊβάν. Υπερπτήσεις πάνω από την χώρα Κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών

  Οκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν σήμερα στο νοτιοδυτικό τομέα της ζώνης εναέριας αναγνώρισης της Ταϊβάν, ενώ η πολεμική αεροπορία...

  Πακιστάν: 18χρονος σκοτώθηκε από διερχόμενο τρένο, ενώ γύριζε βίντεο για το TikTok

  Ένας νεαρός άνδρας βρέθηκε νεκρός όταν διερχόμενο τρένο στο Πακιστάν την ώρα που ένας φίλος του τον βιντεοσκοπούσε να περπατάει κατά μήκος των γραμμών...

  Ορεστιάδα: Έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό 35χρονος ιερέας

  Απεβίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο 35χρονος ιερέας της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου. Ο 35χρονος είχε μεταφερθεί στη νοσηλευτική μονάδα στις...

  Sputnik V: Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία παραγωγής του εμβολίου με την Τουρκία

  Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υπογράψει μία συμφωνία με την Τουρκία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά...