10:41 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στάθης Αβραμίδης: Ο «παγκόσμιος υδατάνθρωπος»

Στάθης Αβραμίδης: Ο «παγκόσμιος υδατάνθρωπος»

Υπάρχει μία έκφραση που συχνά – πυκνά επικαλείται ο θυμόσοφος λαός μας. «Η δύναμη της θέλησης». Αυτές οι τέσσερις  λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τη ζωή του Στάθη Αβραμίδη. Του Έλληνα «θεού» της ασφάλειας στο νερό, του «Παγκόσμιου υδατάνθρωπου», όπως χαρακτηρίστηκε ο πανεπιστημιακός, σκηνοθέτης και επαγγελματίας ασφάλειας και διάσωσης σε μία από τις πολλές βραβεύσεις του.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΓΚΑΝΑ


Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με εξέχουσες περγαμηνές από όλη την υφήλιο μιλά στην «Μ» για το παρόν και το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας.


Ο dr Στάθης Αβραμίδης κατάφερε σε δύο δεκαετίες να κατακτήσει την κορυφή στον τομέα της ναυαγοσωστικής κερδίζοντας τον σεβασμό παγκόσμιων οργανισμών όπως το Royal Life Saving Society Commonwealth, ίδρυμα της βασίλισσας Ελισσάβετ και το ίδρυμα της πριγκίπισσας Charlene του Μονακό, ενώ εδώ και περίπου 15 χρόνια διατηρεί πολύ στενή φιλία με τον σκηνοθέτη του δημοφιλούς «Baywatch» Γκρεγκ Μπόναν.

Και όλα αυτά παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρουσίασε σε μικρή ηλικία στη σπονδυλική στήλη του και που ώθησε τους γονείς του, Παντελή και Ιωσηφίνα, να τον βάλουν στον αθλητισμό. Με την ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού κατέκτησε 5 πανελλήνιες νίκες. Παρά τα προβλήματα υγείας αλλά και επιβίωσης που αντιμετώπιζε, πήρε πτυχίο από το ΤΕΦΑΑ Αθήνας, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το Leeds Metropolitan University και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και διδακτορικό από το ίδιο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Hall of Fame

Η κορυφαία του στιγμή; Η τοποθέτησή του, το 2009, από την κριτική επιτροπή του International Swimming Hall of Fame, στο πάνθεο των κορυφαίων προσωπικοτήτων του κόσμου. Το όνομά του γράφτηκε ανάμεσα σε αυτά κορυφαίων προσωπικοτήτων όπως του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, του Τζόνι Βαϊσμίλερ (Ταρζάν) και της Έσθερ Γουίλιαμς. Έως τότε, το Paragon Aquatic Safety Award δινόταν μόνο σε Αμερικανούς. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής όταν είδε το βιογραφικό του αναρωτήθηκε: «Είστε σίγουροι ότι αυτό το άτομο είναι αληθινό;» Η παράδοση «έσπασε» για να τιμηθεί ο μικρότερος σε ηλικία και ο πρώτος μη Αμερικανός. Στη συγκεκριμένη τελετή βράβευσης τον αποκάλεσαν θρύλο και «θεό της ασφάλειας στο νερό». Στο Hall Of Fame έχει μπει δύο φορές, αριθμός-ρεκόρ στον παγκόσμιο θεσμό που μόνο εκείνος και ο Νίκος Γκάλης στο μπάσκετ έχουν πετύχει!

Ο παγκόσμιος Έλληνας υδατάνθρωπος μίλησε στη «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για το όραμά του να μειώσει τους πνιγμούς αξιοποιώντας τις συμμαχίες του με οργανισμούς του Baywatch, της βασίλισσας Ελισάβετ και της πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, ενώ αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον «βασιλιά» του «Baywatch» Γκρεγκ Μπόναν.

– Στάθη, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την πρόληψη πνιγμών;

Έχω χάσει τρεις συγγενείς στη θάλασσα. Αποφάσισα να κάνω κάτι για την πατρίδα. Εγκατέλειψα επιτυχημένη πανεπιστημιακή καριέρα στην Αγγλία για να επιστρέψω στη «Μάνα» όπως αποκαλούσε ο Ωνάσης την Ελλάδα. Με έχει πονέσει πολλές φορές όπως και εκείνον. Αλλά έτσι είναι οι μανάδες. Είμαι πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) και δάσκαλος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Ενώ στο εσωτερικό δυσκολεύεσαι, στο εξωτερικό τι συμβαίνει;

Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για τους διεθνείς οργανισμούς και τις κορυφαίες προσωπικότητες τα πράγματα είναι απλά: «Ναυαγοσωστική + Ελλάδα = Στάθης».

– Γι’ αυτό σε αποκαλούν «Υδατάνθρωπο»;

Ίσως (γελάει). Το 2015, το World Open Water Swimming Association με κατέταξε στους «50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους στην Ιστορία της Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης» πλάι σε αστέρια του Χόλιγουντ, όπως ο «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ.

– Σε γνωρίσαμε από τις δύο κορυφαίες κατατάξεις σου στο Hall of Fame, αριθμός-ρεκόρ στον παγκόσμιο θεσμό που μόνο εσύ και ο Νίκος Γκάλης στο μπάσκετ έχετε. Τι θυμάσαι από τις βραβεύσεις;

Το 2009, η έκπληξη ήταν τεράστια γιατί ήμουν ο πρώτος μη Αμερικανός και ο νεαρότερος νικητής που κατακτούσε το «Paragon Water Safety Award» για την παγκόσμια προσφορά μου στη ναυαγοσωστική. Στην απονομή ήμουν ανάμεσα σε προσωπικότητες 70-80 ετών. Αργότερα έμαθα ότι όταν η κριτική επιτροπή έλαβε την υποψηφιότητά μου, είχε αναρωτηθεί αν είμαι υπαρκτό άτομο, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας 35χρονος είχε γράψει 8 βιβλία, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων. Έζησα μοναδικές στιγμές. Η ηγεσία του οργανισμού και δημοσιογράφοι έγραφαν ότι υποκλίνονται στις γνώσεις του «σύγχρονου Έλληνα θεού της ασφάλειας στο νερό» που αντιμετώπιζαν ως «θρύλο» και «φαινόμενο». Το 2012, η επιτυχία επαναλήφθηκε. Στην τελετή δάκρυζαν από συγκίνηση και χαμογελούσαν ενθουσιασμένοι.

– Τι σε συνδέει με τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και τη διάσωση;

Το Royal Life Saving Society Commonwealth είναι ο 2ος μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός διάσωσης στον κόσμο με πρόεδρο τον HRH prince Michael of Kent GCVO και προστάτιδα τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, η οποία σε μικρή ηλικία είχε παρακολουθήσει μαθήματα διάσωσης. Το RLSS Diploma Award είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο διεθνές βραβείο της Βασιλικής Κοινοπολιτείας Διάσωσης που φέρει το όνομά της. Απονέμεται σε όσους συμβάλλουν στην παραγωγή γνώσης στην πρόληψη πνιγμών. Το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο έχει βραβευτεί 4 φορές από τον οργανισμό.

– Τι σχέση έχεις με τον διάσημο σκηνοθέτη του «Baywatch» Greg Bonann;

Γνωρίζω τον Greg χάρη στο Hall of Fame. Από το 2010 έχουμε επικοινωνήσει πάνω από 350 φορές. Τι να πρωτοπώ για την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου για αυτόν τον άνθρωπο; Ανιδιοτελής, δοτικός και σεμνός. Έχει βραβεύσει ντοκιμαντέρ μου σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου. Έχει δώσει την αιγίδα του ιδρύματος του, A Chance For Children Foundation, σε δεκάδες δράσεις μου (προγράμματα, βιβλία, συνέδρια, αγώνες). Μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση επειδή έχουμε κοινά στοιχεία. Υπήρξαμε αθλητές υγρού στίβου (ο Greg ήταν κολυμβητής που παραλίγο δεν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εγώ πανελληνιονίκης πολίστας του Ολυμπιακού), ναυαγοσώστες, αθλοσώστες, εργαστήκαμε στην τηλεόραση και επιθυμούμε να ωφελήσουμε τα παιδιά. Έχω ζήσει κορυφαίες στιγμές χάρη σε αυτόν. Ξεχωρίζω τρεις. Εμπνεύστηκα από τη ζωή του και δημιούργησα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» και «Τσάρλι ο διασώστης», που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς και το υπουργείο Παιδείας. Στο πρώτο, μου είπε: «Η γυναίκα μου το διάβαζε με δάκρυα και γέλια στο αυτοκίνητο καθώς επιστρέφαμε στο σπίτι. Είναι απίστευτο. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω εσένα και τον εικονογράφο σου Νίκο Κουρεμένο για το ταλέντο σας!», Για το δεύτερο, μου είπε: «Στάθη, το πρόγραμμά σου αποτελεί κομψή έκφραση του οράματός μου. Ήταν συγκινητικό να βλέπω τους ηθοποιούς να πρωταγωνιστούν ξανά, αυτήν τη φορά σε παραμύθι. Το να βοηθάμε τα παιδιά είναι τόσο σημαντικό για μένα όσο το να έχω μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά. Για την ακρίβεια, είναι σημαντικότερο. Τα σίριαλ έρχονται και φεύγουν. Το να βοηθήσουμε ένα παιδί διαρκεί παντοτινά. Ελπίζω χάρη στο πρόγραμμα να σωθούν πολλά παιδιά από πνιγμό. Σε συγχαίρω και ελπίζω αρκετοί οργανισμοί να το χρησιμοποιήσουν!».

Πέρυσι στήριξε την αίτησή μου για την ένταξη της ΕΑΝΕ στην Παγκόσμια Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία. Την ίδια στιγμή, κάποιοι Έλληνες εκλιπαρούσαν τηλεφωνικά και επιστολικά τους ξένους να με απορρίψουν για 4η φορά. Ήταν σαν αρχαία τραγωδία όπου ο πρωταγωνιστής αδικείται αλλά σώζεται από τον από μηχανής θεό. Αλλά όπως λέει ο Καζαντζάκης, που έχασε το Νόμπελ από παρόμοιες ελληνικές τρικλοποδιές, «το καλό αδικείται στην αρχή και στο τέλος νικάει». Τα κατάφερα!

– Ποιες είναι οι σχέσεις σου με το Ίδρυμα της πριγκίπισσας Charlene του Μονακό;

Από το 2014 υλοποιούμε άψογα το project «Safe Greece» ωφελώντας χιλιάδες άτομα. Η πριγκίπισσα μέσω του ιδρύματος συνεργάζεται με οργανισμούς σε 40 χώρες. Μεταξύ αυτών, η ΕΑΝΕ πέρυσι κατέκτησε την 4η θέση στη λίστα παραγωγικότητας, παρά τις δυσκολίες λόγω COVID-19. Από τους 40 οργανισμούς, φέτος το ίδρυμα επέλεξε 6 ως ομιλητές σε διεθνές συνέδριο πρόληψης πνιγμών στο «Dubai Expo 2020». Ήμουν μέσα. Οι σχέσεις μας είναι εγκάρδιες, γόνιμες και θα ενισχυθούν στο μέλλον. Εκπλήσσομαι που η πριγκίπισσα μιας χώρας με την 154η ακτογραμμή στον κόσμο και επιδημιολογικά ουδέτερης σε πνιγμούς στηρίζει την προσπάθειά μου να κάνω την Ελλάδα (που έχει τη 10η ακτογραμμή στον κόσμο) ασφαλή στο νερό. Δεν είναι συγκινητικό;

– Αξιοποιείς αυτές τις γνωριμίες;

Κανένα βραβείο δεν έχει αξία εάν δεν υπηρετεί τον άνθρωπο. Με την ηθική και ουσιαστική βοήθεια των ξένων, ίδρυσα με την αδελφή μου Ελευθερία (πανελληνιονίκη κολύμβησης και βαλκανιονίκη στίβου) την ΕΑΝΕ. Μέσα σε 2,5 χρόνια έχουμε πετύχει ασύλληπτα πράγματα στην πρόληψη πνιγμών.

– Κάθε χρόνο χάνουμε ένα χωριό από πνιγμό. Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Με δύο τρόπους. Με την τοποθέτηση Πλωτήρων Ανάπαυσης Λουομένων «Catch a Breath» στα πρώτα 10 μ. από την ακτή, εκεί όπου συμβαίνουν το 90% των πνιγμών, και τη συμμετοχή σε προπονήσεις και αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής.

– Έχεις να μας δώσεις ορισμένες συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση;

Ναι. Για να μηδενίσουμε τους πνιγμούς, πρέπει να αφαιρέσουμε το νερό από την πισίνα και τη θάλασσα. Μέχρι να συμβεί αυτό με κάποια βιβλική παρέμβαση (ο Μωυσής το κατάφερε στιγμιαία), ας κάνουμε τα εξής: Κολυμπάμε τρεις ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Κολυμπάμε παράλληλα στην ακτή. Συμβουλευόμαστε τον ναυαγοσώστη. Σεβόμαστε το νερό για να μας σεβαστεί και αυτό. Αποκτούμε γνώσεις ασφάλειας, πρώτης βοήθειας και διάσωσης μέσω αθλητικής ναυαγοσωστικής. Προτιμάμε παραλίες με τοποθετημένους πλωτήρες ανάπαυσης λουομένων «Catch a Breath».

– Τι είναι η αθλητική ναυαγοσωστική, ποια η σχέση σου με αυτήν και πώς ωφελεί την Ελλάδα;

Είναι ένα άθλημα 100 ετών που με δύσκολο τοκετό κυοφόρησα στην Ελλάδα. Πασχίζει να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από 37 αγωνίσματα στεριάς, πισίνας και θάλασσας, δίνει το κίνητρο σε άτομα κάθε ηλικίας να εξασκηθούν στη διάσωση, κολύμβηση, κωπηλασία, τρέξιμο και πρώτη βοήθεια. Φανταστείτε ένα αγωνιστικό «Survivor» με θέαμα και αδρεναλίνη όπως το τηλεπαιχνίδι, αλλά με καθορισμένο αγωνιστικό πρόγραμμα και ανθρωπιστικό προσανατολισμό. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι το μέλλον. Ενώ οι νομοθεσίες στην Ελλάδα ασχολούνται με τη θέσπιση διατάξεων που θα κάνουν ασφαλείς τις παραλίες στη βάρδια του ναυαγοσώστη, η ΕΑΝΕ μέσω αθλητικής ναυαγοσωστικής καθιστά τους πάντες ικανούς (επαγγελματίες και πολίτες) στην αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων εντός και εκτός νερού. Δηλαδή το άθλημα λειτουργεί προληπτικά ώστε όλοι να προσφέρουν βοήθεια επειδή την διδάχθηκαν ως αθλητική αναψυχή. Η ΕΑΝΕ προβλέπει στο καταστατικό της την καλλιέργεια του αθλήματος και τη διεξαγωγή αγώνων. Το έργο της την καθιστά «σπίτι» του αθλήματος στην Ελλάδα.

– Τι εύχεσαι;

Να κάνω οικογένεια (γελάει). Λιγότερους πνιγμούς. Σύντομα θα συμβεί κάτι σημαντικό που θα μου επιτρέψει να φανώ περισσότερο χρήσιμος στην Ελλάδα.

υδατάνθρωπος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Κουσουλός : Απάντηση της ιατροδικαστού Τσιόλα στην παθολογοανατομό Μητσέλου

Πάτρα: “Αυτό είναι απόκρυψη στοιχείων” η παθολογοανατόμος Μητσέλου ξεσπά κατά Τσιόλα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας