8:30 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

ΣτΕ: Εντόλη διακοπής λειτουργίας βιομηχανικών ή άλλων μονάδων στον Ασωπό

ΣτΕ: Εντόλη διακοπής λειτουργίας βιομηχανικών ή άλλων μονάδων στον Ασωπό

Σημαντική παρέμβαση για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσοντας τις αρμόδιες αρχές (αρμόδια υπουργεία) να προχωρήσουν στην άμεση διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών ή άλλων μονάδων που δεν λειτουργούν νόμιμα και δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων και να λάβουν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι ζητούσαν την λήψη άμεσων μέτρων καθώς επικαλούνταν ότι επηρεάζονται καθοριστικά οι περιοχές τους από τη ρύπανση του Ασωπού που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία τους από την ρύπανση και των υπόγειων υδάτων.

Οι κάτοικοι ειδικότερα ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων. Ακόμη, ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».

Τα αιτήματά τους έγιναν δεκτά με την υπ΄ αριθμ. 3943/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους δικαίωσε. Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στον Ασωπό ποταμό ημερησίως πέφτουν 13.000 m3 ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σε παλαιότερες αποφάσεις τους έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη ρίψη ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, κλπ.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ, στις οποίες επισημαίνεται η αναγκαιότητα να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις βιομηχανίες, κ.λπ. που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η Πολιτεία καλείται «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

1) Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

2) Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

3) Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας