1:57 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

ΣτΕ: Παράνομος ο τρόπος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε τέσσερις περιοχές

ΣτΕ: Παράνομος ο τρόπος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε τέσσερις περιοχές

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε τέσσερις περιοχές της χώρας, και κατά συνέπεια και τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων έκρινε παράνομο τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατά συνέπεια και τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέος Βουτζάς και Δελφοί Άμφισσας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών κατά το σκέλος εκείνο μόνο που αφορά τις 4 εν λόγω περιοχές (σε αυτές μόνο τις περιοχές είχαν ακίνητα οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ) και όχι για την  υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ο προσδιορισμός έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε λήφθηκε υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Σημειώνεται, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών, ωστόσο η κυβέρνηση, πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις αυτές περιοχές, προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ των περιοχών αυτών κρίθηκε μη νόμιμος από  8.6.2016, δηλαδή από την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της 7μελούς σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας