20:31 Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Στέλιος Πέτσας – «Κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»

Στέλιος Πέτσας – «Κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει η κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα. Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» πως κανένας από την κυβέρνηση δεν είχε γνώση της μελέτης.
Ως προς τα μέτρα που πάρθηκαν, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα, καθώς εκεί υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα που έδειχνε ότι ήταν σαν να είχε ξεπεραστεί ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στη χώρα μας απέδωσαν και δούλεψαν στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι, ιδίως να είμαστε προσεκτικοί σε μικτούς χώρους, να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα σε εστίαση και να φοράμε τη μάσκα, νομίζω δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Από τις αρχές της νέα χρονιάς θα φανεί εάν αποδώσουν τα μέτρα που πάρθηκαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν, λοιπόν, αυτά τηρηθούν, είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα», είπε.

«Κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»
«Φωτιές» έχει ανάψει η μελέτη για τη θνητότητα στις ΜΕΘ των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, με την κυβέρνηση να έχει έρθει σε δύσκολη θέση. Οι φωνές που τη θέλουν να γνώριζε για τη μελέτη πληθαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση το αρνείται κατηγορηματικά.

«Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η μελέτη αυτή δεν είχε έρθει σε γνώση του πρωθυπουργού. Θα μείνω σε αυτή την απάντηση, γιατί αυτό είναι που γνωρίζω κι εγώ».

Στη συνέχεια είπε πως προτού παραδοθεί μία επιστημονική μελέτη σε κάποια ηγεσία, έχει σημασία το πότε αυτή διεξάγεται, πότε ωριμάζει, πότε περνάει από επιστημονική κρίση και πότε βγαίνει σε δημοσιότητα.

«Όταν η επιστημονική κοινότητα εξετάζει κάτι, εμείς δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε τη σκέψη κάποιου επιστήμονα. Είναι ένα πλέγμα μέτρων», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει εμπιστοσύνη στον Σωτήρη Τσιόδρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Αντιδράσεις σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο – Φήμες ακόμη και για παραίτηση του καθηγητή

Βουλή: «Σύγκρουση κορυφής» για τον προϋπολογισμό – Νέο πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης


«Δεν υπάρχει ανάγκη για επέκταση υποχρεωτικότητας»
Ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους 60 και άνω, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δύσκολη, ωστόσο αποδείχτηκε σωστή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, γιατί η κυβέρνηση κρίνει ότι τα μέτρα δουλεύουν.

 

«Οι ΜΕΘ λειτουργούν πάνω από το 100%»
Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και τις τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία.

Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με όσα καταγγέλει στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο Πέτρος Κετικίδης.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Οι ΜΕΘ λειτουργούν πάνω από το 100%. Αδειάζει κρεβάτι και μέσα σε μισή ώρα διασωληνώνεται ασθενής», είπε. «Πώς γίνεται το υπουργείο Υγείας να δίνει κενές κλίνες και εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα να έχουμε πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ;».

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το ζήτημα. Αν και δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία που δίδονται από το υπουργείο Υγείας, εφόσον υπάρχει μία καταγγελία θα πρέπει να διερευνηθεί, δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας