Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

Στη «φαρέτρα» κατά της γρίπης προστίθεται και ενδορρινικό εμβόλιο

Σωτήριο για συνανθρώπους μας που απέφευγαν την ανοσοποίησή τους εξαιτίας της βελονοφοβίας τους!

Της ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Ένα ενδορρινικό εμβόλιο γρίπης αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία στη χώρα μας εντός του 2025, το οποίο θα βοηθήσει αρκετούς συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν θέλουν τις βελόνες, ώστε να λαμβάνουν και αυτοί κανονικά το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου για την αξία και τη σημασία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Μίχος.

Σημειώνεται ότι το FluMist είναι ένα ρινικό σπρέι που παρασκευάζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και χρησιμοποιείται για την προστασία από τη γρίπη στις ΗΠΑ από το 2003. Είναι επί του παρόντος διαθέσιμο σε φαρμακεία και άλλες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης για άτομα ηλικίας από 2 έως 49 ετών, τα οποία διαθέτουν ιατρική συνταγή.

Στο σπίτι

Μάλιστα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ακόμη και την αυτοχορήγηση και, έτσι, όσοι δικαιούνται ή/και πρέπει να λάβουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά απεχθάνονται τις βελόνες για διαφόρους λόγους, μπορούν να το λαμβάνουν μόνοι τους στο σπίτι τους.

Επίσης, ο Αθανάσιος Μίχος ανέφερε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι μόνο με τα βασικά εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια σώθηκαν 154 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 6 άτομα το λεπτό, και μειώθηκε η βρεφική θνησιμότητα 40%. Τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πλέον οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις για το σύστημα υγείας, αφού όπως έχουμε υπολογίσει στη χώρα μας για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται, η κοινότητα κερδίζει 8-20 ευρώ. Επιπλέον, για κάθε ηλικιακή χρονιά εμβολιασμού προλαμβάνουμε 274.000 κρούσματα λοιμώξεων, 208 θανάτους, 5.680 έτη ζωής, και εξοικονόμηση 32 εκατ. και 195 εκατ. ευρώ άμεσου και έμμεσου κόστους αντίστοιχα. Στο επικαιροποιημένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών και εφήβων του 2025 εντάχθηκε το 20δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο για παιδιά <5 ετών, που μπορεί να προσφέρει περίπου 20% επιπλέον προστασία από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη. Επιπλέον έχουν ενταχθεί ο εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β για βρέφη έως 18 μηνών και το εμβόλιο γρίπης για παιδιά έως 5 ετών».

RSV

Από τη δική πλευρά η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πλέον δύο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, που αποζημιώνονται από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για όλους άνω των 75 ετών και για τους ασθενείς με συννοσηρότητες άνω των 60 ετών. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η νοσηρότητα από τον ιό και η θνησιμότητα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές και πλέον υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για άτομα άνω των 18 ετών και μεταξύ 50-59 ετών. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΕΠΕ ζητά να αποζημιωθούν ανεξαρτήτως ηλικίας οι ενήλικοι ασθενείς (κυστική ίνωση, σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, σοβαρή πνευμονική υπέρταση, ΧΑΠ κ.λπ.) που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νόσο RSV. Ως προς τον κοκκύτη συνιστάται αναμνηστική δόση ανά δεκαετία στους ενηλίκους, καθώς φαίνεται ότι τα περιστατικά αυξάνονται -παρά το γεγονός ότι η διάγνωσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη- αφού η ανοσία, που αποκτούν τα άτομα από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, εξασθενεί.
Επιπλέον, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις ασθενών, η Παρασκευή Κατσαούνου σημείωσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα συνήθη εμβόλια είναι ασήμαντες (άλγος στο σημείο της ένεσης, κακουχία, πυρέτιο κ.λπ.), ενώ ο συνολικός κίνδυνος -ακόμη και για σύνδρομο Guillain Barre- παραμένει εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τα οφέλη της ανοσοποίησης. Τόνισε ακόμη ότι οι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις λοιμώξεις και ότι οι εγκυμονούσες οφείλουν να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με το εμβόλιο του κοκκύτη, του RSV και της γρίπης, προκειμένου να μεταφέρουν στο έμβρυό τους αντισώματα που θα τα προστατέψουν μετά τη γέννησή τους.

Πνευμονιόκοκκος

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου, η Αδαμαντία Λιαπίκου, υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Σωτηρία», ανέφερε ότι από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστάται να γίνεται εφάπαξ το συζευγμένο πνευμονιοκκοκικό εμβόλιο PCV20. Έναντι της COVID-19 συνιστάται ο ετήσιος εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο σε όσους δεν έχουν λάβει ποτέ εμβόλιο κατά της νόσου και σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ενήλικοι με χρόνιες παθήσεις, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς. Επίσης εξήγησε ότι η συγχορήγηση εμβολίων έχει μελετηθεί και επιτρέπεται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στα εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης ή γρίπης και πνευμονιόκοκκου. Παρ’ όλα αυτά συνιστάται οι ασθενείς να κάνουν έναν ετήσιο προγραμματισμό ώστε τα εμβόλια να γίνονται με διάστημα μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μηνός.

Τέλος, η κυρία Λιαπίκου προσέθεσε ότι τα εμβόλια, όντας αποτελεσματικά στην πρόληψη λοιμώξεων, μειώνουν επιπρόσθετα τη χρήση αντιβιοτικών και επακόλουθα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βρετανία: Γιατρός επιχείρησε να δολοφονήσει τον σύντροφο της μητέρας του χορηγώντας του ένα ψεύτικο εμβόλιο για την Covid-19, που ήταν δηλητήριο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ