0:58 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Στη Μοσούλη οι ιρακινές δυνάμεις: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» (video)

Στη Μοσούλη οι ιρακινές δυνάμεις: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» (video)

Ισχυρότατη αντίσταση του ISIS στις ιρακινές δυνάμεις – Πτώματα ιρακινών στον Τίγρη και άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται στις παρυφές των ανατολικών συνοικιών της Μοσούλης και στην επόμενη φάση θα εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καλούνται από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι «να παραδοθούν ή να πεθάνουν».

Η προώθηση των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων προς το κέντρο της Μοσούλης θα αποτελέσει σημαντική συμβολική κίνηση μετά την έναρξη της επίθεσης για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 17 Οκτωβρίου. Ωστόσο, κατά την άποψη των ειδικών, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων από τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση πριν επιχειρήσουν μία συντονισμένη επίθεση για να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.

Δυνάμεις του τακτικού στρατού του Ιράκ, μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών ιρακινών δυνάμεων, δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας, κούρδοι πεσμεργκά και σιιτικές πολιτοφυλακές συμμετέχουν στην εξαιρετικά πολύπλοκη αυτή στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία οι διοικητές της έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Προ των ανατολικών πυλών της πόλης βρίσκονται οι δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά, που έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους στα κοντινά χωριά. Από τον Νότο, οι κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την πόλη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την περιφέρεια της Μοσούλης.

Στα δυτικά, οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού υπό τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Οι διοικητές του δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στη Μοσούλη, που κατοικείται από σουνιτικό πληθυσμό, αλλά οι επί τόπου διοικητές των σιιτικού συνασπισμού δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικοί.

Όταν οι ιρακινές δυνάμεις θα βρίσκονται στην περιφέρεια στη Μοσούλης, θα πρέπει να πολιορκήσουν την πόλη, αφήνοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους. Στη συνέχεια θα περάσουν στις οδομαχίες εντός της πόλης με τους 3.000 έως 5.000 τζιχαντιστές που βρίσκονται εκεί οχυρωμένοι, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις.

Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της επιχείρησης, 17.900 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να διευρύνουν τις δυνατότητες φιλοξενίας στους καταυλισμούς, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν οι μάχες θα φθάσουν στον αστικό ιστό της Μοσούλης.

Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο (29/10) και πέταξαν τα πτώματα στον ποταμό Τίγρη.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ανακοίνωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επίσης να μεταφέρουν 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ-Αλιλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τη νύκτα της Δευτέρας προς την ιρακινή μητρόπολη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα οχήματα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν υπό την πίεση των αεροσκαφών του συνασπισμού, αλλά ορισμένα λεωφορεία έφθασαν στο Αμπουσαΐφ, νότια της Μοσούλης.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας