23:41 Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Στην αγάπη του Τσακαλώτου για την εξουσία έχει θέση ο Γιάνης

Στην αγάπη του Τσακαλώτου για την εξουσία έχει θέση ο Γιάνης

Τι σου κάνουν η εξουσία και η προοπτική κατάληψής της.. Φέρνουν κοντά ακόμα και άτομα που επιστημονικά, ιδεολογικά, αλλά και προσωπικά σκέφτονται και λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Αλλά μπροστά στην αγάπη για τη διακυβέρνηση της χώρας, όλες οι διαφορές μπαίνουν στην άκρη. Τις γεφυρώνει η αγάπη για τη δύναμη.

Το αντιλήφθηκε ο ελληνικός λαός από το άνοιγμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Γιάνη Βαρουφάκη για μετεκλογική συνεργασία. Μέσω της ΕΡΤ έκανε την πρότασή του ο τέως υπουργός Οικονομικών στον προκάτοχό του.

«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν, και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική. Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή», είπε ο Τσακαλώτος και αμέσως σηκώθηκε μια βοή, που σταδιακά πήρε τη μορφή συνθήματος.

«Είσαι η ελπίδα μας, πήδα μας, πήδα μας», ακουγόταν απ’ όλους εκείνους που γνώριζαν ότι το 2015 ο Ευκλείδης και ο Γιάνης έμοιαζαν με τον Snik και τον Light της εποχής. Εντάξει, δεν θα πιάνονταν στα χέρια διότι δεν ταίριαζε τέτοια αντίδραση στο συνολικό ιδεολογικό προφίλ τους. Αλλά οι διαφορές τους ήταν τεράστιες. Ακόμα και στο… dress code. Όπως, άλλωστε, θυμούνται σε πολλά ΜΜΕ εκείνης της περιόδου, ο Βαρουφάκης έκοβε τον δρόμο του Τσακαλώτου προς κάποιο πλατό και ο Ευκλείδης απορούσε γιατί καλούσαν μόνο τον υπουργό Οικονομικών και όχι τον αναπληρωτή του.

Ακόμα και επιστημονικά προσέγγισαν διαφορετικά τους δανειστές και τα χρέη της Ελλάδας. Έστω και αν τα καμώματα του Γιάνη οδήγησαν τον Τσακαλώτο στην υπογραφή του τρίτου και πιο επώδυνου μνημονίου.
Το άνοιγμα του Ευκλείδη, βέβαια, δεν ήταν τυχαίο. Ούτε έγινε εν αγνοία του Αλέξη Τσίπρα, όπως θέλησαν να πείσουν την κοινή γνώμη τα ΜΜΕ που είναι φίλα προσκείμενα στην Κουμουνδούρου. Είπαμε ότι η αγάπη για την εξουσία τους φέρνει όλους πιο κοντά. Ακόμα κι εκείνους που δεν έλεγαν μέχρι πρόσφατα ούτε καλημέρα. Αποκάλυψε, άλλωστε, ο ίδιος ο Τσακαλώτος το κίνητρο της πρότασής του προς το ΜέΡΑ 25.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει όσα μπορούμε. Δηλαδή θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και ακόμα δεν έχουμε εισπράξει όσα θα ήθελα, με θετική ψήφο. Νομίζω ότι αυτό είναι το πεδίο που με καινούργια δομή, με καινούργια οργάνωση μπορούμε να μετατρέψουμε μια ελπίδα σε θετική ψήφο», είπε ο Ευκλείδης on air.

Εδώ που τα λέμε ο Τσακαλώτος μαρτύρησε χωρίς ξύλο, που θα έλεγαν και οι διάσημοι τράπερ της εποχής μας. Παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα προς τον Βαρουφάκη γίνεται επειδή αδυνατεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει τη δυσφορία της κοινωνίας για την κυβέρνηση. Για τον Ευκλείδη είναι ορατή η δυσαρέσκεια. Αλλά στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν να μετακινήσουν τα ποσοστά τους και ας ισχυρίζονται ότι ενέγραψαν περισσότερα από 100.000 νέα μέλη.

Για όσους θεωρούν αδιανόητη τη συνεργασία μεταξύ Τσακαλώτου και Γιάνη, θα απαντήσουμε με ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα του πρώτου το τελευταίο διάστημα. Ο Ευκλείδης θεωρεί ότι δεν είναι απίθανο να τα βρουν κάποια στιγμή ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ. Άρα, γιατί να μην καθίσουν στα ίδια έδρανα με τον Βαρουφάκη, για το καλό τους;

Κάτι ήξερε ο Γιώργος Φλωρίδης, που έκανε ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια για την προοπτική νέων εναγκαλισμών ανάμεσα στους δύο… άσπονδους συνεργάτες.
«Ο Τσακαλώτος είπε (ΕΡΤ1, Γ. Κουβαράς) ότι θέλει συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη. Μάλλον σκέφτεται ότι “αρκετό καιρό έμειναν ανοιχτές οι τράπεζες και είναι ώρα να τις κλείσουμε πάλι!”», έγραψε ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Ποιος μπορεί να πει ότι έχει άδικο; Εδώ στο τέλος μπορεί να βγει ο Τσακαλώτος στη Βουλή και όχι απλώς σε κάποιο κανάλι, για να ενημερώσει ότι «χώρα δίχως υπουργό Γιάνη, προκοπή δεν κάνει». Η εξουσία να ’ναι καλά και άσε τους υπόλοιπους να απορούν…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας