More

  Στην αντεπίθεση η Χαλυβουργική με ανακοίνωση κατά του CEO της Εθνικής

  Στην αντεπίθεση πέρασε η Χαλυβουργική μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να θέση την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της η Χαλυβουργική θέτει ερωτήματα προς την Εθνική και τον CEO της Παύλο Μυλωνά.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση της Χαλυβουργικής

  «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για να θέσει την Χαλυβουργική σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης», σύμφωνα με ανακοίνωση, «η διοίκηση της εταιρείας μας επιθυμεί να γίνουν γνωστά δημοσίως τα ακόλουθα:

  Η Χαλυβουργική είναι η εταιρεία που όρισε τη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα.
  Οι μέτοχοί της, χωρίς να έχουν λάβει οποτεδήποτε μέρισμα, έχουν εισφέρει στην επιχείρηση πάνω από 250 εκ. ευρώ από το 2003 μέχρι πρόσφατα.

  Ακολούθως, ουδέποτε έλαβαν κρατική επιδότηση.

  Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, διατηρεί τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής χάλυβα, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία στην Αττική όπου και απορροφάται το 60% της εγχώριας κατανάλωσης.

  Η παύση της δραστηριότητάς της από το 2016 οφείλεται σε συνδυασμό αντικειμενικών εξωγενών παραγόντων που δεν συσχετίζονται με την διοίκηση ή τις προθέσεις των μετόχων της.

  Παρόλα αυτά, η εταιρεία συνέχισε να καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τη μισθοδοσία, υλοποίησε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με την καταβολή συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ και τέλος, εκπληρώνει μέχρι σήμερα κανονικά τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Έναντι των δανειστών της και ιδίως της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση και οι φορείς της εταιρείας ήταν πάντοτε συνεργάσιμοι, υποβάλλοντας προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού της καθώς και επιχειρηματικά σχέδια.

  Η ανταπόκριση από πλευράς της Τράπεζας ήταν ανύπαρκτη έως εχθρική, με πρωταγωνιστή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά.

  Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο κ. Π. Μυλωνάς είχε πρόσφατα (Ιανουάριος 2020) δηλώσει στον τύπο ότι η χώρα δεν χρειάζεται την Χαλυβουργική, σιωπώντας επιλεκτικά για τις εξίσου υπερχρεωμένες και υπολειτουργούσες εταιρείες του ανταγωνισμού. Υπό το φως των εξελίξεων, η παραπάνω δήλωση αξιολογείται πλέον διαφορετικά, αφού προδίδει προετοιμασία και σχεδίασμά που οδήγησε στην τάχα αναγκαία απόφαση της ειδικής διαχείρισης.

  Η Εθνική Τράπεζα έσπευσε να καταθέσει την αίτηση για την υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε ειδική διαχείριση, μόλις 2 μέρες πριν την κατάργηση της σχετικής διαδικασίας από τον νέο πτωχευτικό νόμο.

  Μάλιστα, η κατάθεση της αίτησης έγινε με προκλητικό τρόπο στις 24-2-2021, ενώ ίσχυε η απαγόρευση κατάθεσης δικογράφων που δεν συνοδεύονται από αίτημα προσωρινής διαταγής (Κ.Υ.Α. 9147/10-2-2021) λόγω του Covid-19!

  Όμως η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης απευθύνεται σε εταιρείες «εν λειτουργία» που δεν υφίσταται εν προκειμένω, ενώ για να είναι αποτελεσματική για την Τράπεζα, θα πρέπει να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Διαφορετικά, είναι μάταιη και αδιέξοδη.

  Ποιος είναι λοιπόν ο επενδυτής στον οποίο προσβλέπει ο κ. Μυλωνάς;

  Αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον την αποκάλυψη του ονόματος.

  Γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία αυτή παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;

  Ήδη από το 2017, τα προβλήματα (περιβαλλοντικά, αδειών κλπ.) των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ έχουν γίνει εγκαίρως γνωστά στην Τράπεζα, ενώ έχει τεθεί μεταξύ άλλων υπόψη της εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση από την οποία προκύπτει ότι με την επιλογή της ειδικής διαχείρισης χάνονται οριστικά υφιστάμενες εδώ και δεκαετίες διοικητικές άδειες για τη χρήση π.χ. των λιμενικών εγκαταστάσεων.

  Είναι σαφές επομένως ότι η ειδική διαχείριση όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη απαξίωση και καταστροφή της επιχείρησης.
  Γνωρίζουν, λοιπόν, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ότι το προϊόν της τυχόν ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Χαλυβουργικής θα είναι ουσιωδώς χαμηλότερο από αυτό που θα εισέπραττε η Τράπεζα εάν ακολουθούσε την οδό της συναίνεσης και των συμφωνιών αναδιάρθρωσης.

  Και εδώ αναδεικνύεται το κρίσιμο στοιχείο που μεγενθύνει τις ευθύνες των διοικούντων της Εθνικής Τράπεζας.

  Από τον προηγούμενο χρόνο, αλλοδαπό fund τεράστιου βεληνεκούς και με ισχυρότατη παρουσία στην Ελλάδα είχε υποβάλει προσφορά στην Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση των δανείων της προς την Χαλυβουργική.

  Εντούτοις, η Εθνική Τράπεζα εκώφευσε και απαξίωσε καν να απαντήσει, ενώ μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε αποφασίσει την πώληση σε fund των δανείων ανταγωνιστή μας (Ελληνική Χαλυβουργία).

  Συνεπώς, είναι ολοφάνερο, ότι η διοίκηση της Τράπεζας, εκτελεί προδιαγεγραμμένη αποστολή σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας και των μετόχων και προφανέστατα υπέρ συμφερόντων τρίτων.

  Η διοίκηση και οι φορείς της Εταιρείας μας δεν θα επιτρέψουν στην Τράπεζα να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της και τις αρχές της δίκαιης μεταχείρισης των πελατών της.

  Θα είναι εγκληματικό αν ικανοποιηθούν οι «προτιμήσεις» και οι ιδιαίτερες σχέσεις της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  “Τέλος εποχής” για την Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου

  Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δρομολογούν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τα συγχαρητήρια Μαρινάκη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

  Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης συνεχάρη θερμά παίκτες και τεχνικό επιτελείο για το πρωτάθλημα ωστόσο θύμισε όλους πως υπάρχει και ο στόχος του...

  60 συμβόλαια θανάτου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – “Το τεράστιο λάθος των εκτελεστών του Γ. Καραϊβάζ” – Οι έρευνες

  Εξήντα συμβόλαια θανάτου έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτό αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος , μιλώντας στην εκπομπή του STAR "Αλήθειες...

  Απεβίωσε η δημοσιογράφος Άννα – Έννυ Μαγιάση

  Μόλις σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Άννα – Έννυ Μαγιάση μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Η Έννυ Μαγιάση, πρώην Β’ αντιπρόεδρος...

  Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα έπειτα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό

  Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε εισαγγελέας ύστερα από δημοσίευμα για συρροή κρουσμάτων σε χωριό ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται το δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας,...

  Λος Άντζελες: Μητέρα κατηγορείται ότι έσφαξε τα παιδιά της 3 και 2 ετών και 6 μηνών

  Μια γυναίκα από το Λος Άντζελες κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της μέσα στη δικαστική μάχη με τον πατέρα τους για την επιμέλεια. Η...