Στην γραμμή Α. Γεωργιάδη και o Στέλιος Πέτσας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και πρώτη κατοικία

Στην γραμμή Α. Γεωργιάδη και o Στέλιος Πέτσας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και πρώτη κατοικία

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «Το νέο πτωχευτικό θα έχει μέριμνα για όσους πραγματικά δεν είναι σε οικονομική θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».  Διευκρίνισε μάλιστα ότι πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως θα πρέπει όσοι επιθυμούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τέλος Απριλίου. Ξεκαθάρισε δε, πως δεύτερη ευκαιρία από τον Μάιο θα δίνεται μόνο στους ευάλωτους.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα που πλέον δεν είναι το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει δώσει στα τραπεζικά στελέχη τη δυνατότητα να ρυθμίζουν δάνεια χωρίς να κινδυνεύουν να διωχθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα». «Αυτό είναι καθοριστικό στοιχείο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης.

«Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα. Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς. Έτσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» είπε ο κ. Πέτσας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, και συνέχισε:

«Με όλες μας τις πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Έχουμε ήδη αναπτύξει στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων. Επιπλέον, το σχέδιο “Ηρακλής” έχει στόχο να φύγουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα. Είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία».

Mε πληροφορίες από το Cnn.gr

Σχόλια