0:47 Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων

Στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων

Εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Κεντρική αντίληψη των ρυθμίσεων, που θα τεθούν προς ψήφιση, είναι η ενεργός συμμετοχή πολιτών, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων, με κίνητρα και με κυρώσεις, στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να μειωθεί η υγειονομική ταφή.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες της κεντρικής οικονομίας, με ποσοτικούς στόχους που τίθενται από το ενωσιακό δίκαιο, για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών, ενώ προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόβλεψης για τη δημιουργία αποβλήτων. Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, προβλέπεται η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά είδη.

Τα προϊόντα αυτά θα ταξινομούνται και θα επιδιορθώνονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Ενθαρρύνεται, επίσης, η αναδιανομή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στην ανθρώπινη διατροφή. Επίσης, τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω Όσο Πετάω”, ως εργαλείο για τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ανακύκλωσης. Προωθείται παράλληλα ο οικολογικός σχεδιασμός συσκευασιών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των παιδιών στα σχολεία, καθόσον από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, εισέρχεται σε αυτά η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιών, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη

Τον Σεπτέµβριο οι αποφάσεις για τους ανεµβολίαστους βουλευτές

Πειθαρχική έρευνα για τις καθυστερήσεις στην υπόθεση Βαλυράκη ζητούν Λοβέρδος και Κεγκέρογλου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας