0:13 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Tα θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο αναφέρονται στην πρόσκληση  του Προέδρου Charles Michel προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η επιστολή 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 και 24 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες.

Θα ξεκινήσουμε την Πέμπτη στις 11:30 με συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Ελπίζω ότι, όπως και τον Ιούνιο του 2021, η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις θα είναι εποικοδομητική.

Στη συνέχεια, κατά τη σύνοδό μας, θα συζητήσουμε πρώτα για την Ουκρανία. Στην αρχή της συνόδου, ο Πρόεδρος Zelenskyy θα συμμετάσχει μέσω βιντεοδιάσκεψης. Όπως πάντα, θα επαναβεβαιώσουμε την αταλάντευτη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αυτό συνεπάγεται συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη συστοίχιση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη.

Σημειωτέον ότι, από την τελευταία μας σύνοδο τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο φυσίγγια πυρομαχικών εντός των επόμενων 12 μηνών και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε σε ορισμένα άμεσα μέτρα, θα συζητήσουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Στο πνεύμα των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής, έχουμε τώρα την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία και να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Αυτό συνεπάγεται εξέταση τρόπων για ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις για ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική εντός του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου.

Στον τομέα της ενέργειας, εξακολουθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στην εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, αναθέσαμε στο Συμβούλιο και την Επιτροπή να επανεξετάσουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων μας για τη μετανάστευση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η σουηδική Προεδρία θα μας ενημερώσουν εν συντομία επί του θέματος.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής για το ευρώ σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία θα συζητήσουμε μαζί με τους Προέδρους Lagarde και Donohoe την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Θα ασχοληθούμε επίσης με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών μας, θα ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση και θα αξιολογήσουμε τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης.

Ανυπομονώ να σας υποδεχθώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Θα φροντίσω να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε

Π. Τσαπανίδου: Ασεβής, αδιάφορος και απαθής o κ. Μητσοτάκης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας