12:43 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Στο µικροσκόπιο (τώρα) η αλληλογραφία Τουλουπάκη µε Αµερικανούς

Στο µικροσκόπιο (τώρα) η αλληλογραφία Τουλουπάκη µε Αµερικανούς

Οι 10 ηµέρες προθεσµία που πήρε για να απολογηθεί ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, οι καταθέσεις των υπολοίπων υπόπτων, τα νέα στοιχεία που βγάζει στο φως ο Μιωνής και η αλληλογραφία Τουλουπάκη µε Αµερικανούς.

Του Παντελή Περιβολάρη

Στο μικροσκόπιο της Προανακριτικής μπαίνει η αλληλογραφία της Ελένης Τουλουπάκη με τις αμερικανικές Αρχές και συγκεκριμένα το FBI, μετά τα έγγραφα-«βόμβες» που κατέθεσε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, τα οποία αποδεικνύουν τον επιλεκτικό τρόπο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα για την υπόθεση Novartis. Τα διαβόητα έγγραφα του FBI τα οποία έκρυβε και κρύβει από την αρμόδια επιτροπή και τον Άρειο Πάγο η εισαγγελέας Διαφθοράς αποδείχτηκαν ότι αντί θησαυρού περιείχαν άνθρακα. Τα πληροφοριακά σημειώματα περιείχαν απλές πληροφορίες οι οποίες βασίζονταν στις καταθέσεις δυο μαρτύρων (C1 και C2) στις ΗΠΑ και όχι αποδεικτικό υλικό.

Από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, μάλιστα, προκύπτει η ταυτότητα ενός εκ των δύο μαρτύρων, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει και στην εισαγγελία Διαφθοράς με τον μανδύα της ανωνυμίας ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο, καθώς ως γνωστόν οι μάρτυρες στην Αμερική προσδοκούν οικονομικό όφελος.

Εκείνο που, δε, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι βάσει της επιστολής Αγγελή, που αποκάλυψε το eReportaz, οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ερεύνησαν την πλειονότητα των στοιχείων που τους έδωσαν οι Αμερικανοί, όπως 14 λογαριασμούς της Novartis στις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Η (μη) απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη για τα έγγραφα-βόμβες του FBI

Από τα πληροφοριακά δελτία που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι η NovartisHellas διατηρούσε τρεις λογαριασμούς στην AlphaBank (εκ των οποίων ο ένας είχε κλείσει), δύο στην Τράπεζα Πειραιώς, τρεις στη Citybank, έναν στην ΑΤΕ, δύο στην BNPParibas και έναν στη DeutscheBank.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί δεν είχαν ελεγχθεί, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, όπως δεν είχε ελεγχθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών. Αντίθετα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς προετοίμαζαν fasttrack διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων στηριζόμενοι όχι σε αποτελέσματα έρευνας αλλά σε απλές αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τι είδους αιτήματα έστελνε;

Η ιστορία των εγγράφων του FBI είναι η πλέον σημαντική και ειδικά αυτά που απέστειλε ως αιτήματα η Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να ερευνηθούν πολιτικά πρόσωπα. Το μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ευαγγελία Λιακούλη στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης είπε: «Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή αυτή είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας.

Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα.

Και βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την Επιτροπή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου. Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς, όμως, είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης.

Επίσης ως Κίνημα Αλλαγής επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα που έχει στην κατοχή του ο κ.Μπρακουμάτσος και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κ. Τουλουπάκη στις αμερικανικές Αρχές».

Σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής, τα έγγραφα αυτά μπορεί να αποδείξουν ότιυπήρξε οργανωμένη σκευωρία να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα, καθώς θα αποδειχτεί ότι ουδέποτε το FBI είχε στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς και όλα όσα είχαν ειπωθεί εστάλησαν από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και ποτέ δεν υπήρξε η αντίστροφη διαδρομή. Η κ.Τουλουπάκη έχει χαρακτηρίσει τα εν λόγω έγγραφα ως άκρως απόρρητα και αρνείται να τα παραδώσει.

Στις 15 Ιουνίου ο «ΕΛ ΣΙΝΤ»

Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος αφού παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ελ Σιντ, ζήτησε έναν μήνα προθεσμία για να καταθέσει προτείνοντας ως μάρτυρες τη μισή ελληνική Δικαιοσύνη και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Τελικά, ο πρώην υπουργός θα καταθέσει στις 15 Ιουνίου, ενώ στις 18 θα καταθέσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 Ιουνίου ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς παρομοιάστηκε με τον Ελ Σιντ! «Θα ακούσουν αυτά που τρέμουν. Για όλους. Δεν είχαν υπολογίσει ότι θα ειπωθούν όλα αυτά σταγόνα – σταγόνα. Εγώ τους τα είχα πει. Αυτοί πάνε βρόγχο-βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους εγώ θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι. Θέλουν να σέρνεται στη Δικαιοσύνη και να λένε τα έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παπαγγελόπουλος. Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει. Πάνε να ξεπλύνουν τη Novartis και τη Λαγκάρντ. Ακόμα δεν έχω πει ούτε το 1/10 από όσα έχω να τους καταλογίζω. Λένε για Παπαδάκου – Φιλιππάκη και μιλάνε για συμμορία. Πού ήξερα εγώ την Παπαδάκου το 2012; Τι ήξερα πριν γίνω υπουργός για λίστα Λαγκάρντ και Μιωνή- Παπασταύρου; Αυτοί είναι συμμορίτες όχι εγώ. Ποινικοποιούν και τις έρευνες τις δημοσιογραφικές. Το μόνο αδίκημα που βγαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η ζωοκλοπή. Τους έχουμε πιάσει με τη γίδα στην πλάτη».

Ο δε δικηγόρος των Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα υποστήριξε ότι κακώς έχουν κληθεί οι εντολείς του, καθώς όπως τονίζει «δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα».

Τη διαδικασία που ακολουθείται στην προανακριτική επιτροπή κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σπύρος Λάππας είπε: «Σε αυτή την φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων,όχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει. Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών προσώπων σε αυτή την φάση της Προανάκρισης».

Υπόμνημα – «Φωτιά»

Στην κατάθεση υπομνήματος το οποίο θα περιέχει νέα στοιχεία-«φωτιά» σχετικά με τον εκβιασμό τον οποίο ισχυρίζεται ότι υπέστη από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προχωρά, όπως μετέδωσε το eReportaz, ο Ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής.

Παρότι η αρχική σκέψη του κ. Μιωνή ήταν να ζητήσει να καταθέσει εκ νέου ενώπιον των μελών της Προανακριτικής μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, η πανδημία του κορωνοϊού καθιστά ανέφικτο τον ερχομό του στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η πλευρά του Ελληνοισραηλινού επιχειρηματία αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να καταθέσει υπόμνημα το οποίο όμως -κατά πληροφορίες- θα περιέχει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία τα οποία φέρονται να αποδεικνύουν όλα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του και κατέγραψε στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση Μιωνή άνοιξε ο δρόμος για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αλλά και την κλήση ως υπόπτων των κ.κ. Φιλιππάκη, Τάρκα και Παπαδάκου.

Διαβάστε επίσης:

Τουλουπάκη: Τι υποστήριξε στο υπόμνημα της- Έδωσε το όνομα προστατευόμενου μάρτυρα

Ο κ. Μιωνής περιέγραψε τόσο στη Βουλή όσο και στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ραντεβού στο Μαξίμου παρουσία των κ.κ. Παππά και Παπαγγελόπουλου με τον δεύτερο να του ζητεί να καταβάλλει χρηματικό ποσό στον εκδότη της «Δημοκρατίας», προκειμένου να κλείσουν οι δικαστικές υποθέσεις και η αντιδικία που είχαν!

Παράλληλα, προσκόμισε το διαβόητο roadmap, το οποίο υπογράφηκε και κατέγραφε τον τρόπο που θα έκλειναν οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που διερευνόνταν από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάθεση τού επιχειρηματία βρίσκονται απτά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν σαφή εμπλοκή και του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στην υπόθεση.

Αναφορές και ομολογίες για το τι ακριβώς συνέβαινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και σε συγκεκριμένα τμήματα της εισαγγελίας την περίοδο της παντοδυναμίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Άρειος Πάγος για ψευδείς διώξεις Τουλουπάκη

Στην Προανακριτική διαβιβάσθηκαν και οι κλήσεις που απέστειλαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Ζαχαρής-Σοφουλάκης) στους εισαγγελείς Διαφθοράς οι οποίοι -όπως αποκάλυψε το eReportaz- κατέθεσαν ως ύποπτοι στις 11 Μαΐου.

Όπως προκύπτει από τις κλήσεις,οι κ.κ. Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης ελέγχονται ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με κατασκευή ψευδών στοιχείων, εν γνώσει δίωξη αθώων και παροχή προστασίας σε μάρτυρες που δεν το δικαιούνταν Οι αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου επισημαίνουν ότι στους τρεις «κουκουλοφόρους» μάρτυρες «ασκήθηκαν πιέσεις» και «υπαγορεύτηκαν στόχοι» προκειμένου να ασκηθούν όπως – όπως διώξεις. Παράλληλα, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι αρκετές εκ των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα «συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν είτε με email είτε με stick και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα».

Τουλουπάκη

Η επτασέλιδη κλήση αποτελεί κόλαφο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη καθώς μεταξύ άλλων κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις καθώς:

 • εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο.
 • εξέθεσε τους 10 πολιτικούς εν γνώση της σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία τα οποία συνέλεξε.
 • έθεσε σε καθεστώς προστασίας τρεις μάρτυρες (Μ. Σαράφη, Κ. Κελέση, Ι. Αναστασίου) χωρίς να το δικαιούνται.
 • κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με την μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων εξέταζε τους τρεις προστατευόμενους σε διάρκεια μηνών επιχειρώντας με κάθε επόμενη κατάθεση να συμπληρώνει την προηγούμενη επιτρέποντας ή και επιβάλλοντας την κατάθεση εν γνώση της ψευδών παραστατικών συνισταμένων κυρίως σε έκφραση απλής γνώμης χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να στηρίζει τη γνώμη τους αυτή.
 • δεν προχώρησε σε ουσιαστική έρευνα καθώς θα αντιστρατεύονταν τα ψευδή στοιχεία που εν γνώση της συνέλεξε.
 • μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως π.χ. στη διαβιβασθείσα στην Βουλή δικογραφία κατά το τμήμα που αφορούσε τον Δ Αβραμόπουλο…
 • άσκησε πιέσεις στον προστατευόμενο μάρτυρα «Ι. Αναστασίου» (Ν. Μανιαδάκη) για να πει αν έχουν χρηματισθεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή αν έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις γενικά ο Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Στουρνάρας, Αντ. Σαμαράς κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως ο Ευ. Βενιζέλος και Ανδ. Λοβέρδος. Οι πιέσεις αυτές ασκούνταν λέγοντας στον μάρτυρα ότι είχε στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά,ότι τα πρόσωπα αυτά θα πάνε φυλακή και δεν πρέπει να τους φοβάται γιατί δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.
 • παρανόμως υπήγαγε τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στο προνομιακό καθεστώς προστασίας με το χαρακτηρισμό ως «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» με μοναδικό σκοπό να τους παράσχει ασυλία που δεν εδικαιούντο αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις αλλά και να βλάψει τα καταγγελλόμενα από αυτούς πολιτικά πρόσωπα.
 • ψευδώς βεβαίωσε ότι καταθέσεις των Μ. Σαράφη και Αικ. Κελέση δόθηκαν ενώπιόν της ενώ όπως μακροσκοπικά καθίσταται προφανές ότι η κατάθεση αποτελεί προϊόν συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν είτε με email είτε με stick και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα. Πιο αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει ότι η κ.Τουλουπάκηκλήθηκε για εξηγήσεις για τα αδικήματα:
 1. Κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος σε πραγματική συρροή,
 2. κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος
 3. παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση
 4. ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται να κληθούν εκ νέου από τον Άρειο Πάγο μετά τις αποκαλύψεις δια χειρός Αγγελή και τα δήθεν απόρρητα έγγραφα του FBIπου κρύβονται στα συρτάρια της εισαγγελίας Διαφθοράς χωρίς κανείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας