11:45 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Στο 83,4% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία – στο 186% ο ανεπίσημος!

Στο 83,4% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία – στο 186% ο ανεπίσημος!

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έσπασε νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο φτάνοντας το 83,4% σε ετήσια βάση, αφού τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 80,21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Αυτή η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και στη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 12% από 13%, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το εδώ και χρόνια κλονισμένο –από τις αλλοπρόσαλλες οικονομικές πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν– τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε μεγαλύτερη περιδίνηση εφέτος καθώς μόνο από την αρχή του 2022 έχει χάσει περισσότερη από τη μισή αξία του: τη Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη του Οκτωβρίου, η ισοτιμία ήταν 18,56 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο. Ωστόσο, τις επίσημες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αμφισβητεί όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και οικονομολόγοι.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους. Η Enag ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πραγματικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, καθώς σημείωσε αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα καυτό θέμα στην Τουρκία, λιγότερους από 9 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί Τούρκοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις αυτές, καθώς το 48% των εργαζομένων λαμβάνει τον βασικό μισθό, 5.500 λίρες, δηλαδή λιγότερα από 330 δολάρια.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι προτιμά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές από τη σταθερότητα των τιμών, υπόσχεται τακτικά ότι η χώρα «θα ξεπεράσει» το πρόβλημα του πληθωρισμού μετά το νέο έτος. Αλλά μιλώντας ενώπιον οικονομικού φόρουμ την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο εχθρός μου είναι τα επιτόκια» και δεσμεύθηκε να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Στο «κόκκινο» ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη -Άγγιξε το 99,11%

Ο πληθωρισμός, ΕΠΙΣΗΜΩΣ, στο 78,6% τον Ιούνιο και συνεχίζει στην Τουρκία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας