13:35 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Στο Δίον, τον τόπο που αγάπησε κηδεύτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής

Στο Δίον, τον τόπο που αγάπησε κηδεύτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής

Στο Δίον, τον τόπο που αγάπησε και ανέδειξε, κηδεύτηκε ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η σορός του έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης- καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκου Σταμπολίδη και πλήθος κόσμου.

Το Δίον για το Δημήτρη Παντερμαλή ήταν το ησυχαστήριό του. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάδειξη αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού τόπου. Εκεί διηύθυνε από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας την ανασκαφή σε ένα αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο, το πρώτο αρχαιολογικό πάρκο που έγινε στην Ελλάδα.

«Υπήρξε πρωτοπόρος στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, διευθύνοντας τις ανασκαφές, εδώ στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Ήταν τότε, που ανέπτυξε τις απόψεις του, πώς ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει κατανοητός από τον μη μυημένο επισκέπτη. Πώς θα ανοίξουν οι χώροι στο κοινό, ως τόποι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και στην καλύτερη περίπτωση άκουγε από πολλούς και συναδέλφους του, “μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος», είπε η Λίνα Μενδώνη.

«Ο Παντερμαλής έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων», ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό της η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το μεγάλο του έργο, το όραμα της ζωής του υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Το υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις. Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής

«Ελιγμός, όχι πραγματική λύση» – Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης στα περί πιθανής συμφωνίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας