21:43 Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Στο εδώλιο η ξαδέλφη του Πολάκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας στην Κρήτη

Στο εδώλιο η ξαδέλφη του Πολάκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας στην Κρήτη

Στο εδώλιο κάθεται ξανά, την Πέμπτη, η αναισθησιολόγος, ξαδέρφη του Παύλου Πολάκη, Νεκταρία Πολάκη, η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη.

Ο θάνατός της μικρής Μελίνας παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2015 είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα και από τότε ο αγώνας των γονιών της συνεχίζεται ακόμη και σήμερα αναζητώντας απαντήσεις στα δραματικά ερωτήματα που τους στέρησαν ξαφνικά και αναίτια το αγγελούδι τους.

Υπενθυμίζεται πως το κορίτσι, εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου για μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, προκειμένου να της αφαιρεθούν τα «κρεατάκια». Ωστόσο κατέληξε με τα γεγονότα που επακολούθησαν ως προς την αιτία θανάτου και την ύπαρξη ιατρικού σφάλματος να παίρνουν τις διαστάσεις πραγματικού θρίλερ φτάνοντας έως και τις πολιτικές προεκτάσεις.

Η αναισθησιολόγος, Νεκταρία Πολάκη, ξαδέλφη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει την Πέμπτη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη.

Βέβαια αυτή δεν είναι η μόνη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει η κα Πολάκη αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου απαλλάχτηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για τις κατηγορίες της κλοπής και χρήσης πεθιδίνης από κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε προσκομίστηκαν έγγραφα που δικαιολογούν, όπως υποστηρίζεται, τη χρήση πεθιδίνης για τη διαχείριση-ανακούφιση των αφόρητων πόνων της μετά από τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί.

Η συνήγορος της αναισθησιολόγου κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, επισήμανε ότι με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, ετέθη υφ’ όρον στο αρχείο η υπόθεση ως προς το σκέλος της χρήσης καθ’ ότι η ποσότητα του φαρμάκου αναλώθηκε άμεσα προς αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος υγείας, η δε αξία των φαρμάκων, όπως ειπώθηκε, ήταν ευτελής και καταβλήθηκε νομίμως.

Αυτή τη φορά όμως η κα Πολάκη αναμένεται να αναισθησιολόγος αναμένεται εμφανιστεί στο δικαστήριο και θα καθίσει στο εδώλιο ως κατηγορούμενη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας, η οποία «έσβησε» μετά από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Οι γονείς ζητούν επιτέλους να μάθουν γιατί «έσβησε» το παιδί τους

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά οι γονείς του αδικοχαμένου κοριτσιού ζητούν απαντήσεις. Ζητούν να μάθουν τι έφταιξε και χάθηκε τόσο άδικα και πρόωρα το αγγελούδι τους.

Δεν τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες (λόγω της συγγένειας της αναισθησιολόγου με πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής την περίοδο εκείνη), τους ενδιαφέρει να μάθουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται μαραθώνια, με την εξέταση αρκετών μαρτύρων που θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα.

Η παραπομπή της αναισθησιολόγου προέκυψε μετά από μία τεράστια εισαγγελική έρευνα. Τι συνέβη στη μικρή Μελίνα; Υπήρξε αμέλεια; Υπήρξαν παραλείψεις; Συνέβη κάτι άλλο;

Ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, αναφέρει η ΠΑΤΡΙΣ, επέμεινε με έμφαση σε μία σειρά επιστημονικών ζητημάτων και υποζητημάτων εξειδικευμένου περιεχομένου ώστε καμία παράμετρος να μην μείνει αναπάντητη.

Το μελανό σημείο αυτής της τραγικής ιστορίας εστιάζεται στη μετεγχειρητική διαχείριση της διαδικασίας αφύπνισης της 4χρονης Μελίνας.

Στην αναισθησιολόγο αποδίδεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Αποδίδεται στη γιατρό ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.
Κατά την εισαγγελική Αρχή, η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συνιστάται.
Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.

«Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα»

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει  λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν η αναισθησιολόγος είχε υποστηρίξει ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν την 4χρονη Μελίνα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα.

Σε ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, απάντησε: “Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε”.

Το χρονικό της υπόθεσης 

Το 2015η 4χρονη Μελίνα μπήκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο την Κυριακή το πρωί προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια».

Αρχικά, η Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο, στον οποίο, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.
Την Δευτέρα το άτυχο κοριτσάκι εισήχθη για το προγραμματισμένο χειρουργείο για τα «κρεατάκια», με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και να τοποθετούν σωληνάκια στα αυτιά, όπως γίνεται πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές. Σύμφωνα, δε, με τις τελευταίες πληροφορίες από το συγγενικό της περιβάλλον, δεν άντεξε τη νάρκωση, από την οποία δεν ξύπνησε ποτέ. Αμέσως μετά τις επιπλοκές οι γιατροί τη διασωλήνωσαν ξανά και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης η Μελίνα άφησε την τελευταία της πνοή. Η κηδεία της 4χρονης θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Νεάπολη Λασιθίου. Η οικογένεια έχει άλλο ένα κορίτσι, τη δίδυμη αδελφή της 4χρονης Μελίνας.

Πηγές: Cretapost.gr , ΠΑΤΡΙΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας