1:02 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Στο εδώλιο ο Κρέτσος για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό παρωδία

Στο εδώλιο ο Κρέτσος για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό παρωδία

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ του κατηγορουμένου κάθεται στις 15 Δεκεμβρίου 2020, ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και alter ego του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος, εξαιτίας των σκανδαλωδών χειρισμών του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό-παρωδία τον Αύγουστο του 2015, που ακυρώθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ρεπορτάζ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Εκτός από τον κ. Κρέτσο κατηγορούνται πέντε μέλη της επιτροπής που συστάθηκε για να τρέξει τον διαβόητο διαγωνισμό, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας, ο οποίος εμφανίζεται να ευεργετήθηκε από τις πράξεις του πρώην γενικού γραμματέα!

Ο «απένταρος»

ΚρέτσοςΟι μεθοδευμένες κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής προκειμένου ένας «απένταρος καναλάρχης» να καταστεί ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας με δανεικά βοσκοτόπια, μελλοντικά δάνεια και ανύπαρκτες καταθέσεις, προκύπτουν από το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα-σοκ που αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» σχετικά με το «Kαλογρίτσας-Gate».

Μετά από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση η οποία διενεργήθηκε κατόπιν της παραγγελίας που είχε δώσει (στις 6 Απριλίου 2019) ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο, εν τέλει οι εισαγγελικές Αρχές αποφάσισαν την παραπομπή του Λευτέρη Κρέτσου και των συνεργατών του (κ.κ. Χρήστο Δουληγέρη (πρόεδρο της Επιτροπής), Χαράλαμπο Μαρεντάκη, Γεώργιο Κολυβα, Κωνσταντίνα Λιώση και Ιωάννη Πάγγο) για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Την ίδια στιγμή ο Ιωάννης Καλογρίτσας αναμένεται να δικαστεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την πρώην κυβέρνηση και το «White House» ότι ουσιαστικά την ανάγκασε να ασχοληθεί με τα media και τους ενέπλεξε στην απίστευτη ιστορία με την οικογένεια Χούρι που επίσης είχε αποκαλύψει η «Μ». Στα δικόγραφά του ο γνωστός εργολάβος αποκάλυψε τα πάντα για τη διαδρομή των 3.000.000 ευρώ που κατέληξαν στους λογαριασμούς του «Τοξότη» από τους Λιβανέζους κατασκευαστές με εικονικές συμβάσεις προκειμένου να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel κατ’ εντολή του Νίκου Παππά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.

Το πόρισµα

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται από την εισαγγελία. Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ» στις 14 Ιουλίου 2019, το πόρισμα του κ. Αθανασίου είναι πραγματικά κόλαφος για τον κ. Κρέτσο, καθώς περιγράφει πλήρως τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ. αλλά και η επιτροπή των «σοφών» προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η έρευνα του ανώτερου εισαγγελέα κατέδειξε ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν τα αδύνατα-δυνατά «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε, όπως όφειλε, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας «Καλογρίτσας ΑΕ».

Παράλληλα, το εισαγγελικό πόρισμα-κόλαφος αναφέρει ότι ο κ. Κρέτσος και η Επιτροπή έκαναν τα στραβά μάτια στα ελλιπή παραστατικά που προσκόμισε ο Καλογρίτσας κρίνοντας ότι έχει επαρκή κεφάλαια που απαιτούσε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν εντοπίστηκε το γεγονός πως «δεν προσκομίστηκε κανένα παραστατικό κατάθεσης ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ποσό παρέμενε διαθέσιμο, ότι παρουσιάστηκαν κέρδη 3.600.000 ευρώ από τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας «ΜΙΚΗ ΑΕ» στην εταιρεία «Τοξότης» χωρίς παραστατικά» και πολλά ακόμη.

Το πλέον αστείο της υπόθεσης είναι η αποστροφή του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος αποφαίνεται ότι ακόμη και αυτά τα ποσά να ήταν όντως διαθέσιμα «τα οικονομικά μέσα που είχε δηλώσει και σκόπευε να διαθέσει» ο Καλογρίτσας «για να καλύψει το προσφερόμενο τίμημα των 52.600.000 ευρώ ανερχόταν στα 15.100.000 ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρούνταν τα ποσά της εγγυητικής, τα παράβολα κ.λπ., απέμενε ένα ποσό της τάξεως του 4.1 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο, το ποσό αυτό όχι μόνο δεν κάλυπτε το σύνολο της προσφερθείσας τιμής αγοράς της άδειας στην οποία πλειοδότησε αλλά ούτε καν την πρώτη δόση του τιμήματος αυτής (1/3)». Υπενθυμίζεται πάντως ότι μετά την αποκάλυψη της «Μ» αλλά και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο κ. Κρέτσος δήλωνε υπερήφανος για το έργο που επιτέλεσε. Πλέον, θα κληθεί να μοιραστεί τη χαρά του με τους δικαστές του ΣΤ΄Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου παραπέμφθηκε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σκαμνί ο Κρέτσος και συνεργάτες για τις «πλάτες» στον Καλογριτσα

Λ. Κρέτσος: Μετά τον Καλογρίτσα βόλεψε τους συγγενείς του (στο Δηµόσιο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας