Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Στο ντέρμπι της Ζωής ο ΠΑΟ και με αμαξίδιο

Ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής
ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ …
Αποκλειστικά στην ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ

Η ΜΠΑΜ έζησε από κοντά στο γήπεδο όλη αυτή την εμπειρία κάνοντας ένα ρεπορτάζ Ζωής με ανθρώπους αθλητές που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και δίνουν μαθήματα ζωής.
Βρεθήκαμε στο ΟΑΚΑ με την ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού και και αφού πήραμε εμείς ένα ξεχωριστό μάθημα που μόνο οι πραγματικοί μαχητές της ζωής μπορούν να δώσουν σκεφτήκαμε να το μοιραστούμε μαζί σας με το σύνθημα αυτών των ανθρώπων ότι Με την Αναπηρία δεν τελειώνει η ζωή αλλά μπορεί να γίνει πολύ όμορφη.

Κάθε βδομάδα έχουν παιχνίδι σε αγώνες μπάσκετ με αμαξίδιο. Είτε στο ΟΑΚΑ, είτε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν ομάδες με αμαξίδιο. Οι κερκίδες ήταν κατάμεστες και το συγκεκριμένο άθλημα άρχισε να συζητιέται όλο και περισσότερο.

Ένα μάθημα που πήραμε όλοι όσοι είχαμε την τύχη, όχι απλά να δούμε ένα παιχνίδι μπάσκετ με αμαξίδιο, αλλά να παίξουμε εμείς. Να καταλάβουμε πως πιο δύσκολο και από το να προσπαθείς να βάλεις ένα καλάθι, είναι το να μπορέσεις κινηθείς με το καροτσάκι. Κυρίως όμως να ακούσουμε τον Χρήστο, τον Παναγιώτη, την Ιωάννα, τον Παύλο, τον Κώστα και τον Σπύρο, να μας λένε όχι μόνο για το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά για την στάση τους για την ζωή. Να μας τονίζουν πως κανένα πρόβλημα δεν είναι παραπάνω από την θέληση για να κάνεις πράγματα που θέλεις και αγαπάς, πως τίποτα δεν θα σε κάνει να τα παρατήσεις, αρκεί να το πιστέψεις και πως τίποτα δεν θα σε σταματήσει να ονειρεύεσαι.

Όσον αφορά την ομάδα του Παναθηναϊκού, ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 και συγκεκριμένα και πάλεψε για να πάρει την πρωτιά και την πήρε. Ανέβηκε κατηγορία και παίζει ήδη στην Α1.
όλοι οι αθλητές που αγωνίζονται αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί έχουν κερδίσει κάτι απείρως μεγαλύτερο από έναν τίτλο. Έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων, δείχνοντας πως δεν τα παρατάνε και συνεχίζουν να παλεύουν με όλη τους την ψυχή…
* Οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού που έπαιξαν στο συγκεκριμένο ματς ήταν οι: Χρήστος Μαρτσάκης, Παναγιώτης Κοντογιάννης, Ιωάννα Χρονοπούλου, Παύλος Μάμαλος, Κώστας Κατωπόδης και Σπύρος Σπαθής.

Η ΜΠΑΜ κάνοντας το ρεπορτάζ αυτό θα ήθελε να δώσει κίνητρο σε όλους όσους έχουν ίσως κάποιο κινητικό πρόβλημα να δώσουν βάση στον αθλητισμό γιατί μέσα από τις ομάδες αυτές μπορούν πάρα πολλά κυρίως παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα να βγουν από τα σπίτια τους ..

Αυτοί οι Άνθρωποι σου δίνουν πάντα ένα ξεχωριστό μάθημα ζωής.
Μιλήσαμε με κάποιους παίχτες και με τον προπονητή τους και μοιραζόμαστε μαζί σας τι μας είπαν έχοντας πάντα κοινά όνειρα και στόχους .. Να κατακτήσουν τα παρκέ αλλά και την ζωή που έχουν !!

Χρήστος Μαρτσάκης – παίχτης με αμαξίδιο και μάλιστα από τους πολύ δυνατούς
Είναι ο Χρήστος Μαρτσάκης που αγαπάει το μπάσκετ και έχει αποδείξει πως όλα τα μπορούμε αρκεί να το θέλουμε. Ένας άντρας πια, που στα 16 του η μοίρα παίζει ένα παιχνίδι και του ακρωτηριάζουν το πόδι μετά από ένα τροχαίο και πολλά λάθη γιατρών όπως μας είπε και ο ίδιος.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Χρήστος δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ με αμαξίδιo στην Ομάδα Δωδεκάνησος, και τώρα στον Παναθηναικό.
Πως αισθάνεσαι που είσαι σε αυτή την ομάδα;
Ήταν όνειρο ζωής να παίξω στον Παναθηναϊκό και τώρα το ζω. Φοράω την φανέλα και ζω το κάθε λεπτό μέσα στο γήπεδο. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε κάποια θέματα και χαίρομαι πολύ που αυτή η ομάδα δίνει το παράδειγμα να βγουν τα παιδιά από τα σπίτια τους και να έρθουν στο γήπεδο. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που χωράνε όλοι.

Πιστεύεις σε μια ανώτερη δύναμη;
Ναι, γενικότερα πιστεύω πως όλοι έχουμε μία ανώτερη δύναμη μέσα μας, για τη δύσκολη στιγμή. Αν εμένα 2 Ιανουαρίου μου έλεγες ότι το επόμενο πρωί θα τρακάρεις και θα σου κόψουν το πόδι θα ανέβαινα σε μια κορυφή και θα έπεφτα με την κεφαλή, αλλά όταν τελικά συμβαίνει, βρίσκεις αυτή τη δύναμη και τα αντιμετωπίζεις όλα
Το πόδι μου είναι κομμένο 13 πόντους κάτω από το γόνατο. Τελικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Για αυτό πρέπει να έχουμε δύναη και να κοιτάμε μπροστά.
Ποιο είναι το μήνυμα που θες να στείλεις στον κόσμο;
Θέλω να πω πως την ουσία δεν υπάρχει αναπηρία, είναι πως το έχει ο καθένας στο μυαλό του. Πάντα θα το αντιμετωπίζουμε και θα πρέπει να μάθουμε πως με την αναπηρία δεν τελειώνει η ζωή !!

Οι παίχτες με αμαξίδιο είναι
Παναγιώτης Κοντογιάννης , Χρήστος Μαρτσάκης , Ιωάννα Χρονοπούλου , Παύλος Μάμαλος , Σπύρος Σπαθης , Πέτρος Τσίκουρας , Βασίλης Τουμαράς , Κώστας Κατωπόδης, Νίκος Φύτρος, Георги Иванов ,Nikolai Vaklinov και Θέμης Γιαννακαράς.

Προπονητής Κώστας Χρόνης
Ο προπονητής τους μας είπε πως είναι πολύ περήφανος για τα παιδιά του και η πρόταση αυτή ήταν για αυτόν συγκλονιστική. Δέχτηκε με χαρά να προπονεί αυτή την ομάδα και προσκαλεί όλο τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο και να γίνει οικογένεια του ο Παναθηναϊκός μια ομάδα που ετοιμάζει πολλά τμήματα για αμεα. Ήταν όνειρο να κάνουμε αυτή την ομάδα. Υπάρχει αγάπη, ένταση, είναι αγωνιστικός αθλητισμός και το καροτσάκι είναι το όργανο του αθλητή. Δεν σταματάει τίποτα με μια αναπηρία. Τα παιδιά έχουν οικογένειες κοπέλες παιδιά και όλα τα καταφέρνουν. Θέλουμε να ανέβουμε ψηλά να είμαστε στην πρώτη κατηγορία, και να βγάλουμε τα παιδιά από τα σπίτια τους.
Έφορος ομάδας Θοδωρής Σιούτας

Και ο αγαπημένος Δημήτρης Πετρούνιας ο οποίος είναι ο ψυχολόγος αυτής της ομάδας και αγαπημένος φίλος. Είναι ο άνθρωπος που τους εμψυχώνει σε όλα και δίνει την ψυχή του σε αυτά τα παιδιά. Όταν τον ρώτησα τι είναι όλο αυτό που φτιάξανε η απάντηση του ήταν αφοπλιστική …
Ο Παναθηναικός ΑμεΑ δημιουργήθηκε για να εντάξει τα άτομα με αναπηρία πλήρως στην κοινωνία αλλά και να αλλάξει τα δεδομένα στον αθλητισμό της χώρας μας. Ο κόσμος μας στηρίζει σε όλη αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή κι εκτιμά τις καινοτομίες που εφαρμόζουμε. Μάλιστα πριν λίγες μέρες, όπου πρώτοι παγκοσμίως εφαρμόσαμε το τρισδιάστατο πινάκιο αφής για παρακολούθηση αγώνων για τυφλούς φιλάθλους, δεχθήκαμε πλήθος θετικών μηνυμάτων ακόμα κι από οπαδούς άλλων ομάδων. Πιστέψτε με πως αυτή είναι μόνο η αρχή, πρεσβεύοντας τις Παναθηναικές αξίες έρχονται καινοτομίες που πραγματικά θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για τον αθλητισμό των ΑμεΑ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στους συνοδοιπόρους και θεμέλιους λίθους αυτής της προσπάθειας, Άγγελο Σκλαβουνάκη, τον πανταχού παρόντα Θοδωρή Σιούτα ,τον κο Ευάγγελο Παπαλιό όπου είναι ο στυλοβάτης αυτής της ιδέας και προφανώς την οικογένεια του Παναθηναικού Α.Ο που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.

Πίσω από τους άντρες κρύβεται μια γυναίκα
Η παίχτρια Χρονοπούλου Ιωάννα από το γυναικείο Μπάσκετ έχει έρθει και βοηθάει τα παιδιά σε αυτή ομάδα. Σταμάτησε το μπάσκετ μετά από κάποια σοβαρά χειρουργεία που έκανε. Παίζει μαζί τους με καροτσάκι και στηρίζει την ομάδα και αποδεικνύει πως ο αθλητισμός δεν τελειώνει ποτέ ακόμα και αν οι γιατροί σου πουν όχι. Ένα κορίτσι αξιοθαύμαστο και γεμάτο ενέργεια δίνει τον καλύτερο της εαυτό από το αμαξίδιο για την ομάδα που αγαπά !!


Φωτογραφίες για την Μπαμ – Γιάννης Γκογκόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ