10:39 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Στο «σκαμνί» 32 άτομα για τα υποβρύχια

Στο «σκαμνί» 32 άτομα για τα υποβρύχια

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών παραπέμπονται για να δικαστούν τα 32 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος κατά το διάστημα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι 32, που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη ποσού, που όπως όλα δείχνουν, ξεπερνά τα 60 εκατ. Ευρώ, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν σε πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών παραπέμπει σε δίκη τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου, Πάνο Γερμανό της γνωστής εταιρίας «Γερμανός».

Στο βούλευμα γίνεται εκτενής αναφορά στη σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη γερμανική HDW-Ferrostaal, και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή της.

Την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ακολούθησε αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Πάνο Γερμανό, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε δεκτή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει κάνει γνωστό ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας, ύψους 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ, και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ακόμα, με το βούλευμά έγινε δεκτό το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του, από τα 2.000.000 στις 500.000 ευρώ.

Τέλος, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου, καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Καμάρης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας