15:30 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στο σκαμνί Μηλιώνης, Φλώρος και ΣΙΑ ... (έγγραφα)

Στο σκαμνί Μηλιώνης, Φλώρος και ΣΙΑ ... (έγγραφα)

Στο εδώλιο θα κάτσουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της υπόθεση Energa – Hellas Power καθώς το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο παρέπεμψε τους κατηγορούμενους να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε μια επεισοδιακή προδικασία η οποία ήταν γεμάτη από “πλούσιο” παρασκήνιο.

Όπως πρώτο μετέδωσε το e-reportaz οι 19 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Μηλιώνης και Αχιλλέας Φλώρος θα κληθούν να λογοδοτήσουν για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και κυρίως για την υπεξαίρεση του χαρατσιού των φορολογούμενων Ελλήνων.

Από την πρώτη στιγμή η ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο μιας υπόθεσης στην οποία μπήκαν “λυτοί και δεμένοι” για να μην προχωρήσει.

Το e-reportaz είχε φέρει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο το οποίο υπέγραψαν οι δικαστές, οι οποίοι σε αντίθεση με την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου, διέταξαν την αποφυλάκιση των Αχιλλέα Φλώρου, Βασίλη Μηλιώνη, Χαράλαμπου Σμυρλιάδη και Νικολάου Δεκόλη.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε αίσθηση στο νομικό κόσμο της χώρας, ενώ σάλος για το ρόλο της ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκονται εκδότες με πολιτικά πρόσωπα και ενίοτε κατηγορούμενους προκλήθηκε κατόπιν των email που δημοσιεύθηκαν και αφορούσαν τις συνομιλίες του Αχιλλέα Φλώρου με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η τοποθέτηση του “δικού” τους ανθρώπου ως επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

emailllll psixari

Αντικείμενο των επαφών ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ και η μεσολάβηση την οποία έκανε ο επικεφαλής του ΔΟΛ προκειμένου η πλευρά Φλώρου (λίγο πριν την σύλληψη) συναντηθεί με τον υφυπουργό Ενέργειας, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου. Μάλιστα ο κ. Ψυχάρης ανερυθρίαστα αναφέρει σε ένα από τα email ότι επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ενδεχομένως και να έριξε ορισμένες «σφαλιάρες» στον κ. Παπαγεωργίου.

Δείτε το email

araxni

Το αιτιολογικό των αποφυλακίσεων

To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για την τέλεση ή μη των πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορούμενους. Αναφέρει με σαφήνεια ότι «προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις ως άνω πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται…».

Οπότε το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι σαφές:

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Για ποιο λόγο κρίθηκε ότι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι; Τι το συνταρακτικό μεσολάβησε από την ημέρα της προφυλάκισης μέχρι και την ημέρα που κρίθηκε η εξακολούθηση ή μη της κράτησης;[/quote_text]

Για τον Αχιλλέα Φλώρο το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου αναφέρει ότι «αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας» καθώς νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα στον Ευαγγελισμό. Όπως αναφέρεται πάσχει από ασταθή στηθάγχη, χρόνια κολπική μαρμαρυγή, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, κτλ. Επίσης αναφέρει ότι είναι 73 ετών και ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν κρίνεται ύποπτος φυγής.

Για τον Βασίλη Μηλιώνη οι δικαστές αναφέρουν ότι από την αρχή της διαδικασίας «ήταν συνεπής στις απόψεις του», ότι «αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις εξωχώριες εταιρίες» και έδωσε και πρόσθετα στοιχεία καθώς και ότι προσήλθε αυθορμήτως ενώπιον του Ανακριτή και ήλθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό όταν έμαθε ότι διενεργείται σε βάρος του η ανάκριση.

Τα ίδια αναφέρονται και για τον Χαράλαμπο Σμυρλιάδη ενώ για τον Δεκόλη φέρεται να ελήφθη υπόψην και η ηλικία του (72 ετών).

Νομικοί κύκλοι, όμως, υπενθυμίζουν ότι η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης ελλοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους, ιδίως από τη στιγμή που αρκετά εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «ελεύθερα» σε χώρες όπως ο Λίβανος.

vouleuma1

vouleuma2

vouleuma3

vouleuma4

Η κατάθεση Ψυχάρη

Στο φως της δημοσιότητας όμως ήρθε και το δυσώδες παρασκήνιο της υπόθεσης και τις κρυφές συνομιλίες μεταξύ του Αχιλλέα Φλώρου και του εκδότη, Σταύρου Ψυχάρη, με σκοπό την τοποθέτηση του κ. Ζήση ως επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ. Οι συνομιλίες ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώνονται λίγο πριν την προφυλάκιση του κ. Φλώρου, τον Νοέμβριο του 2012.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης του επιχειρηματία υπήρξαν και δυο ανυπόγραφα δημοσιεύματα στο «Βήμα» τα οποία αγιοποιούσαν τους κατηγορούμενους. Το δεύτερο δημοσιεύθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου και φέρει τίτλο «Νέα Τροπή στην υπόθεση Energa-Hellas Power». Τα εν λόγω δημοσιεύματα χαρακτηρίστικαν «ύποπτα» ακόμη και από νομικούς παραστάτες των ίδιων των κατηγορουμένων, είναι δε γραμμένα με τρόπο απροκάλυπτα υποστηρικτικό προς το πρόσωπό τους. Στοχοποιούν δε τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα καθώς και τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, κ. Νικολούδη.

tovima-energa-hellas-power2

Στις 21 Μαϊου 2013 ο κ. Σταύρος Ψυχάρης κλήθηκε από τον ειδικό ανακριτή να καταθέσει για το περιεχόμενο των email. Εκεί είπε ότι γνώρισε τον κ. Φλώρο σε κοινωνική εκδήλωση, αρχές της άνοιξης του 2012 και ότι λίγο καιρό αργότερα συναντήθηκαν στην εφημερίδα του. «Εκεί μου ζήτησε όπως πολλοί άλλοι ζητούν, να βοηθήσω να γίνει ένας διορισμός, δεν θυμάμαι ποιος ήθελε να διοριστεί και σε ποια θέση. Του είπα αορίστως ότι θα βοηθήσω όπως λέμε συνήθως… Επισημαίνω ότι τα αναγραφόμενα στα ευρισκόμενα εις χείρας σας ηλεκτρονικά μηνύματα που φέρονται να έχουν ανταλλαγή εμού και του κ. Αχιλλέα Φλώρου, έχουν γραφεί κατά συνθήκη ώστε να απαλλαγώ από την πίεσή του…».

psixaris

psixaris1

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας