Στο σκαμνί οι απατεώνες του διαδικτύου

Στο σκαμνί οι απατεώνες του διαδικτύου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας θα κάτσει, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, μια τριμελής σπείρα με εγκέφαλο έναν 28χρονο που είχε μετατραπεί σε φόβο και τρόμο του διαδικτύου. Στην ογκώδη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται δεκάδες επώνυμες καταγγελίες καταναλωτών οι οποίοι εξαπατήθηκαν μέσω ταξιδιωτικών υπηρεσιών που -υποτίθεται ότι- προσέφεραν τα μέλη της σπείρας.

Το modus οperandi ήταν γνωστό. Εδώ και μια εξαετία οι κατηγορούμενοι κατόρθωναν να θησαυρίζουν με σελίδες τις οποίες ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook οι οποίες προσέφεραν φτηνές διακοπές σε κοσμοπολίτικους προορισμούς (Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Ντουμπάι, κλπ). Η σελίδα παρέπεμπε -συνήθως- σε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο απαντούσε ο “εκπρόσωπος” του γραφείου. Εκείνος με τη σειρά του ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Όταν το ποσό κατατίθετο στη συνέχεια εξαφανιζόταν. Η σελίδα “κατέβαινε” από το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο δεν απαντούσε ή έμπαινε φραγή.

Επώνυμα θύματα- Ζωάρα ο εγκέφαλος  

Τα θύματα στη συνέχεια κατέφευγαν στην ΕΛ.ΑΣ. ή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ereportaz προκύπτει ότι ανάμεσά τους είναι και πολύ γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες. Η υπόθεση αποκτά ακόμη περισσότερο γαργαλιστικό περιεχόμενο από το γεγονός ότι φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας είναι ένας νεαρός Λαρισαίος ο οποίος στο παρελθόν μάλιστα είχε προφυλακιστεί για κακουργηματικές απάτες, αλλά αρέσκονταν στη μεγάλη ζωή. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν θαμώνας στα μπουζούκια της πόλης, με αδυναμία στις… καταστροφές καθώς επιδίδοταν σε ανελέητο λουλουδοπόλεμο-πιατοπόλεμο. Οι λογαριασμοί ήταν πάντα μεγάλοι, αφού το χρήμα έρεε άφθονο.

Πληροφορίες λένε ότι στο παρελθόν ασχολούνταν με εμπόριο φρούτων και λαχανικών αλλά μάλλον δεν ήταν και πολύ επικερδής δουλειά οπότε αποφάσισε προφανώς να στραφεί στην απάτη.

 

Σχόλια