12:51 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Στουρνάρας: Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ

Στουρνάρας: Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ

Πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξελέγη ο Γιάννης Στουρνάρας διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Ewald Nowotny, ο οποίος αποχώρησε, ύστερα από την ολοκλήρωση της θητείας του στην κεντρική τράπεζα της Αυστρίας (OeNB).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε εκλεγεί μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης, πριν από 1,5 χρόνο, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επιθεώρησης περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Πέραν της προσωπικής διάκρισης για τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της σημασίας που έχει για την Ελλάδα και την Κεντρική Τράπεζα η ανάληψη αυτής της θέσης από έναν έλληνα τραπεζίτη, υπάρχει σίγουρα και μια άλλη «ανάγνωση» της είδησης.

Ανανέωση;
Η θητεία του προέδρου του Audit Committee είναι τετραετής και δεν θα μπορούσε να την αναλάβει κάποιος που δεν θα ήταν κεντρικός τραπεζίτης στη χώρα του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ η οποία λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Αλλωστε, ουδέποτε είχε τεθεί θέμα αλλαγής κεντρικού τραπεζίτη από την κυβέρνηση, παρά τα κάποια σκόπιμα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι θα αντικατασταθεί «επειδή δεν τον ήθελαν οι ξένοι». Το γεγονός ότι εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ δείχνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα.

Η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, και το οικονομικό επιτελείο είναι άψογη και η ΤτΕ επιτελεί το σκοπό για τον οποίο υπάρχει, δηλαδή να συμβουλεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τραπεζικά και οικονομικά θέματα. Φήμες, μάλιστα, έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει σε ξένους παράγοντες ότι θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Στουρνάρα.

Σε αντίθεση, βεβαίως, με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κ. Στουρνάρας αποτελούσε το κόκκινο πανί και τον μόνιμο εχθρό και του ζητήθηκε πολλές φορές να παραιτηθεί ενώ στοχοποιήθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Π. Σκουρλέτης και ο Π. Πολάκης χαρακτήρισαν τον κ. Στουρνάρα «πολιτικό μπουλντόγκ» και «αρμό της εξουσίας» που έπρεπε να εξαφανιστεί.

Η νέα, εξαετής θητεία, του κεντρικού τραπεζίτη, εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί ανανέωσης που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι τον Μάιο, θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Κυρίως την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, ως φορείς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κι επιχειρηματικότητας.

Πηγή: In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας