More

  Στρες και κορωνοϊός: Πώς συνδέονται τα επίπεδα κορτιζόλης με τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19

  Η αύξηση της κορτιζόλης αποτελεί ουσιαστικό μέρος της απόκρισης στο στρες του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας προσαρμοστικές αλλαγές στο μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ανοσολογική ρύθμιση.

  Της Αλεξίας Σβώλου

  Σε πρόσφατο άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι T. Tan και συνεργάτες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας στην οποία μελετήθηκαν τα επίπεδα κορτιζόλης ορού σε ασθενείς με COVID-19.

  Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

  Στην παρούσα ανάλυση συμπεριελήφθησαν ασθενείς με διαθέσιμες μετρήσεις κορτιζόλης ορού εντός 48 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 ή από τη διάγνωση λοίμωξης COVID-19.

  Η μέση συγκέντρωση ορμόνης ήταν υψηλότερη στην ομάδα 403 ασθενών με COVID-19 (619 nmol/L) συγκριτικά με την ομάδα 132 ασθενών που δεν είχαν COVID-19 (519 nmol/L).

  Παράγοντες που συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας συμπεριέλαβαν ηλικία μεγαλύτερη από 75 έτη, συννοσηρότητες όπως διαβήτης, υπέρταση, ενεργή κακοήθεια, χρόνια νεφρική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και αυξημένες τιμές CRP, κρεατινίνης, κορτιζόλης και λόγου ουδετεροφίλων προς λεμφοκυττάρων.

  Επιπλέον, φάνηκε ότι ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης της κορτιζόλης συσχετίστηκε με 42% αύξηση της θνησιμότητας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι κατά την αρχική φάση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 υπάρχει αναμενόμενη ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες με την παραγωγή κορτικοστεροειδών.

  Υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να αντικατοπτρίζουν σοβαρότερη νόσο και συνεπώς χειρότερη πρόγνωση των ασθενών.

  Ωστόσο, η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται στο στρες με την παραγωγή κορτιζόλης μπορεί να διαταράσσεται κατά την πορεία της νοσηλείας καθώς και σε περιπτώσεις πνευμονικών επιπλοκών της νόσου όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

  Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των επιπέδων της κορτιζόλης ως βιοδείκτης και η μελέτη της επίδρασης των διακυμάνσεων της συγκέντρωσης της κορτιζόλης αναμένεται να διαλευκανθούν από προοπτικές μελέτες.


  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό


   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Δεν είναι αυτοκτονία, είναι εγκληματική ενέργεια λέει η οικογένεια της

  Θρήνος στα Τρίκαλα με τον θάνατο της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή έξω από εκκλησία στην οποία γινόντουσαν επισκευές στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι εκτιμήσεις...

  Βραζιλία: Ξανά θετικός σε κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος Μπολσονάρου

  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξετάστηκε και διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, τονίζοντας πως ο ακροδεξιός ηγέτης...

  Έρημη το βράδυ η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

  Σε αυτό το πρώτο, το πρωτόγνωρο, καλοκαίρι του κορωνοϊού Οι εικόνες παίρνουμε από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απόκοσμες. Στις...

  ΗΠΑ-Africom: Ρώσοι μισθοφόροι ναρκοθέτησαν περιοχή της Τρίπολης στη Λιβύη

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα...

  Ένταση στην πρώην ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών

  Ένταση επικράτησε απόψε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όταν ομάδα ατόμων μπήκαν στον προαύλιο χώρο του και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών...