13:43 Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Στριμώχθηκε η Παπασπύρου για την πειθαρχική έρευνα σε δικαστή που την "δυσαρέστησε"

Στριμώχθηκε η Παπασπύρου για την πειθαρχική έρευνα σε δικαστή που την "δυσαρέστησε"

Για κατάχρηση του αξιώματος της προκειμένου να υπηρετήσει κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τακτικισμους, καταγγέλει η αντιπολίτευση την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπυρου.

Η Νεα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζουν πως η κυρία Παπασπύρου μίλησε για διώξεις γύρω από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis ενώ η ίδια υποστήριξε πως δέχεται απειλές προκειμένου να σταματήσει η έρευνα. Ανέφερε δε, πως δημοσιογράφος την προειδοποίησε πως θα αποκαλύψει πολεοδομικές παραβάσεις από την οικογένειά της για να προκαλέσει την αντίδραση του κ Ευαγγελου Βενιζέλου που της εξήγησε πως και Πρωθυπουργοί πέφτουν θύματα μηνύσεων ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Τον λόγο πήρε και ο Γιώργος Γεωργαντάς της Νέας Δημοκρατίας ερωτώντας την αν θεωρεί σωστό ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης να προαναγγέλει διώξεις αλλά και τι έχει κάνει με την υπόθεση απευθείας ανάθεσης της φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταρεία σεκιούριτι.

Σφοδρή ήταν και η επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε βάρος της κ. Παπασπύρου για την υπόθεση της NOVARTIS: “Πως σέβεστε τη μυστικότητα της προδικασίας; Εσείς δίνετε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Λίγες ημέρες πριν και λίγες μετά τη διαβίβαση δικογραφίας Νοβάρτις έχετε βγει σε δεκάδες ΜΜΕ και δημιουργήσατε κλίμα το οποίο εναρμονιζόταν με τη στόχευση της κυβέρνησης. Ένα κλίμα το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς” είπε.

Για θεσμικές παρεκκλίσεις της κ. Παπασπύρου μίλησε και ο Γιάννης Τραγάκης της Ν.Δ υποστηρίζοντας πως όταν κλιμάκιο της εξεταστικής της Βουλής την επισκέφθηκε η επιθεωρήτρια προανήγγειλε διώξεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

Με αιχμηρό τρόπο επιτέθηκε στην κα Παπασπύρου και ο Χαράλαμπος Αθανασίου της Ν.Δ για τηλεοπτική συνένεντευξη της : ” Τι νόημα είχε η συνέντευξη σας; Ήταν μια στημένη συνέντευξη για ειδικά θέματα. Για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη συνέντευξη αυτή σας ρωτάει η δημοσιογράφος, σας λέει ότι υπάρχει μια κάποια δυσοσμία. Εσείς όμως απαντάτε ότι υπάρχει απιστία” είπε. “Δεν μίλησα ποτέ για απιστία” απάντησε η κα Παπασπύρου.

Απαντώντας η γενική επιθεωρήτρια αρνήθηκε τη μομφή ότι προανήγγειλε διώξεις ή ότι παραβίασε την προδικασία αντιτείνοντας ότι ο γενικός επιθεωρητής δημόσις διοίκησης δεν είναι ανακριτικός υπάλληλος αλλά μονοπρόσωπο διοικητικό όργανο με υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες. Η κα Παπασπύρου επανέλαβε ότι οι επιθέσεις κατά των ειδικών επιθεωρητών έχουν μόνη στόχευση να σταματήσουν οι έρευνες τους. “Δεν προανήγγειά διώξεις. Είπα μόνο πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα” επέμεινε η κα Παπασπύρου , ωστόσο αυτή της η αναφορά προκάλεσε ιδιαίτερη ένταση στη συνεδρίαση με συνέπεια την ολιγόλεπτη διακοπή της καθώς ο Γιώργος Γεωργαντάς της Ν.Δ αμφισβήτησε την αντικειμενικότητά της.

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας όταν προαναγγείλατε διώξεις. Αυτό ήταν το ολίσθημα
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Αν θα γίνουν διώξεις είπα. Δεν έχω καμία συμμετοχή για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πιο ήρεμα ο τόνος σας κα Παπασπύρου
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Δεν μπορώ με αυτά που ακούω ότι δήθεν έχω πει.
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Με αυτό το μένος θα δείτε εσείς αντικειμενικά την υπόθεση;
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Στο ΚΕΕΛΠΝΟ πήγαν τα κλιμάκια γιατί δεν μας έστελναν έγγραφα.

Λίγη ώρα αργότερα η ένταση χτύπησε ξανά κόκκινο όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε επιμόνως απάντηση από την κα Παπασπύρου να του εξηγήσει για ποιο λόγο διαβίβασε αναφορά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα να κινηθεί ποινική διαδικασία κατά δικαστή ο οποίος δίκασε υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων για την υπόθεση φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ανεπαρκή την απάντηση κατηγορώντας την κυρία Παπασπύρου για παραβίαση του νόμου :

ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Δεν ζήτησα δίωξη για κανέναν δικαστή. Η απόφαση αυτή αν θα δείτε στο διατακτικό της υποχρεώνει τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ αν ζητήσει αστυνομομική φρουρά από το Υπουργείο. Εφόσον δεν εκτελείτο η απόφαση με ρώτησαν τι να κάνω. Τη διαβίβασα όχι στον εισαγγελέα αλλά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Οι αποφάσεις ανακαλούνται. Δεν διώκονται οι δικαστές
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Γιατί δεν ζητήσατε την εφαρμογή της απόφασης από τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάνατε πειθαρχική αναφορά σε βάρος του δικαστή; Γιατί το στείλατε; Πως χαρακτηρίζετε νομικά το έγγραφό σας;
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Εφόσον δεν εκτελείτε η απόφαση αυτή…
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποβάλατε πειθαρχική αναφορά κατά δικαστού
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Όχι
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουν συνοχή αυτά που λέτε και κάνατε; Είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω τα λεγόμενά της
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία ανάκλησης. Δεν είχε καμία αρμοδιότητα να κάνει αυτό που έκανε
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ενημερώνεστε για το περιεχόμενο προανακριτικών πράξεων και το αναπαράγετε δημοσιογραφικά
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ : Όχι
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Φυσικά και το κάνετε. Ενημερώνετε για ποινική προδικασία στην οποία δεν μετέχει και κάνει σχόλιο στα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για σοβαρό θέμα παραβίασης της ποινικής προδικασίας και οριοθέτησης αρμοδιοτήτων
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν μπορεί να γίνονται αυτά.
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Δεν έχω επέμβει σε ποινική προδικασία. Τους περισσότερους ανθρώπους δεν τους γνωρίζω.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα έχετε πρόσβαση στη δικογραφία
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Όχι εγώ. Ο εισαγγελέας και οι επιθεωρητές. Δεν έχω καν διαβάσει τα πορίσματα που διαβίβασα. Θα τα μελετήσω αργότερα. Ξέρω όμως τις πληροφορίες που μου έρχονται από τις υπηρεσίες και τους πολίτες. Εγώ διαβίβασα την απόφαση. Τι έκανε ο Πρόεδρος από εκεί και πέρα δικαίωμά του.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι πειθαρχική αναφορά
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Δεν έχω πει ποτέ ψέματα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας