20:53 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Sunday Times: Κοντά σε συμφωνία "win-win" για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο

Sunday Times: Κοντά σε συμφωνία "win-win" για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία “win-win” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται Αθήνα και Λονδίνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των κυριακάτικων Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος ξεκαθάρισε στην εφημερίδα ότι οι “κόκκινες γραμμές” σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες. Παράλληλα όμως, διατύπωσε την πρόταση να λειτουργήσει ένα νέο “παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου” εντός του Μουσείου της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις. Και κατέληξε ότι “επιστρέφουν στο σπίτι τους”.

“Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρόχρονη πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και εκ περιτροπής ανταλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου”, είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει την περίπτωση “δανείου ή ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες” επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της κυριότητας, ζήτημα που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές.

Το Βρετανικό Μουσείο πάντως διέψευσε ότι έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις για “παράρτημα” στην ελληνική πρωτεύουσα. Eκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε στην εφημερίδα: “Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να χαλάσουμε τη συλλογή του μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενα μας με το κοινό”.

Η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύει σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέφουν πολιτιστικά αντικείμενα όπως τα Γλυπτά. Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε μια προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας. Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι “έκανε δημόσια έκκληση για μια νέα εταιρική σχέση του Παρθενώνα με την Ελλάδα” και “θα συνομιλήσει με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς να προχωρήσει αυτό”.

Η Ελλάδα ζητά τον επαναπατρισμό τους από το 1980
Στο δημοσίευμα των Times υπενθυμίζεται συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες από τον Λόρδο Έλγιν και το 1816 πωλήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Ελλάδα ζήτησε για πρώτη φορά επίσημα τον επαναπατρισμό τους.

Οι Times σημειώνουν επίσης την μεταστροφή που καταγράφεται σε αυτή τη συγκυρία, στη βρετανική κοινή γνώμη. Φετεινή έρευνα γνώμης έδειξε ότι το 40% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, έναντι 16% που δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: thetoc.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας