10:56 Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πραγματοποίησαν σήμερα το βράδυ κινητοποίηση ενάντια στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Αθήνα και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, εργατικά σωματεία, ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν οι Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και ο Νίκος Χαρίσης, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Τουρκικών Σπουδών.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι: «Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός μας κι από εδώ σήμερα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς». Στην ομιλία του κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να σύρει το λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών κι επιδιώξεων, πίσω από το άρμα των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή» αλλά και την απόπειρα «να βάλει σιγαστήρα στη λαϊκή πάλη, φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το κέντρο της Αθήνας, στο όνομα της πραγματοποίησης της συνάντησης των μεσογειακών κρατών». «Με τη μαζική παρουσία και συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση, τους δηλώνουμε πως δεν κάνουμε πίσω», τόνισε.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη εξέλιξη για τον λαό μας και για τους λαούς της περιοχής» την πραγματοποίηση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η «καθόλου τυχαία πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνόδου στην Αθήνα, έχει να κάνει με το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με τις επιθετικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια διαχρονικά όλων των προηγούμενων και με τη συμφωνία των αστικών κομμάτων, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε πελώρια βάση εφόρμησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων, με θανάσιμους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής».

Ο Γ. Αναγνώστου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, των ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων, της ελληνικής αστικής τάξης, τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς». Ανέφερε ακόμα ότι «την ώρα που δαπανώνται πάνω από 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μισθοί και μεροκάματα παραμένουν χρόνια καθηλωμένα, ο λαός είναι αντιμέτωπος με σωρεία αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που βάζει επιπλέον εμπόδια στην οργάνωση, στα ταξικά σωματεία, με την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης» ενώ την ίδια στιγμή «τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν, ενώ μαθητές, φοιτητές και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με τα παραδοσιακά προβλήματα κάθε χρόνο από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε δομές και χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα νοίκια λόγω έλλειψης φοιτητικών εστιών».

«Τι προστασία παρέχουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην άμυνα, στα σύνορα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, από τη στιγμή που η Τουρκία, μια “σύμμαχος” χώρα, με την ανοχή τους, το βλέμμα τους στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και στην προσπάθειά τους να την κρατήσουν πάση θυσία στο Δυτικό Στρατόπεδο, κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα σύνορα και τις συνθήκες που τα καθορίζουν, που απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προωθεί την κάθετη διχοτόμηση στην Κύπρο;» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Γ. Αναγνώστου υπογράμμισε ακόμα ότι «από τη σημερινή συγκέντρωση, με αφορμή τα διάφορα ρατσιστικά παραληρήματα τις τελευταίες μέρες από γνωστούς “ξεπλένηδες” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το μίσος, τον εθνικισμό κατά των προσφύγων – μεταναστών, κατά άλλων λαών, αλλά την ίδια στιγμή και να αθωώσουν τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, κάνουμε καθαρό πως οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα, η κοινή πάλη για να αποτινάξουμε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, τις φυλετικές διακρίσεις. Το Προσφυγικό είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις».

«Ορθώνουμε το ανάστημά μας, οργανώνουμε την πάλη μας για:

– Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

– Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

– Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

– Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

– Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.

– Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Όχι στον “Ευρωστρατό” που ετοιμάζει η ΕΕ.

– Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

– Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» υπογράμμισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο Γ. Αναγνώστου.

Διαβάστε ακόμη 

Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων στην efood: Στάχτη στα μάτια – Πάρτε πίσω τις απολύσεις

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας