Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

«Συμφωνία» μετά τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας στην Ελβετία

Τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι έχουν σημειώσει πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στην Ελβετία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως «παραγωγικές και εποικοδομητικές», ενώ ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εις βάθος» και «ειλικρινείς».

Ο Λευκός Οίκος το χαρακτήρισε «εμπορική συμφωνία», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κοινή δήλωση με όλες τις λεπτομέρειες αναμένεται αργότερα σήμερα  Δευτέρα.

Οι δύο εκπρόσωποι συμμετείχαν σε μυστικές συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών όλο το Σαββατοκύριακο, στην πρώτη συνάντηση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε υψηλούς δασμούς στην Κίνα τον Ιανουάριο.

Οι συνομιλίες ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ο Πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμούς 145% στις κινεζικές εισαγωγές, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.

Οι τεράστιοι δασμοί προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πυροδότησαν φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν κέρδη το πρωί της Δευτέρας. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ήταν περίπου 0,4% υψηλότερος, ενώ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,7%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ ήταν απότομα υψηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι συμβόλαια αγοράς ή πώλησης ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου σε μελλοντική ημερομηνία και αποτελούν ένδειξη για το πώς θα διαπραγματευτούν οι αγορές κατά το άνοιγμα.

Το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, ενισχύθηκε επίσης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ένας ειδικός σε θέματα εμπορίου δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις στους δασμούς τους.

Ο Φρανκ Λάβιν, πρώην υφυπουργός διεθνούς εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αναμένει από τις δύο χώρες να μειώσουν τους δασμούς, αν και αυτοί θα παραμείνουν «πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα».

Μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών στη Γενεύη, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσε ότι «η συμφωνία που επιτύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας» θα βοηθήσει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων (901 δισ. λίρες).

Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» στην αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες, αλλά έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια σειρά σημαντικών συναινέσεων και συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό οικονομικών και εμπορικών διαβουλεύσεων.

Η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουέλα, γενική επιθεωρήτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

«Προτρέπω και τα δύο έθνη να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική συνεχίζοντας να αναπτύσσουν πρακτικές λύσεις που μετριάζουν τις εντάσεις, αποκαθιστούν την προβλεψιμότητα και ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Σάββατο, μετά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, ο Τραμπ επαίνεσε την «πλήρη επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «πολύ καλές» και είπε ότι η αλλαγή είχε «διαπραγματευτεί με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο».

«Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ!!!» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πλήξει τις κινεζικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ με δασμούς 145%. Η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.

Την Παρασκευή, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μειώσει τους δασμούς μονομερώς και ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει τις δικές της παραχωρήσεις.

Και οι δύο πλευρές εξέδωσαν διάφορες άλλες προειδοποιήσεις πριν από τη συνάντηση, με το Πεκίνο να λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χαλαρώσουν τους δασμούς, ενώ ο Μπέσεντ τόνισε ότι η εστίαση ήταν στην «αποκλιμάκωση» και ότι αυτή δεν ήταν μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεκίνο αποφάσισε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ αφού έλαβε πλήρως υπόψη τις παγκόσμιες προσδοκίες, τα συμφέροντα της χώρας και τις εκκλήσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εντάθηκε τον περασμένο μήνα, αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε έναν καθολικό βασικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Περίπου 60 εμπορικοί εταίροι, τους οποίους ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως τους «χειρότερους παραβάτες», υποβλήθηκαν σε υψηλότερους συντελεστές από άλλους. Στη λίστα περιλαμβάνονταν η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτή ήταν η εκδίκηση για χρόνια άδικων εμπορικών πολιτικών προς τις ΗΠΑ.

Επίσης, ανακοίνωσε ξεχωριστά δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και έναν επιπλέον δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΗΠΑ: Οι δασμοί στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές απειλούν θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο

Κίνα: Ανησυχεί για την πίεση που ασκούν οι δασμοί, αλλά στο 5,4%, υψηλότερη του αναμενόμενου, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ