19:39 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία - Υπό κατάληψη από ενόπλους ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία - Υπό κατάληψη από ενόπλους ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

Συναγερμός έχει σημάνει στον ναυτιλιακό κλάδο παγκοσμίως, καθώς ένα ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο που έπλεε στον Κόλπο του Ομάν φέρεται να καταλήφθηκε από άτομα με στρατιωτικές στολές, σήμερα 11 Ιανουαρίου.
Η United Kingdom Maritime Trade Operations, του Βασιλικού Ναυτικού, που παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή που διέρχεται από πλοία που εισέρχονται και βγαίνουν από τα στενά του Ορμούζ.
Περιέγραψε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του δεξαμενόπλοιου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» και είπε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas.
Σημείωσε επίσης ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, η οποία ομολόγησε την ενοχή της για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου στο παρελθόν.
Η Empire Navigation, έχει έδρα στη Αθήνα, στη λεωφ. Βουλιαγμένης, αλλά δεν έχει κάνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, καμία δήλωση για το θέμα.
Το πλοίο αυτό, κάποτε γνωστό ως Suez Rajan, είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, που τελικά κατέληξε με την κατάσχεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε να μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε «ένοχη» για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για υπόθεση που αφορούσε το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο.

Συνεχείς οι επιθέσεις στο στενό του Ορμούζ

Στο Στενό του Ορμούζ, ένα στενό πέρασμα του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, υπήρξαν πολλά περιστατικά κατάληψης πλοίων από το Ιράν καθώς και επιθέσεων με στόχο τη ναυτιλία που συχνά κατηγορούνταν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή γενικά έχουν επίσης αυξηθεί από το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ισραήλ φέρονται να δέχθηκαν επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας